9 ARALIK 2019 PAZARTESİ

RAMAZAN MENÜLERİ-3

Bir yemeği nitelikli kılan şey içeriği ve kolay sindirilebilir olmasıdır. Günümüz yemek tariflerinde rafine şeker, beyaz un, margarin veya diğer sentetik yağlar gibi unsurlar vazgeçilmemiş gibi sunulur. Oysa bu malzemeler olmaksızın hem dünyanın en leziz yemekleri hem de en sağlıklı yemekleri pekâlâ yapılır. Bu bölümde sizlere nitelikli yemek ve tatlı örnekleri sunacağız. Şimdiden afiyet olsun.


RAMAZAN MENÜLERİ-3
  1. GÜN SAHUR SOFRASI

 

KIYMALI TİRİT

Malzemeler

§  150 gr kuzu veya oğlak kıyması

§  3 karış sızma zeytinyağı

§  2 diş sarımsak

§  3 baş soğan

§  Rafine edilmemiş tuz

§  Kırmızıbiber

§  1,5 ekşi mayalı tam buğday unundan yapılmış ekmek

§  400 gr ev yapımı yoğurt

 

Tencerede tereyağını kıyılmış soğan ile kavurun. Kıyma, tuz ve kırmızıbiberi ekip, kıymanın rengi dönünceye kadar pişirin. Bir tabağı ceviz tanelerinden daha küçük ekmek parçalarını bir derin tabağa 3 sıra dizin, kaynamakta olan 4,5 su bardağı suyu ekmeklerin üzerine dökün, bir dakika bekledikten sonra soğanlı kıymayı üzerine döşeyin, sarımsaklı yoğurtla kaplayıp, üstüne biberli yağı gezdirin.

 

  1. GÜN İFTAR SOFRASI

 

YOĞURTLU YAYLA ÇORBA

Malzemeler

§  1,5 kahve fincanı kavuzlu pirinç*

§  1,5 kahve fincanı geleneksel tam buğday unu

§  1, 5 su bardağı ev yapımı geleneksel yoğurt

§  8 su bardağı et suyu veya su

§  1 çorba kaşığı geleneksel tereyağı

§  1 yumurta

§  2 çorba kaşığı nane

§  1 fincan sızma zeytinyağı

§  Rafine edilmemiş tuz

*Kavuzlu pirinç: Kabuğu soyulup işlem görmemiş besin değeri yüksek pirinçtir.

 

Tencereye et suyu ile yıkanmış pirinç ve tuz konulur. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Bir kâsenin içine yoğurt, yumurta ve un konulur. Çatalla iyice çırpılıp karıştırılır. Pirinçli suya dökülüp hızlıca karıştırılır. Kısık ateşte unun kokusu gidinceye kadar pişirilir, ateşten alınır. Tavaya yağ ve nane konulup kızdırılıp, sıcak çorbanın üzerinde gezdirilir.

 

Yorum Yaz

  083013

-