RAMAZAN MENÜLERİ


RAMAZAN MENÜLERİ

Ramazan Menüleri

 

Bir yemeği nitelikli kılan şey içeriği ve kolay sindirilebilir olmasıdır. Günümüz yemek tariflerinde rafine şeker, beyaz un,  margarin veya diğer sentetik yağlar gibi unsurlar vazgeçilmemiş gibi sunulur. Oysa bu malzemeler olmaksızın hem dünyanın en leziz yemekleri hem de en sağlıklı yemekleri pekâlâ yapılır. Bu bölümde sizlere nitelikli yemek ve tatlı örnekleri sunacağız. Şimdiden afiyet olsun.

 

SAHUR SOFRASI

TEKKE PİLAVI

Malzemeler

§  1 su bardağı iri geleneksel bulgur

§  1 orta boy soğan

§  50 gr kuzu veya oğlak kıyması

§  2 su bardağı et suyu veya su

§  2 çorba kaşığı geleneksel tereyağı

§  3 biber

§  2 domates

§  Rafine edilmemiş tuz

§  Karabiber

 

Bir tencereye tereyağı ve kıyma konulup kavrulur. Soğan halka halka kesilip, kıymaya eklenip pembeleştirilir. Küçük parçalar halinde doğranmış domates ve biberler malzemeye katılır. Bir süre daha kavrulur. Et suyu/su, tuz ve karabiber ilave edilip hepsi kaynatılır. Bulguru yıkayıp, süzülüp kaynayan et suyuna dökülür. Tencerenin kapağı kapatılıp orta hararetli ateşte suyu çektirilip, dinlendirilir.

 

 İFTAR SOFRASI

 

TEPSİ KEBABI

Malzemeler

§  1 kg çekirdekli patlıcan

§  250 gr kuzu veya oğlak kıyması

§  1 fincan sızma zeytinyağı

§  4 adet domates

§  4 ad sivri biber

§  2 adet soğan

§  Rafine edilmemiş tuz

§  Pul biber

§  Yarım demet maydanoz

 

Patlıcanlar alaca şeklinde soyulup, parmak kalınlığında halkalara doğranıp, tuzlu suya atılır. Kıymaya rendelenmiş soğan, tuz, biber, doğranmış maydanoz konup yoğrulur. Elle küçük yuvarlak köfteler yapılır. Patlıcan tuzlu sudan çıkartılıp, elle acı suyu sıkılır. Tepsiye bir patlıcan bir köfte olmak üzere sıra sıra dizilir. İstenirse araya domates dilimleri konulur. Biberler doğranıp patlıcanların aralarına sıkıştırılır. Tavaya yağ konup rendelenmiş domatesler eklenerek pişirilir. Tuz katıp domatesler sos haline gelince ateşten alınıp, patlıcanların üzerine yayılır. Tepsi fırında pişirilir.

Yorum Yaz

  336964

-