Artık bomba ve patlayıcılar uzaktan tespit edilecek

Artık bomba ve patlayıcılar uzaktan tespit edilecek
Haber Tarihi : 14 Ocak 2016 05:13:43
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Türkiye’nin geliştirdiği Terahertz teknolojisi sayesinde bomba ve patlayıcılar 10 metre uzaklıktan tespit edilecek. TÜBİTAK’ta geliştirilen yeni teknoloji, sadece patlayıcılar değil, aynı zamanda gizlenmiş tabanca, bıçak, tüfek ve diğer silahları da uzaktan görebiliyor.

PROJE ORTAK BİR ÜRÜN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işı10429327_937022456327947_1211098479200260834_nk, "Terahertz Teknolojisinin Kazanımı Projesi" (TEKAP) hakkında açıklama yaptı. Işık, TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Grubu (SAVTAG) tarafından desteklenen projenin, Milli Savunma Bakanlığı,TÜBİTAK, Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuvarları ve Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) işbirliğinde geliştirildiğini söyledi. 

TÜM SİLAHLARI GÖRÜNTÜLÜYOR

TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye'de ilk kez geliştirilen terahertz görüntüleme sistemiyle sivil ve askeri tesislerin girişlerinde insan veya eşya üzerine gizlenmiş bomba, silah, bıçak, tüfek gibi tehlikeli ve patlayıcı maddelerin 10 metre uzaklıktan 2 boyutlu olarak 5 saniyede tespit ederek erken müdahalesine imkân tanındığı bildirildi. Kullanıma hazır gele gelen cihazın kamu ve özel sektörce kullanılabileceğini duyuruldu.

İNSANA ZARARI YOK

Projenin kritik kamu binalarına silah gibi tehlikeli metal nesne taşıyan insanların güvenli mesafeden tespiti ve binaya girmeden müdahale edilmesi için önem taşıdığını vurgulayan Bakan Işık, Kozmik ışımanın insan ve metalden yansıması terahertz alıcıyla algılanarak pasif görüntüleme yaptığını söyledi. Terahertz görüntüleme sisteminin insan sağlığına hiçbir zararının olmadığı kaydedildi.

5 SANİYEDE TESPİT

Proje kapsamında terahertz görüntüleme ve terahertz spektroskopi prototiplerinin hazırlandığını kaydeden Işık, "Dünyadaki muadillerine göre mesafe ve çözünürlük açısından daha üstün kalitede görüntü sunabilen terahertz görüntüleme prototipi, tehlikeli metal cisimleri 3 santimetre çözünürlükte, 5 saniyeden kısa sürede 2 boyutlu olarak görüntüleme yeteneğine sahip olacak" ifadelerini kullandı.  X-RAY'LARDAN ÜSTÜN VE GÜVENLİ

Geliştirilen ikinci prototip terahertz spektroskopi hakkında da bilgi veren Işık, sistemin 10 metreye kadar uzaktan bomba tespitinde kullanılabileceğini aktardı. Işık, sistemin, X-ray cihazlarından daha üstün özelliklere sahip olduğunu vurgulayarak, "Proje, uzaktan güvenlik kontrolü için adeta devrim niteliğinde" dedi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, insan üzerinde gizlenmiş tabanca, bıçak, tüfek gibi tehlikeli maddelerin uzaktan tespitini sağlayacak görüntüleme sisteminin çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtirken, "Bu sistem uzaktan bomba tespiti de yapabilecek" dedi.

BİR İLK VE 6 MİLYON LİRA HARCANDI

Türkiye'de ilk kez geliştirilen ve toplam 5 milyon 831 bin lira bütçeli projenin, yaklaşık 3,5 yıl süren çalışmalar sonunda geliştirildiğini belirten Işık, sistemin kullanıma hazır olduğunu belirtti.

Bakan Işık, "Terahertz Teknolojisinin Kazanımı Projesi" (TEKAP) hakkında açıklamalarda bulundu. Işık, TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Grubu (SAVTAG) tarafından desteklenen projenin, Milli Savunma Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuvarları ve Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) işbirliğinde geliştirildiğini anlattı.  Ulusal güvenlik uygulamaları için kritik olan terahertz (elektromanyetik dalga frekansı) teknolojisini milli imkânlarla geliştirmek için yola çıktıklarını belirten Işık, geliştirilen teknolojiyle savunma uygulamalarına yönelik prototipler oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.  ‘SAĞLIĞA ZARARI YOK' Işık, projenin askeri, emniyet ve benzer kritik kamu binalarına silah gibi tehlikeli metal nesne taşıyan insanların güvenli mesafeden tespiti ve binaya girmeden müdahale edilmesi için önem taşıdığını vurguladı. Sistemin görüntülenecek hedefe herhangi bir sinyal göndermediğinin altını çizen Işık, "Hedef üzerindeki gizlenmiş nesneler, kozmik arka plan ışımasından kaynaklanan yayınımların terahertz frekans bandında çalışan hassas bir alıcı sensör dizisi ve akıllı algoritmalar kullanılmasıyla görüntüleniyor. Yani uzaydan gelen kozmik ışımanın insan ve metalden yansıması terahertz alıcıyla algılanarak pasif görüntüleme yapılıyor. Böylelikle geliştirdiğimiz sistemin insan sağlığına zararı bulunmuyor" şeklinde konuştu.

TERAHERTZ NEDİR? Elektromanyetik spektrumun mikrodalga ile kızıl ötesi bölgenin arasına denk gelen bir aralıkta bulunan yaklaşık kâğıt kalınlığı boyutlarında dalga boyuna sahip ışınımlara terahertz ışınımı deniliyor.

14-YS-SYF01-r