14 KASIM 2019 PERŞEMBE

AYRAN AŞI


AYRAN AŞI

1 su bardağı gendime (aşurelik buğday)

Yaklaşık 8 su bardağı su

500 gr yoğurt

1 yumurta

1 çorba kaşığı un

Kaya tuzu

 

Köftesi için:

150 gr kıyma

1 dilim bayat ekmek

Kaya tuzu

Taze çekilmiş karabiber

1 çorba kaşığı un

 

Üzerine:

1 büyük soğan

2 çorba kaşığı tereyağı

10-15 sap taze kişniş veya 1 çorba kaşığı salamura kişniş

 

Buğday bir gece önceden ıslatılır. Sabah yıkanır, süzülür, yumuşayana kadar haşlanır.

Kıymanın içine ıslatılmış ekmek içi konur, köftenin yumuşak olması için. Çok iyi yoğrulur. Top top yapılır küçük küçük. Una bulanır.

 

Yoğurt, yumurta, un ve 1 su bardağı soğuk su ayrı bir kapta çırpılır. Bir kepçe buğdayın haşlama suyundan ilave edilip ılıştırılır. Sonra bu karışım çorbaya eklenir. Devamlı karıştırarak kaynatılır. Tuzu serpilir. Kıvamı çok koyulaştıysa azar azar kaynar su ilave edilir.

 

İncecik soğan doğranır, tereyağında çok kısık ateşte altın sarısı renk alana kadar kavrulur. Köfteler soğanlı tavaya konur, zedelenmemesine dikkat ederek tava ileri geri sallanır. Böylece köfte biraz kızartılır. Bu tava cos diye çorbanın içine dökülür. Tavada sarı yağ kalmış olur, yemeğin lezzeti buradadır. Bunun içine de kaynar su dökülüp kaynatılır. Bu da çorba tenceresine dökülür.

 

Köfteyle birlikte çorba biraz kaynatılır. En son, yemeğin altı kapatıldıktan hemen sonra aşotu salamurası konur.

Yorum Yaz

  325911

-