25 MAYIS 2020 PAZARTESİ

EKŞİ ELMALI ÇİKOLATALI KEK


EKŞİ ELMALI ÇİKOLATALI KEK

700 gr (5 küçük) ekşi elma

100 gr ceviz

80 gr bitter çikolata

50 gr ekmek kırıntısı

200 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

200 gr şeker

4 yumurta (oda sıcaklığında)

250 gr un

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çorba kaşığı kakao

1 silme tatlı kaşığı karbonat

1 çorba kaşığı limon suyu

1-2 çorba kaşığı açık renk reçelin suyu

Bir tutam tuz

 

Elmaları soyun. Elmalardan birini 12 eşit dilime ayırın. Diğer elmaları önce dörder dilime ayırın, sonra küçük küçük doğrayın. Cevizin 12 yarımını süsleme için ayırın, kalanı kabaca doğrayın. Çikolatayı bıçakla minik minik parçalara bölün. Bunlar bir kenarda beklesin.

 

28-30 santim çapında bir tepsiyi yağlayın. Üstüne ekmek kırıntısı serpiştirin. Fırınınızı 170 (turbo 150) derecede ısıtın.

 

Çırpma kabında tereyağıyla şekeri, yumuşacık, bembeyaz olana kadar çırpın. Teker teker yumurtaları ilave edin. Her yumurtayı ekledikten sonra güzelce çırpın. Bu aşamadan sonra karıştırmak için sadece tahta kaşık kullanın.

 

Elenmiş un, tarçın ve kakaoyu ekleyin. Tuz ve karbonatı ilave edin. Karbonatın tam üzerine limon suyunu dökün, karbonat köpürecek. Hamuru biraz karıştırın, sonra cevizle çikolatayı katıp güzelce karıştırın. Kek hamurundan birazcık daha katı bir kıvamı var.

 

Bu hamurun beşte birini bir kenara ayırın. Kalan kısmına elmaları ekleyip karıştırın.

 

Elmalı hamuru tepsiye yayın. Üzerine elmasız hamuru yayın. Kenara ayırdığınız elma dilimi ve ceviz yarımlarıyla üstünü süsleyin.

 

Keki sıcak fırının alttan ikinci rafına sürün. Yaklaşık 40-50 dakika pişirin. En ortasına batırdığınız kürdan temiz olarak çıkmalı.

 

Elma dilimleri ve cevizlerin üzerine reçel sürün. Ilındığında servis yapabilirsiniz.

Yorum Yaz

  621173

-