2018 bal hedefi 105 bin ton

2018 bal hedefi 105 bin ton
Haber Tarihi : 20 Mart 2018 13:22:05
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

 2017'de bal üretiminde konulan hedefte sapma meydana geldiğini ifade eden Ziya Şahin, bunun iklim sebeplerinden kaynaklandığını, geçen yıl balda koydukları hedefi tutturduklarını ve bu yıl ise hedefi büyüttüklerini belirtti.

''2018'DE bal üretimindeki hedefimiz büyük" diyen Şahin, ''2018 yılında 105 bin ton bal hedefliyoruz. Geçen sene bal ithal etmedik aksine ihraç ettik. Çam balını ihraca devam ediyoruz.'' dedi.

Geçen yıl hava şartları nedeniyle yüksek yaylalardan bal üretiminin düştüğünü aktaran Şahin, ''Ama o açığı çam balıyla kapattık. Çam balındaki üretim, hedeflerin üzerinde oldu. Bazı bölgelerimizde yağmur ve kar olmamasından dolayı bal üretimi düşmüştü. Bunun için iklim değişikliklerine karşı da önlemler alınması lazım" diye konuştu.

Çam balı kimlik projesi bakanlıkta

Şahin, çam balının Türkiye'de üretiminin epeyce fazla olduğunu vurgulayarak, "Çam balına kimlik kazandırma projesi bitti. Bu çok geniş bir proje oldu. Proje şu anda bakanlıkta ve sonuçları tartışılacak. 2018 yılında çam balına kimliğini kazandıracağız" ifadelerini kullandı.

Ayçiçeği, pamuk, geven, narenciye ve kestane balına da kimlik kazandırma çalışmalarının devam ettiğini aktaran Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "5 çeşit bal için kimlik kazandırma projesi başladı. 22 tane birliğimiz, bu 5 çeşit bal üzerinde çalışıyor. Üzerinde çalışma yapılan ballar çok önemli. Bu balların kimliklendirilmesi lazım.''

Ziya Şahin, üretilen balın laboratuvarda incelenmesinin hızlanması ve bal çeşitlerinin kimlik altına alınması gerektiğini sözlerini ekledi. ​