Almanya'da 2021, 16 yıllık Merkel iktidarının sona erdiği yıl oldu

Almanya'da 2021, 16 yıllık Merkel iktidarının sona erdiği yıl oldu
Haber Tarihi : 25 Aralık 2021 11:13:59
Son Güncelleme Tarihi : 25 Aralık 2021 16:21:41

BERLİN (AA) - CÜNEYT KARADAĞ - Almanya'da 2021 yılı gündemini genel seçimlerde iktidarın değişmesi, 16 yıllık Angela Merkel döneminin sona ermesi, Kovid-19'la mücadele ve 186 kişinin öldüğü sel felaketi belirledi.

Almanya'da 26 Eylül'de yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7'sini alarak 2002'den sonra ilk kez sandıktan birinci parti çıktı. SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında kurulan koalisyon, "ilk kez kurulan üçlü koalisyon hükümeti" olarak kayıtlara geçti.

Böylece ülkenin ilk kadın başbakanı olan Angela Merkel'in 16 yıllık dönemi sona erdi. Ancak Merkel daha önce aday olmadığını açıkladığı için başbakanlık görevini kendi isteğiyle bırakmış oldu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) 2005’te başbakan seçilen Merkel, Almanya tarihinde "16 yıl, 16 gün veya 5 bin 860 gün ile Helmut Kohl’dan (CDU) sonra en uzun süre başbakanlık yapan ikinci kişi" oldu.

Başbakanlık görevine başlayan Olaf Scholz'un üç partili koalisyon hükümetini, ekonominin Kovid-19 krizinden çıkışını yönetmek, yüksek enflasyon, tedarik darboğazları, iklim değişikliğiyle mücadele, enerji dönüşümü, dijitalleşme, yüksek kiralar gibi zorlu bir ekonomi gündemi bekliyor.

Scholz için ülke basınında her ne kadar farklı partilerden olsalar da "II. Merkel" yakıştırması yapılıyor. Scholz'un Fransa ile özel ilişkiler, AB entegrasyon sürecinin derinleşmesi, transatlantik ilişkilerin muhafazası gibi ana başlıklara önem vermesi bekleniyor.

Ekonomide iklim değişikliğiyle mücadele, yüksek enflasyon, tedarik darboğazları, enerji dönüşümü, dijitalleşme, yüksek enerji fiyatları, Alman sanayisinin rekabetinin artırılması ve yüksek kiralar gibi konular zorluklar oluştururken, yeni hükümetin bu konulara odaklanması bekleniyor.