ABD'li general: Şii milisler DAEŞ'den daha tehlikeli

ABD'li general: Şii milisler DAEŞ'den daha tehlikeli
Haber Tarihi : 23 Haziran 2015 08:44:38
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

ABD'li general: Şii milisler DAEŞ'den daha tehlikeli

ABD Ordusu'nun Irak'taki eski komutanlarından General David Petraeus, Şii milislerin DAEŞ'den daha tehlikeli olduğunu söyledi.

CIA eski başkanlarından David Petraeus, Şii milislerin DAEŞ'den daha tehlikeli olduğunu, 2011-2012 olaylarından sonra suçlanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve Maliye Bakanı Rafi İsawi gibi Sünni liderlerle ilgili suçlamaların da temelsiz olduğunu belirtti.

Eski Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin bu kişiler hakkında temelsiz suçlamalarda bulunduğunu belirten Petraeus, "Bütün o belgeleri inceledik ve Rafi İsawi'nin suçlanacağı bir belge bulamadık. Diğerleri hakkında konuşamam çünkü ayrıntıları çok fazla" diye konuştu.

Irak Ordusu'nun  DAEŞ karşısında yenilgisini komutanların ordudan önce kaçmasına bağlayan David Petraeus, Irak Ordusu'ndaki askerlerin, kendi ülkeleri uğruna ölmeye hazır olduklarını ifade etti.

Şii milisler yasalara bağlı kalmalı

Şii milisler konusuna ilişkin ise Petraeus şöyle konuştu:

"Bana göre Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması için gerek Şii milisler gerekse de Sünni güçlerin Irak Ordusu bünyesinde bulunması gerekiyor. Şii milislerin Bağdat'ı koruduğu doğru, bunu kabul etmeliyiz. Ancak DAEŞ'in bölgeden çıkarılmasından sonra orayı koruyacak gücün yasal olması gerekiyor. Ramadi ve Musul halkının Şii milisleri olumlu karşılayacağını hiç sanmıyorum."

 

Batılı ülkelerin radikal örgütlerle savaşmak üzere Irak ve Suriye'ye asker göndermeyeceğini belirten Petraeus, bu görevi o ülkelerin kendilerini yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.