Notice: Undefined index: tema in /var/www/vhosts/yenisoz.com.tr/httpdocs/init.php on line 113
Çocuğunuz disleksi olabilir mi?

Çocuğunuz disleksi olabilir mi?

Çocuklar harfleri ters yazıyorsa, paragraf atlıyorsa, din, takvim, zaman ve para gibi soyut bilgileri zor öğreniyorsa, ailelerin bir mütehassısa başvurmaları ya da tanılama süreçlerinden geçmeleri gerekiyor.

Çocuklarda harfleri ters yazma disleksi belirtisi

Mütehassıslar, ilkokul birinci sınıfta b, d, p, 21 ve 12'yi ters yazan çocuklarda disleksinin görülebildiğini ifade etti. Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, yaptığı açıklamada, derneğin farkındalık yaratmak için kurulduğunu, disleksinin hastalık değil, "öğrenim güçlüğü" olduğunu söyledi. Tokar, disleksinin 1996'da Dünya Sağlık Örgütünce, 2002'de de Türkiye tarafından kabul ettiğini aktardı. Disleksinin çocuklarda ilkokul dönemine kadar yeterince tanınmadığını ifade eden Tokar, "Tanılama sürecinin erkene alınması için uğraşmaktayız. Çocuklar ilkokul birinci sınıfta b, d, p, 21 ve 12'yi ters yazmaya başladıklarında bu sorun ortaya çıkmaktadır. Bu çocuklar normal ve normal üstü zekâya sahiptirler" diye konuştu. Tokar, disleksinin genetik olduğuna da dikkati çekerek, "Çocuklar harfleri ters yazıyorsa, paragraf atlıyorsa, din, tanrı, takvim, zaman ve para gibi soyut bilgileri zor öğreniyorsa, ailelerin bir mütehassısa başvurmaları ya da tanılama süreçlerinden geçmeleri gerekiyor" dedi.

Disleksi, bilinirlik açısından zayıf durumda'

Disleksinin bilinirliği açısından insanların zayıf olduğuna değinen Tokar, şunları söyledi:

"Aileler, çocuklarının durumunu bilmiyor. Yasal süreçler ve hizmet açısından bakarsak, Türkiye dünyaya model olacak bir ülkedir. Türkiye ciddi anlamda destekleniyor. Ailelerin bilgilendirilmesi için bazı kamu spotları ve internetten hizmetler yapacağız. Bu çalıştay bir milattır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yaptığı protokol gereği, disleksi devlet politikası haline getirilmiştir. 2016'dan itibaren bunun bilinçlendirilme çalışmaları başlayacaktır."

DİSLEKSİ NEDİR?

Disleksi dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur. İlkokula başlayan disleksili çocuklarda eğitim alabilecek zihinsel gelişim henüz tamamlanmadığı için okuyamazlar, yazamazlar ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk çekerler. Ancak bu onların zekâ düzeylerinde bir sorun olduğunu göstermez. Hatta zekâ düzeyi çok yüksek çocuklarda da görülmektedir. Fakat bazen hastalık farkedilmeyebilir. Disleksililer zekâ düzeyleri düşük olmadığı gibi özel yeteneklere de sahip olabilirler.

Disleksili olduğu bilinen bilim adamları ve sanatçılar:

Albert Eistein, Leonardo da Vinci, Tom Crouse gibi. Disleksili çocuklarda dikkat bozukluğu da görülür. Bu nedenle bu çocuklara bir mütehassıs tarafından sistemli bir dikkat eğitimi verilmelidir. Sözel, işitsel, görsel eğitim metodları seçilmelidir. Sınav sorularını çabuk okuyamazlar ve cevapları yazamazlar. Bu nedenle bu çocuklara sözlü sınav yapılması daha etkin olur. Çoktan seçmeli sınavlarda (test) daha başarılı olurlar.