Avrupa'dan 'cömert' teklif!

Avrupa'dan 'cömert' teklif!
Haber Tarihi : 09 Eylül 2015 05:48:27
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Kendi güvenliğini oluşturmak amacıyla kısıtlı vize politikası uygulayan ve göçmenlere vize kolaylığı tanımayan Avrupa nihayet insafa geldi.

Avrupa ülkeleri, önümüzdeki iki yıl boyunca sadece 120 bin kişiye kapılarını açacak. En çok mülteciyi Almanya ve Fransa alıyor.

İç savaştan kaçarak umut yolculuğuna çıkan Suriyeli göçmenleri uzun süre kapılarında bekleten Avrupa Birliği (AB), mülteci kabulü konusunda nihayet bir anlaşmaya vardı. İspanya'da yayın yapan El Pais gazetesi, yarın Avrupa Komisyonu tarafından açıklanacak planın detaylarını yayımladı. Plana göre, AB ülkeleri iki yıl içinde 120 bin sığınmacıya kapılarını açacak. En çok mülteci kabul edecek ülkeler sıralamasında 31 bin kişiyle Almanya birinci, 24 bin kişiyle Fransa ikinci, 14 bin kişiyle İspanya üçüncü sırada yer alacak. Ülkeler, belirtilen sayıda sığınmacıyı kabul etmek zorunda olacak. İtalya, Yunanistan ve Macaristan gibi ülkelerdeki kamplarda bekleyen göçmenler AB'nin açıklayacağı bu plana dahil edilecek.

Fransa 24 bin sığınmacıyı kabul edecek

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yılda iki kez düzenlediği büyük basın toplantılarından birini önceki gün gerçekleştirerek "Fransa üzerine düşeni yapıp 24 bin sığınmacıyı kabul edecek" dedi. Hollande, birkaç hafta içinde binlerce mülteciye kapılarını açacaklarını belirtti.

‘Yaşadığımız şey bizi olumlu yönde değiştirecek'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, hafta sonu boyunca ülkesine gelen sığınmacı sayısının 20 bini aştığını belirterek "Yaşadığımız şey ülkemizi değiştirecek. Bu değişimin olumlu yönde olmasını istiyoruz ve bunu başarabilecek güçteyiz" ifadelerini kullandı.

‘Ekonomik yüke rağmen mülteciler kabulümüz'

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo da "Ekonomik yüklerine rağmen, mültecileri kabul edeceğiz" açıklamasında bulundu. Sadece bu yılın ilk sekiz ayı boyunca Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşan göçmenlerin sayısı 350 bini geçmişti.