2022 Kış Olimpiyatları kar olmayan ülkede yapılacak

2022 Kış Olimpiyatları kar olmayan ülkede yapılacak
Haber Tarihi : 07 Ağustos 2015 07:44:00
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

2022 Kış Olimpiyatları kar olmayan ülkede yapılacak

Haber:  Serhat KAYA

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yapılan törende, 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nın Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin ev sahipliği yapacak.

Ancak Pekin'in iklimi kış oyunlarına imkân tanımıyor. Nedeni ise kente yeterli kar yağmaması. İşte bu nedenle Pekin'in olimpiyatı alması tartışma konusu oldu.

Pekin, kış olimpiyatlarına nasıl yapacak?

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC),   aldığı kararla Pekin, hem yaz hem kış Olimpiyatları için seçilen ilk kent unvanını aldı. 2022 Kış Olimpiyatları Pekin finalde yarıştığı Kazakistan'ın  Almatı (eski adıyla Almaata) şehrinde 40 oya karşılık 44 oyla geride bıraktı 2008 yılında Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Pekin, yeterince kar yağmadığı için eleştirilerin hedefi olmuştu. Ayrıca yeterli kar yağmayan, sürekli hava kirliliği ile boğuşan ve insan hakları ihlalleri sebebiyle eleştirilen Çin'e bir kez daha olimpiyat verilmesi büyük yankı yarattı.

 Ancak kent Olimpiyat deneyimi nedeniyle oylama öncesinde favori gösteriliyordu. Almatı ise kış sezonu boyunca yoğun kar yağışına sahip iklimiyle avantajlı konumda olsa da, daha önce hiç bu boyutta bir organizasyona ev sahipliği yapmadığı için Komite tarafından riskli bir alternatif olarak değerlendirildi.

 

Yeterli kar seviyesi yok Pekin oylama öncesinde kente yeterli kar yağmadığı, hava kirliliği ve insan hakları ihlalleri sebebiyle eleştirilmiş ve olimpiyat oyunlarının bu kente verilmemesi yönünde çeşitli gruplar kampanyalar yürütmüştü. Çin yönetimi ise bu eleştirilere kente geçen yıl 70 cm kar yаğdığını hatırlatarak bu oranın 'yeterli seviyeye çıkartılacağı' ve hava kirliliği ile mücadele konusunda olimpiyatların önemli bir araç olacağı yönünde cevap vermişti.  Pekin Belediye Başkanı Wang Anshun sonuçtan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle ifade etti: 'Olimpiyatların 120 yıllık tarihinde dünya nüfusunun çeyreğinden fazlasına sahip olan ülkеmiz yalnızca bir kere oyunlara ev sahipliği yaptı. Bu nedenle bir kez daha ülkemizde düzenlenmesi gerekiyordu. Bu bizim için büyük öneme sahip.' Son dönemde olimpiyat oyunlarının ev sahibi ülkelere yüklediği ekonomik külfet tartışmaları 2022 Kış Oyunları için de yaşanmıştı. 2022 için aday adayı olan şehirlerden Münih, Stockholm, Krakow ve Graubünden'de yapılan referandumlarda halk olimpiyat oyunlarına 'hayır' oyu kullanmıştı.   

 Olimpiyatlara yapay kar çözümü

Pekin, 2022 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacağı başvuru dosyasında yarışmalarının yapılacağı 2 dağın ocak ayında çekilmiş ve hiç karın bulunmadığı fotoğraf da yer aldı.

Böylece 2008'de Yaz olimpiyat oyunları'nı düzenleyen Pekin, her ikisini de düzenleyen ilk şehir olacak. Ancak Pekin'in iklimi kış oyunlarına imkân tanımıyor. nedeni ise kente kar yağmaması. işte bu nedenle Pekin'in olimpiyatı alması tartışma konusu oldu.

Pekin merkezi yılda birkaç gün kar görürken, Alp disiplini yarışmaları için seçilen Pekin'e 150 kilometre uzaklıktaki iki dağın da fazla kar almadığı ortaya çıktı. Alp disiplini, kar üzerinde kayaklarla birlikte yapılan, kapılardan geçerek en hızlı aşağıya inmenin temel olduğu bir yarışma türü. İngiliz Daily Mail Gazetesi'nin haberine göre Çinli yetkililer, IOC'a uluslararası kayak yarışlarının yapılacağı Yanking ve Zhangcaku dağlarının ocak ayında çekilmiş fotoğraflarını sundu. Ancak fotoğraflarda hiç kar bulunmadığı dikkat çekti. Çinli yetkililer yıllık ortalama 5 cm kar yağan bu 2 dağda "Gerekirse yapay kara başvuracaklarını" bölgede yeterli su, yapay kar makinesi bulunduğunu bildirdi.

Mecburi seçim

Pekin'de kar sorunu IOC'un uzmanlarının raporlarına yansımıştı. Raporda "Belki de bütün olimpiyatı suni kar ile yapmak zorunda kalabiliriz. Pistte kar olacak ancak çevresi civar kupkuru ve estetikten uzak olacak" denmişti. Ancak Norveç'in Oslo, Ukrayna'nın Kiev ve lviv kentleriyle, Polonya'nın Krakow kentleri başvurularını geri çekince IOC'un elinde sadece Pekin ve Kazakistan'ın Almatı kentleri kalmıştı.

Olimpiyatlar tarihçesi

 Olimpiyatları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından organize edilen ve 4 yılda bir önceden seçilen bir şehirde yapılan spor oyunları organizasyonudur. Yaz oyunlarının aksine kayak ve buz hokeyi gibi kar ve buz üzerinde yapılmaya müsait sporları içerir.

Oyunlar 2002 yılında Salt Lake City'de (ABD) yapılmıştır. 2006 Torino (İtalya) Oyunları ise 10 Şubat 2006 tarihinde yapılan açılış töreni ile başlamış ve 17 gün boyunca süren müsabakalar sonunda sonuçlanmıştır.

Oyunları 2010 yılında yapma hakkı IOC tarafından Kanada'nın Vancouver şehrine verilmiştir. 2014 yılında ise Kış Olimpiyatları Rusya'nın sayfiye şehri olan Soçi'de düzenlendi. 2018 Kış Olimpiyatları ise, 9 ila 25 Şubat 2018 tarihleri arasında Pyeongchang, Güney Kore'de yapılacak.