19 yönetmenden 19 '28 Şubat' filmi tanıtıldı

19 yönetmenden 19 '28 Şubat' filmi tanıtıldı
Haber Tarihi : 20 Aralık 2015 09:59:58
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

28 ŞubatDarbesi'nin 19. yıldönümünde, 19 yönetmen 19 film yaptı, filmler 28 Şubat'tan itibaren TRT'de yayınlanacak

SÜLEYMAN UĞUR / YENİSÖZ

28 Şubat Postmodern Darbesi'nin 19. yıl dönümü dolayısıyla, 19 yönetmenin, 19 kısa filme imza atacağı projenin tanıtımı yapıldı.

"28 Şubat Reşit Oldu" başlığıyla, Sancak Medya tarafından, TRT Televizyonu için hazırlanan projenin lansmanı, TBMM Milli Saraylar'a bağlı Saray Koleksiyonları Müzesi Sanat Galerisi'nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan TRT Televizyon Dairesi Başkanı Tuncay Yürekli, 28 Şubat sürecini yaşayanlardan biri olduğunu belirterek, "Özellikle kız kardeşlerimiz ciddi anlamda sıkıntı çektiler. Sürgünler yaşandı. Baskılar, psikolojik baskılar oluşturuldu. Fiili saldırılara uğradılar. Birilerinin bunu muhakkak ortaya koyup değerlendirmesi lazımdı. Bunun TRT olması çok önemli. Önceki dönemlerde o kadar uzaklaştırılmışız ki TRT'den, içimizden birilerinin bunu yapıyor olması çok değerli" dedi.

"Sinema postmodern zamanın en etkili aracı"

Projenin koordinatörü Abdulhamit Güler, "28 Şubat"tan sonra doğan kuşağın, "28 Şubat"a dair hiçbir şey bilmediğine işaret ederek, "Bugüne kadar sinema alanında 28 Şubat'a dair hiçbir şey yapılmadığından yola çıkarak, neler yapılmalı diye düşündüğümde, aklıma bu proje geldi" diye konuştu.

Projedeki filmlere ilişkin, "Neden uzun metraj değil?" sorusunun akla gelebileceğini kaydeden Güler, "Sinema en pahalı sanat ama bir o kadar da postmodern zamanın en etkili aracı denebilir. Bu en pahalı sanatın, en etkili şekilde icra edildiği formlardan biri, kısa film. Bir şey yapılıyorsa, çok sayıda kişinin el vererek yapmasıyla, bu işin daha hakkaniyetli olacağını düşünmüştüm. Özellikle teşekkür etmek gerekiyor ki TRT de proje oraya gittiğinden beri önem verdiğinden, bu proje bu aşamaya geldi" ifadelerini kullandı.

1458734_827334537364233_451455905_n

Filmler 28 Şubat 2016 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlanacak

Proje kapsamında çekimlerine başlanan filmler, 28 Şubat 2016'dan itibaren yayınlanmaya başlanacak.

Yönetmen Mesut Uçakan "Sinan", Atalay Taşdiken ve Zeynep Delav "Derin Darbe", Sinan Çetin, Sevda Noyan ve Münib Engin Noyan "Şubat Soğuğu", Hüseyin Karabey "İkna", Gökhan Yorgancıgil "Ayla", Nazif Tunç "Müjdeci Mektuplar", Oğuz Yalçın "İnancım Bana Kalsın", Ahmet Sönmez "Füruat", Tayfur Aydın "General", İsmail Kılıçarslan "Bin Yıl", Sinan Sertel "Topluiğne", Koray Sevindi "Döngü", Esra Elönü ve Süleyman Civliz "Sordum Sarı Çiçeğe", Abdulhamit Güler "Miki Maus", Seyid Çolak "28 Şubat: Uzay", Fahri Hattatoğlu "Yokuş", Yeşim Tonbaz "Fasıla", Rabia Bozkurt ise "Darb-ı Mesel" filmi ile projede yer alacak.