Avrupa’dan yükselen karanlığın sembolü

Avrupa’dan yükselen karanlığın sembolü
Haber Tarihi : 15 Ekim 2015 17:56:34
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ortaçağ Avrupa’sı, papazlar tarafından halka yapılan zulümlerle, işkencelerle hatırlanır. O karanlık yıllardan sonra, sözde medenileşen Avrupa, ders çıkarmışa benzemiyor. Papazların yaydığı kötülüğün sembolü olan ‘ucube bina’ Strazburg  Katedrali’nin 1000’inci yılı kutlandı.

Fırat İpek / Yeni Söz

Ortaçağ, Avrupa'da dinin egemen olduğu yıllardı. Dini temsil eden yegane güçte papalıktı. Sosyal hayattan, siyasi oluşuma kadar, her şeyi yöneten Papazlar, yaptıkları keyfi uygulamalarla halka zulüm eder olmuştu. Bu keyfiyetle beraber kendi vatandaşına her türlü işkenceyi yapan Papazlar, Ortaçağ Avrupa'sını karanlık yıllara dönüştürmüştü. Karanlık yılların en yüksek binasını olma özelliğini taşıyan Strazburg Katedrali'nin 1000. yılını görkemli bir törenle kutlayan Avrupalılar, yaşadıkları acı ve işkenceden ders çıkarmışa benzemiyor.

1874'E KADAR EN UZUN BİNAYDI

Fransa'nın doğusunda yer alan Ortaçağ'dan kalma en yüksek yapı olma özelliğini taşıyan Strazburg Katedrali, 1015'te başlayan inşaatının başlangıcının 1000. yılını kutluyor. Uzunluğu 142,11 metre olan ve 1874 yılına dek dünyanın en uzun binası unvanını elinde bulunduran Strazburg Katedrali, Paris'teki Notre Dame Katedrali'nden sonra Fransa'nın en çok ziyaret edilen ikinci kilisesi durumunda.

Halihazırda Fransa'nın en yüksek ikinci ve Avrupa'nın en yüksek altıncı kilisesi olmasıyla dikkati çeken Strazburg Katedrali'nin, 1000. yıl etkinlikleri, yılbaşından beri düzenlenen ışık gösterileri, sergi ve konserlerle kutlanıyor.

Fransa'da 1905 yılında kabul edilen laiklik yasasından sonra Fransa'ya katıldığı için ülkenin tek laik olmayan bölgesi Alsas'ın merkezinde yer alan Strazburg Katedrali, dini açıdan önemli bir değer arz ediyor.

Kutsal Roma İmparatoru II. Heinrich'in emriyle temelleri 1015 yılında atılan Strazburg Katedrali, Alsas Bölgesi ve Fransa'nın tarih boyunca geçirdiği sosyokültürel değişimi yansıtan en iyi örnekler arasında yer alıyor. İnşası oldukça yavaş ilerleyen katedralin ön cephesinde yer alan iki ana kulesi ve çan kulesinin tamamlanması bile 400 yıla yakın bir süre almış.

FRANSIZ DEVRİMİ'NDEN ETKİLENDİ

Orta Çağ'ın sonunda Avrupa'nın geçirdiği çalkantılı süreçten etkilenen Strazburg Katedrali, Reform hareketinin yayılmasıyla 16. yüzyıldan itibaren Protestan kilisesi olarak hizmet vermeye başladı. Kapılarına 1518 yılında Alman teolog Martin Luther'in tezleri asılan katedral, ancak 1681'de Strazburg'un Fransa Kralı XIV. Louis'ye boyun eğmesi ve Fransa'ya ilhak edilmesi sonucu tekrar Katoliklere teslim edildi.

Strazburg Katedrali, 1789'daki Fransız Devrimi'nden de etkilenmiş, iki yıl boyunca devrimciler tarafından işgal edilmiş ve kilise olma özelliğini kaybetmişti. Cumhuriyet rejimi yanlıları, kilisenin içindeki 235 heykeli yıkmış ve 1793 yılında katedral, Hristiyanlığın yerini alması hedeflenen "Akıl ve Yüce Varlık Kültürü"nün "tapınağı" haline getirilmişti.

Strazburg Katedrali, tarihi ve büyüklüğü dışında, astronomik saati ve çan sistemiyle de dikkati çekiyor. Saati, astronomik verileri belirtmesinin yanı sıra, Fransa'nın dini ve milli bayramlarının gelecek yıllardaki takvimini de gösteriyor. Astronomik saat, 2006 yılında yaşanan ay tutulmasını da dakikası dakikasına göstermişti. Fransa'nın en büyük çan yapısına sahip Strazburg Katedrali, Avrupa'da türünün tek örneği olan çift zil sistemiyle diğer kiliselerden ayrılıyor.

Katedral'den duyulan işkence sesleri

Papalığın egemen olduğu Ortaçağ Avrupa'sında, istedikleri her şeyi yapan papazlar, işkencelerini katedrallerin karanlık ve puslu duvarlarının arasında yapardı