Avrupa’yı korku sardı, ABD’nin dili tutuldu

Avrupa’yı korku sardı, ABD’nin dili tutuldu
Haber Tarihi : 18 Nisan 2017 07:35:01
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Batı dünyası, ‘3. Cumhuriyet’in 16 Nisan’daki ilanını kendi zaviyesinden son derece ‘doğru’ olarak okudu. ABD, ‘AGİT'i bekliyoruz’ demekle yetinirken, ABD derin devleti CFR’nin yayın organı Foreign Policy, 1921-23’te kurdukları rejimin “Türkiye Huzur İçinde Yat: 1921-2017” diyerek ölüm ilanını yayınladı.

Yeni Söz | Haber Merkezi

Siyonist Times gazetesi, Erdoğan'ı 'İkinci Sultan Mehmet' olarak gösterirken, refiki Financial Times ise politik belirsizliğin sona ermesiyle TL'nin rahat bir nefes alacağını yazdı. Korku denizine batan AB, Türk halkının kararına “Türkiye'deki bütün demokratlar için üzücü bir gün” derken Merkel, 'saygılı diyalog' edebiyatı yaptı. İran ise ‘Bize düşen Türk halkının verdiği karara saygı duymak” dedi.

‘HUZUR İÇİNDE YAT TÜRKİYE'

ABD'nin derin devleti CFR'nin resmi yayın organı Foreign Policy'de Steven A. Cook imzalı son derece manidar bir yazı yayınlandı. ‘Türkiye Huzur İçinde Yat: 1921-2017' başlıklı analizde, Türkiye Cumhuriyeti'nin batı tarafından inşa edilen rejiminin 16 Nisan referandumunun kabulü ile sona erdiğini ilan etti. Cook, 1960'larda Erbakan'ın başlattığı hareketin, AK Parti ile zirveye ulaştığını belirtti. 'Evet' oyu veren Türklerin bilinçli ya da bilinçsiz şekilde Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'na ve modern Türkiye'ye muhalefet ettiklerini ileri sürdü.

REJİM İNGİLİZ ÜRÜNÜ MÜYDÜ?

İstanbul dâhil Osmanlı topraklarını işgal eden İngiliz kralı Edward'ın 1935'te Ankara ziyaretini duyuran Cumhuriyet gazetesi, işgalci İngiliz'i “büyük misafir” olarak tanımlamakla kalmayıp haberde “geldi” demek yerine “kavuştuk” kelimesini kullanmıştı. O İngiliz'in The Guardian gazetesi ise 16 Nisan'ı ‘cumhuriyetin en köklü değişikliği' olarak tanımladı. SKY News ise “Erdoğan büyük bir güç kazandı, 2029 yılına kadar iktidarda kalacak” tespitinde bulundu.

 

GÖLGE CIA'DAN ‘TÜRKİYE'Yİ NASIL DURDURURUZ' ANALİZİ

Düşünce kuruluşu maskeli ‘gölge CIA' Stratfor yayınladığı analizde, “Muhalefetin itirazlarına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan zafer elde etti. Türkiye Erdoğan'ın yönetimi altında 'daha otoriter' bir rejime dönüşecek. AB sonucu kınayacaktır ancak Türkiye'nin işbirliğine ihtiyaçları var. Bu sonuç Türkiye'nin iç siyasetinde dramatik değişikliklere yol açacak ancak dış politikasında büyük değişim olmayacak. İran'la daha geniş bir vekâlet savaşı yaşayacak” denildi.

ALMANLAR TUTUŞTU: BİZE DERS OLACAK

Referandum sürecinde en güçlü “hayır” propagandasını yapan ve “Türkiye ve Almanya için kader günü” başlığını atan Alman medyası, sonuçlardan sonra da korkusunu da en açık gösterenlerden oldu. Die Welt, “Erdoğan, Almanya ve Avrupa'ya bir ders vermek istiyor” başlığını atarken; Stern ise “Halk oylaması Almanya için bir ders olacak” diye yazdı.

MERKEL: ÇOK SERT VURMAYIN OLUR MU?

Referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a “saygılı diyalog” çağrısı yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözleri “üstümüze geleceğinizi biliyoruz ama çok sert vurmayın” yalvarması olarak yorumlandı. Merkel, “Alman hükümeti çetin sürecinin ardından Türk hükümetinden saygılı bir diyalog arayış bekliyor” dedi.

FRANSIZ MEDYASI DA AĞLAYANLAR KERVANINDA

FRANCE 24 ve AFP: Erdoğan için hem kazanç hem de kayıp. Evet, kazandı ama kariyerine başladığı İstanbul'u kaybetti.

LİBERATİON: Yarım zafer, memnun ama muzaffer değil.

LE FİGARO: Erdoğan iktidarı tümüyle ele geçiriyor. Avrupa ve Ankara arasında yeni dönem başlıyor. İdam cezası gelirse Avrupa üyelik görüşmelerine son verecek. Avrupalılar Türk problemi karşısında bölünmüş durumda.

LE MONDE: Erdoğan zar zor kazandı.