Arakan Müslümanları, 'darbe'den endişeli

Arakan Müslümanları, 'darbe'den endişeli
Haber Tarihi : 11 Kasım 2015 07:02:04
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Myanmar seçimlerinde ne aday olmalarına ne de oy kullanmalarına izin verilmeyen Arakanlı Müslümanlar, hafta sonu yapılan seçimi asker muhalifi Kyi'nin ezici bir üstünlükle kazanması sonrasında, ordunun darbe yapacağı endişesi yaşıyor.

Myanmar'da hafta sonu yapılan seçimleri  muhalif Aung San Suu Kyi'nin partisinin kazanması, bölgede yaşayan Müslüman halkı endişelendiriyor. Arakan haber ajansı tarafından verilen bilgilere göre, eski adı Burma olan Myanmar'ın başkenti Yangon'daki camilerin birinde, Müslümanlar, dinin siyasi çıkarlar için kullanıldığı ve Müslümanlar'a karşı düşmanca söylemleri içeren kampanyaların ardından, seçimlerden sonraki aşama için endişeli olduklarını ifade ettiler.

‘Özgür değil ama adil'

Bu arada seçim sonrası ilk açıklamasını yapan Suu Çii, seçimlerle ilgili özgür değil ama adil değerlendirmesi yaptı. Myanmar halkını kutlayan Suu Çii, "Muhtemelen Parlamento'nun yaklaşık yüzde 75'ini alacağız" dedi. Ordu tarafından yazılan anayasaya göre; Cumhurbaşkanı olma hakkı bulunmayan Suu Çii, "Cumhurbaşkanlığı için birini bulacağını" söyledi. Seçimin sobote edilip edilmeyeceği yönündeki soruya ise Suu Çii, "Halkın iradesini sabote etmiş olurlar" yanıtını verdi. İktidardaki ordu destekli Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) de seçimi kaybettiğini kabul etti.

 ‘Adil değil ama özgür'

Myanmar'da Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii, ülkesinde 8 Kasım'da düzenlenen seçimin "adil" olmasa da "özgür bir şekilde" yapıldığını belirtti. Yaklaşık 50 yıllık askeri yönetime son veren 2010 seçimlerinin ardından pazar günü yapılan ilk genel seçimden sonra BBC'ye konuşan Suu Çii, liderliğini yaptığı Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD) mecliste çoğunluğu kazandığını söyledi. AB gözlemci heyetinin açıklamasında, seçim sürecinin beklenenden daha iyi şekilde ilerlediği belirtilerek bir sonraki seçimde daha fazla kadın ve Müslüman adayın yer alması gerektiği vurgulandı.

Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor

Myanmar'daki genel seçimde Müslümanların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verilmedi. NLD, daha önce milletvekilliği şartlarına uygun Müslümanların aday olmak için başvuruda bulunduğunu ancak bu kişilerin ülkedeki radikal Budist grupların tepkisinden çekinildiği için aday gösterilmediğini açıklamıştı. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.