412. adanın 'kimliği meçhul' sığınmacıları

412. adanın 'kimliği meçhul' sığınmacıları
Haber Tarihi : 04 Nisan 2016 10:22:16
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ülkelerindeki karışıklıktan kaçarak daha güzel bir yaşam umuduyla AB ülkelerine gitmek için Ege Denizi'nden geçmeye çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısı bu yılın ilk üç ayında 173'ü buldu.

Yılbaşından bu yana Avrupa Birliği (AB) ülkelerine çıktıkları umut yolculuğu Ege Denizi'nde son bulan kimliği belirsiz çoğu kadın ve çocuk 85 kişinin cesedi, İzmir'de Doğançay Mezarlığında kimsesizler için ayrılan 412 numaraları adaya defnedildi.

Sığınmacıların Ege Denizi'nden yasa dışı geçişlerinin geçen yılın ilkbahar aylarında artmasına bağlı olarak boğulma veya hipotermi sonucu hayatlarını kaybeden sığınmacı ve göçmen sayısı da arttı.

Geçen yılın tamamında 279 kişinin hayatını kaybettiği Ege Denizi, Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşması imzalanmadan önce kış aylarında normalde gözlenmeyen yasa dışı geçiş yoğunluğuna sahne oldu. Bu yılın ilk 3 ayında çoğu kadın ve çocuk 173 kişi, Ege Denizi'nde yaşamını yitirdi.

"Geri kabulle cenazelerin gelmesi, neredeyse durdu"

Mezarlığın sorumlu imamı Ahmet Altan,  kimsesizler mezarlığında yatanların 5'inin isimlerinin, DNA testi sonucu belirlendiğini belirterek, isteyen ailelerin cenazeleri kendi ülkelerine götürdüğünü söyledi.

Altan, şöyle konuştu:

"Sürekli bu acıların dinmesi, bu insanların huzurlu, sağlıklı olması için dua ediyoruz. Bizim idarecilerimiz de ellerinden geleni yaptı, şükür bu iş durdu diyebiliriz. Geri kabul anlaşmasından sonra cenazeler neredeyse tamamen durdu. Bu sevindirici bir haber. Seviniyoruz çünkü neredeyse her gün biz de bu acıyı yaşıyorduk. Sebep olanlardan Allah razı olsun, umarım bu acıları bir daha yaşamayız."