5 ARALIK 2019 PERŞEMBE

RAMAZAN MENÜLERİ-2

Bir yemeği nitelikli kılan şey içeriği ve kolay sindirilebilir olmasıdır. Günümüz yemek tariflerinde rafine şeker, beyaz un, margarin veya diğer sentetik yağlar gibi unsurlar vazgeçilmemiş gibi sunulur. Oysa bu malzemeler olmaksızın hem dünyanın en leziz yemekleri hem de en sağlıklı yemekleri pekâlâ yapılır. Bu bölümde sizlere nitelikli yemek ve tatlı örnekleri sunacağız. Şimdiden afiyet olsun.


RAMAZAN MENÜLERİ-2
  1. GÜN SAHUR SOFRASI

 

RAMAZAN PİDESİ

Malzemeler

§  Yarım litre süt

§  1 su bardağı sızma zeytinyağı

§  2 su bardağı ılık su

§  2 yumurta

§  Az ekşi hamur mayası

§  Yeteri kadar geleneksel tam buğday unu

§  Rafine edilmemiş tuz

§  Susam

§  Çörek otu

§  2 yemek kaşığı pekmez

 

Ilık sütün içine, ekşi maya konulur, bir yumurta ve diğer yumurtanın akı, tuz, pekmez, sızma zeytinyağı katılıp karıştırılır. İki avuç un ilave edilip çırpılır, sıcak bir yere bırakılıp mayalandırılır. Mayalanınca gerektiği kadar un eklenip yoğrulur. Sonra özeri örtülüp mayalanmaya bırakılır. Mayalanma tamamlanınca hamur 8 parçaya bölünür.  Yağlanmış kare tepsiye 4 tanesi pide şeklinde getirilip yerleştirilir. Geri kalan gördü ise diğer tepsiye yerleştirilir. Pidelerin üzerine yumurta sarısı ile birlikte bol susam, çörek otu serpilip, yarım saat daha mayalandırılıp, fırına verilir.

 

  1. GÜN İFTAR SOFRASI

 

YOĞURTLU KÖFTELİ ÇORBA

Malzemeler

§  1 çorba kaşığı geleneksel tereyağı

§  Yarım su bardağı geleneksel tam buğday unu

§  150 gr kuzu veya oğlak kıyması

§  Karabiber

§  Kırmızıbiber

§  Rafine edilmemiş tuz

§  Bir küçük soğan

§  Kıyılmış dereotu

§  3 çorba kaşığı ev yapımı geleneksel yoğurt

§  1 adet yumurta

§  4 su bardağı et suyu yoksa su

§  1 fincan sızma zeytinyağı

 

Kıymaya rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon eklenip iyice yoğrulur. El unlanarak, kıymadan fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, elle yuvarlanıp top şekline getirilir. Bir tencereye et suyu veya su konulup kaynatılır. Kaynayan et suyuna küçük köfteler atılır. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Bir kâseye yumurta sarısı, yoğurt ve un konulup, iyice çırpılır. Kaynayan çopranın suyundan yarım su bardağı ilave edilip karıştırıldıktan sonra çorbaya ilave edilir. Bir miktarda daha pişirildikten sonra ateşten alınır. Bir tavaya sızma zeytinyağı veya tereyağı ve kırmızıbiber konulup, ateşte kızdırıldıktan sonra çorbanın üzerine dökülür.

 

Yorum Yaz

  075008

-