Ajanların savaşı

Ajanların savaşı
Haber Tarihi : 12 Haziran 2015 07:20:21
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ajanların savaşı

Suriye'de savaş şiddetleştikçe Batılı istihbarat servisleri ile İran'ın kirli yüzü ortaya çıkıyor. Suriye'de egemenlik savaşı sürdüren batılı ülkeler, yerli işbirlikçilerin yanı sıra profesyonel Operasyonel istihbarat elemanlarını da cepheye gönderdiler.

Suriye'de halk ayaklanması başladığı sırada Türkiye ile ortak politikalar geliştiren Obama yönetimi, muhalefetin İslamî kimliğinden dolayı Türkiye'yi yalnız bırakarak yeni müttefikler arayışına girdi.

İngiltere, Almanya ve Fransa'dan kendine partner edinmeye çalışan Obama yönetimi, hiç bir ülke ile ortaklık kuramadı. Bunun üzerine PKK'nin içinde bulunan CIA ajanları üzerinden örgütün Suriye Kolu olan PYD ile temas sağladı ve yardımlara başladı. PYD'nin başarısız kalması üzerine sahaya direkt Operasyonel ajanlarını gönderdi.

Diğer yandan da İngiliz İstihbarat Servisi' kurduğu DAEŞ'le de temas kurarak örgütle ilişkilerini geliştirdiği öne sürülüyor.

Ve yıllardır yaşanan iç savaşta Batı, kendi soydaşları olan ajanlardan da ciddi oranda kayıplar verdi.

Bugüne kadar Fransa 114, İngiltere 74, Belçika 48, Almanya 78, İtalya 32, Avusturya 24, Kanada 17 ve Rusya'nın 57 ajanı çıkan çatışmalarda öldürüldü. Öldürülen ajanların önemli bir kısmının Suriye PKK'sı olan PYD'de olması dikkat çekiyor. 

ABD RED ETTİ, AJAN İTİRAF ETTİ

Amerika Birleşik Devletleri, CIA ve diğer istihbarat servisleri üzerinden Suriye iç savaşında kontrgerilla faaliyeti yürüttüğü iddialarını sürekli inkar etti. Ancak yakalanan bazı ajanlar gerçeği itiraf etti.

Geçtiğimiz aylarda Ayn el Arab'a geçerken yakalanan Dean Parker, Eski asker olduğunu kabul etmiş ve daha fazla konuşma konusunda Amerikan Hükûmetinden yetki almadığını söyleyerek kendini deşifre etmişti.

Parker, Amerika'nın Daily Mail gazetesine röportaj vererek kendini aklamaya çalışmıştı. Ancak o röportajda da açığa düşmüştü.

Mülakatta Parker, DAEŞ'in Ezidilere yaptığı zulmü görerek Irak'a geldiğini söylüyor. Ancak Parker, bir anda  Ezidilerin bulunmadığı Suriye'nin kuzeyine geçerek YPG'ye katılıyor. Parker ile yaptığımız görüşmede kendisinin Ayn el Arap'ta bulunmadığını, Suriye'yi Irak'a bağlayan sınır kapısı Til Koçer'de bulunduğunu söyledi. Bu durumda Suriye'ye savaşmaya gelen ve YPG'ye katılan yabancı ajanların Türkiye sınırını değil Irak Suriye sınırını kullandıkları ve PKK'nın kontrolünde olan diğer bölgelerde de  görev aldığı ortaya çıktı. Ayrıca Parker'ın sosyal paylaşım sitelerinde yaptığı paylaşımlardan Kuzey Irak'a da sık sık gittiği anlaşılıyor.

İngiliz İstihbarat   Servisi MI5, basına "sızdırdığı" bir raporda Amerika'nın PYD, DAEŞ ve İranlı milisler arasında 180 civarında ajanının bulunduğunu belirtmişti. Bunun üzerine Beyaz saray ise yaptığı açıklamada, verilen rakamın doğru olduğunu ancak bunların istihbaratçı değil gönüllü savaşçı olduklarını öne sürmüştü.

Suriye'de PYD saflarında öldürülen Avustralyalı Bagok kod Ashley Kent Johnston, İngiliz Kemal kod Konstandinos Erik'in görüntüleri internette dolaşıma konmmuştu