15 ARALIK 2019 PAZAR

RAMAZAN MENÜLERİ

Bir yemeği nitelikli kılan şey içeriği ve kolay sindirilebilir olmasıdır. Günümüz yemek tariflerinde rafine şeker, beyaz un, margarin veya diğer sentetik yağlar gibi unsurlar vazgeçilmemiş gibi sunulur. Oysa bu malzemeler olmaksızın hem dünyanın en leziz yemekleri hem de en sağlıklı yemekleri pekâlâ yapılır. Bu bölümde sizlere nitelikli yemek ve tatlı örnekleri sunacağız. Şimdiden afiyet olsun.


RAMAZAN MENÜLERİ
  1. GÜN SAHUR SOFRASI

 

KÜÇÜK İÇLİ KATMER

Malzeme

İç malzemesi

§  1 su bardağı sızma zeytinyağı

§  1 su bardağı su

§  1 tatlı kaşığı pekmez

§  1 adet yumurta

§  Az miktarda ekşi maya

§  Rafine edilmemiş tuz

§  Yeteri kadar geleneksel tam buğday unu

§  100 gr peynir

§  2 adet domates

§  Biraz çekirdekleri çıkarılıp dilimlenmiş zeytin

§  5 adet yeşilbiber

 

Bir su bardağı ılık su, tuz, pekmez, yumurta akı, sızma zeytinyağı ve ekşi maya bir kaba konularak karıştırılır. Aldığı kadar geleneksel tam buğday unu ilave edilip yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığı bir hamur elde edilip mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca tepsi yağlanır, hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp, elle çay tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar yapılıp tepsiye dizilir. Karıştırılmış iç malzemelerinin hepsi hazırlana n bu katmerlerin ortalarına yerleştirilir. Katmerlerin kenarına yumurta sarısı sürülür. 15 dakika daha bekletip kızgın fırına verilir.

 

  1. GÜN İFTAR SOFRASI

 

HASANPAŞA KEBABI

Malzemeler

Sos malzemeleri

§  1 kg kuzu veya oğlak eti[1]

§  3 ad soğan

§  1 kaşık tereyağı

§  2 su bardağı su

§  Rafine edilmemiş tuz

§  Karabiber

§  2 çorba kaşığı tereyağı

§  2 kahve fincanı geleneksel tam buğday unu

§  1,5 su bardağı süt

§  1 tatlı kaşığı kekik

 

Kuşbaşı şeklinde doğranmış etler tencereye konularak, kısık ateşte suyunu salıp ta çekinceye kadar pişirilir. Doğranmış soğan ve yağ ete ilave edilerek kavrulur. İki su bardağı sıcak su ilave edilip pişirilir. Et yumuşayınca tuz ve karabiber ilave edilip ateşten alınır. Bit borcama veya fırın tepsisine yerleştirilir.

 

Bir tavaya tereyağı ve un konulup kavrulur. Un sararınca süt eklenip iyice karıştırılır. İki su bardağı su ilave edilip muhallebi gibi pişirilir. Son olarak tuz eklenip ateşten alınır. Tepsideki etlerin üzerine pişirilen bu sos, etin üzerine dökülüp kaşıkla yaydırılır. Kızgın fırına verilip pişirilir.

 

[1] Kuzu ve oğlak eti yaz mevsiminin sindirimi en kolay etidir. Bazı tariflerde et yerine başka içeriklerde kullanılabilir. Eti düzenli tüketme, yerine özellikle yaz aylarında daha az tüketilmesi önerilir.

Yorum Yaz

  067147

-