VF kat sol
VF kat sağ

Azerbaycan Türkleri açlık grevlerini sonlandırdı

Azerbaycan Türkleri açlık grevlerini sonlandırdı
Haber Tarihi : 15 Haziran 2021 11:09:36
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

İran'ın Erdebil kentindeki cezaevinde tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivistler önceki gün başlattığı açlık grevine son verdi.

ran’da yaşayan Azerbaycan Türkü aktivistler, ana dilde eğitim yapma gibi anayasal haklarını sivil ve barışçıl eylemlerle protesto ettikleri için çeşitli baskılara maruz kalıyor. İran’da tutuklu bulunan Azerbaycan Türkü aktivist Abbas Lisani, Erdebil Merkez Cezaevi Müdürlüğüne hitaben yazdığı mektubunda dün açlık grevine başlattığını açıkladı. Gazeteci Taha Kermani, Erdebil Merkez Cezaevi Müdürlüğünün, Güney Azerbaycanlı aktivistlerin kararlı mücadelesi karşısında pes ettiğini belirterek, mahkumlara istedikleri konularda iyileştirme yapılacağını bildirdi.

Güney Azerbaycanlı aktivistler istediklerini aldı

Kermani, Erdebil Merkez Cezaevi yetkililerin kararlı tutum karşısında geri adım attığının altını çizerek, “Bu arkadaşlar Erdebil Merkez Cezaevinde açlık grevine başlamışlardı. Açlık grevinin açık bir şekilde iki sebebi vardı. Birincisi, tedavi hakkından yararlanmalarının engellenmesi, ikincisi; İran cezaevi kurumunun iç tüzüğünde şöyle bir madde var: ‘Siyasi mahkumlar ile diğer mahkumlar aynı yerde tutulamaz ve tutulmamalıdır.’ Ancak siyasi tutsaklara baskı kurmak amacıyla, siyasi mahkum olmayan kişiler bu koğuşlara yerleştirilmişti. Erdebil Merkez Cezaevi yetkilileri, açlık grevinde bulunan aktivistlerin isteklerini kabul etti. Cezaevi yetkilileri, hem tedavi izinlerinin verileceğine hem de koğuşa getirilen ve diğer suçlardan yargılanan mahkumların çıkarılacağına dair söz verdi. Cezaevi yetkililerinin verdiği sözün ardından Abbas Lisani ve diğer 5 siyasi tutsak, açlık grevini sonlandırdığını açıkladı.” ifadelerini kullandı.