8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Düzce'de yapıldı

8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Düzce'de yapıldı
Haber Tarihi : 26 Aralık 2023 14:29:00
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin (TDED) her yıl başka bir şehrimizde gerçekleştirdiği "İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"nın 8'incisi Düzce'de yapıldı. TDED Genel Merkez ve Şube Yönetimi Genel Başkan Ekrem Erdem başkanlığında dernek faaliyetlerini değerlendirdi; Cumhuriyet'in 100. Yılında Türkçenin Yüzyılını konuşarak ufuk açan fikir alışverişlerinde bulundu.

Haber: Süleyman Karakulluk

2008 yılında "Dilimiz Kimliğimizdir" düsturuyla İstanbul'da kurulan ve o günden bu yana dil, edebiyat, medeniyet ve kültür merkezli yaptığı çalışmalarla ülke insanımızın ve kültür dünyamızın meselelerine eğilen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 23 şubesiyle faaliyetlerine devam ediyor. 

AÇILIŞ TÖRENİ

22 ile 23 Aralık 2023 tarihlerinde Düzce Belediyesi Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen TDED 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda açılış töreniyle başladı. Törene Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Merkez ve Şube Yöneticileri, Düzce Valisi Sayın Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nedim Sözbir ve il protokolü iştirak etti. 

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türkçenin Yüzyılına adım atarken mevcut durumu ortaya koyan ve yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulunduğu konuşmada, derneğin Türkçenin karşı karşıya kaldığı sorunlara çözümler getirdiğini söyledi. Türkçenin günümüze kadar toplumun ihtiyaçları doğrultusunda değişim ve dönüşüme uğradığını belirten Erdem, "Türkçe, yaklaşık 10 milyon kilometrekareye sahip coğrafyada 200 milyona yakın konuşanı ile dünyanın en büyük dilleri arasındadır. Bugün dilimiz; bilim ve teknolojideki hızlı gelişme, basın yayın kuruluşlarının özensiz dil kullanımı, ticari hayatın getirdiği yabancı kelimeler, yabancı dil hayranlığı gibi nedenlerle tehdit altında." diye konuştu.

Düzce Valisi Selçuk Aslan konuşmasında "Hukuk metinleri ve sosyoloji, milleti tasada ve kıvançta bir arada bulunan insanlar topluluğu olarak tanımlar. Tasayı ve kıvancı aynı yürekten hissedebilmek için anlamak gerekli. Bu da ortak dille mümkündür." ifadesini kullandı. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ise dilin önemine değinerek, "Bir milletin aydını mutlaka 3 şeyi bilmelidir. Bunlar dini, dili ve tarihidir. Düşünebilmemiz için dile ihtiyaç vardır ve düşüncenin kaynağı dildir. Kelime haznesi dar olanın ufku da dardır." değerlendirmesinde bulundu. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, yabancı dil eğitimi alınırken yabancı hayranlığı oluştuğunu söyledi.

GELECEK FAALİYETLER TANITILDI

İki gün boyunca süren 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda Genel Başkan Ekrem Erdem, TDED 6. Olağan Genel Kurulu’nda seçilen yeni yönetimi, şube yöneticilerine takdim etti. Genel Merkez ve Şube yöneticilerinin faaliyet sunumlarıyla devam eden toplantıda, gelecek faaliyetler tanıtıldı. 

TDED Genel Başkan Vekili Üzeyir İlbak sunumların ardından, dil sahiplenmesinin ölü dilleri dahi yeniden konuşulabilir hâle getirişine örnek İbranice hakkında bir makale okuyarak hem dil meselemize hem de Filistin işgaline dikkat çekti.

Her iki günün sonunda gerçekleştirilen özel oturumlara Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ve il protokolü iştirak etti. 

‘YAZIM KILAVUZU İLE İLGİLİ TESPİT VE ÖNERİLER’ KİTABININ TAKDİMİ

İlk günün sonunda TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem’in önerisiyle Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan ve TDED Yayınları arasından çıkan “Yazım Kılavuzu ile İlgili Tespit ve Öneriler” kitabının takdimi ve müzakeresi gerçekleştirildi. 

Konuşmasında dil meselesinin Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin temel meselesi olduğuna dikkat çeken TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, “Yazım kılavuzlarındaki sorunlu noktaları öne çıkarmak ve çözüme kavuşturmak amacıyla Dr. Kadir Yılmaz’ın ‘Yazım Kılavuzlar ile İlgili Tespit ve Öneriler’ başlıklı çalışmasını kitaplaştırdık.” dedi. İmla ile ilgili sorunlu yönleri ortaya koyan çalışmalar konusuna akademisyenlerin sıcak bakmadığını ifade eden Erdem, böyle bir sorumluluğu üstlendiği için Dr. Kadir Yılmaz’a teşekkür etti.

“Yazım Kılavuzlar ile İlgili Tespit ve Öneriler” kitabının yazarı Dr. Kadir Yılmaz, bu çalışmanın yeni bir imla kılavuzu ihtiyacından doğduğunu ifade etti. En güncel hâli 2012’de yayımlanan “Yazım Kılavuzu”nda önemli ifade hatalarına rastlandığına dikkat çeken Dr. Kadir Yılmaz, bu hatalara dair örnekler sıralayarak bu hatalar sebebiyle dahi olsa mevcut yazım kılavuzunun silkelenmesi gerektiğini belirtti. “Bu örnekler bize yazım kılavuzunun bilimsel bir dille hazırlanmadığını gösterir.” diyen Yılmaz, “Yazım Kılavuzu”nun amacına layıkıyla hizmet edemediğini kaydetti. “Yazım Kılavuzu”ndaki imla kurallarıyla “Türkçe Sözlük”teki kuralların örtüşmesi gerektiğini belirtti.

MEDENİYET OKUMALARI

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin bu yıl Düzce’de gerçekleşen 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın son oturumu “Medeniyet Okumaları Projesi”ne ayrıldı. Projenin sunumunu gerçekleştiren TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, “Medeniyet Okumaları, gençlerimize kökenimizi ve aidiyetlerimizi hatırlatmayı amaçlıyor. Bundan sonraki adım, projeyi her yaştan okura açık hâle getirmektir.” dedi.

Ekrem Erdem’in bütün ayrıntılarıyla projeyi anlattığı oturuma katılan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, program sonunda konuşma yaparak medeniyet sembollerinin hayatın her alanına ve toplum kimliğimize dair önemli bir birikime işaret ettiğini vurguladı.

BELGE TAKDİMİ

İki gün boyunca devam eden toplantının sonunda Genel Başkan Ekrem Erdem tarafından katılımcılara teşekkür belgesi takdim edildi.

EKREM ERDEM DÜZCE’DEKİ TÖRENE KATILDI

Genel Başkan Ekrem Erdem, 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı sebebiyle bulunduğu Düzce'de, Düzce Belediyesi’nin ulaşım araçlarına eklenen yeni otobüsleri dualar eşliğinde sefer noktalarına uğurlandığı törene katıldı.