Azimleriyle gençlere taş çıkardılar

Azimleriyle gençlere taş çıkardılar
Haber Tarihi : 23 Mart 2016 10:15:35
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Kadıköy’de kadınlara yönelik düzenlenen Kur’an kursuna katılan yaşlılar, Kur’an-ı Kerim’i öğrenme azimleriyle gençlere taş çıkardılar. Yaşlarına ve hastalıklarına aldırmadan Kur’an öğrenmenin yaşı ve engeli olmadığını herkese kanıtladılar.

Kadıköy Müftülüğü'nün kadınlara yönelik açtığı Gözcübaba Kur'an Kursu'na katılan yaşlı teyzeler öğrenme azimleriyle gençlere örnek teşkil ediyor. Kursta, 25 yaşından 77 yaşına kadar öğrenciler var. Yaşlı öğrencilerin arasında şekere bağlı unutkanlık hastalığı olanlar var. Hatta aralarında Alzheimer hastası bile var. Ama bu sorunlar onların Kur'an-ı Kerim öğrenme aşkına engel değil. Vahdet gazetesi olarak kursu ziyaret edip, genciyle yaşlısıyla sohbet ettik. 

KUR'AN-I KERİM ŞİFA OLUYOR

Kur'an-ı Kerim öğrenmelerine yardımcı olan Sakarya Üniversitesi İlahiyat mezunu Kur'an-ı Kerim uzman öğreticisi Asuman Vildan Dündar, bize kursu ve öğrencilerini anlattı. 7 yıldır Gözcübaba Kur'an Kursu'nda olduğunu ve o zamandan beri öğrencilerinin arasında kursu hiç bırakmayan öğrencilerinin de olduğunu söyledi. ‘Aralarında yaşlarını bile bilmeyenler var ama Kur'an öğrenmeye geliyorlar' diyen Dündar, sözlerine şöyle devam etti: Burası onlara şifa oluyor. Evden çıkıp buraya gelmek için çok çaba sarf ediyorlar. Buraya gelmeselerdi çoğu hastanede olabilirdi. Hasta olduğunuzda gelmeyin diyorum fakat başları dönse bile yine de geliyorlar. Kendilerini burada daha iyi hissettiklerini söylüyorlar çünkü kursta vakit geçirmekten mutluluk duyuyorlar.

YAŞLILAR İHMAL EDİLMEMELİ

Derse çocuklarını bırakacak yer olmadığından, sırf dersten geri kalmamak için çocuğuyla gelen de vardı. Genç öğrencilerin, yaşlılara karşı çok ilgili ve yardımcı olduklarını gördük. Dündar, ‘buradaki genç öğrencilerimiz, yaşlıları onore ediyor. Onlar burada gördükleri ilgiyi belki evlerinde bile görmüyorlardır. Kurstaki gençlerimiz yaşlıları her sabah ellerinden öperek karşılıyor' diye konuştu. ‘Bizim mesleğimizin şu andaki en önemli sorunu onlara karşı ilginin eksik olması' diyen Dündar, yaşlıların ihmal edilmesine dert yandı.

Kurstaki öğrencilerin genel durumlarını sorduğumuzda uzman öğretici Dündar'dan şaşırtıcı cevaplar aldık. 

3 HAFTADA ÖĞRENİYORLAR

Kur'an okumayı öğrenen öğrencilerin, ortalama 3 hafta sonra cüzden Kur'an-ı Kerim'e geçtiklerini öğrendik. ‘Öğrencilerin hepsi çok gayretli ve azimliler' diyen Dündar, 35 kişinin katıldığı kursta her sene Kur'an-ı Kerim'i hatmettiklerini kaydetti. Dündar, ‘Bazı günler vaizeler gelip burada sohbet veriyorlar.  En fazla ramazanda bir yoğunluk oluyor. Rakam olarak 70-80 kişiyi buluyor. Bu çevrede 2-3 tane olmasına rağmen, öğrenci yoğunluğu iyi. Her sene yarışmalar oluyor. Ufka yolculuk yarışmasına da 8 öğrencim katılacak' diye ekledi.

93 yaşında sanatla hayata tutunuyor

Ordu'nun Altınordu ilçesinde yaşayan Mustafa Sabri  Gözükan, 20 yıl önce eşini kaybedince zor günler geçirdi. Bir arkadaşının, yalnızlığını herhangi bir uğraş ile aşabileceği tavsiyesi üzerine fındık sepeti yapımına başlayan 93 yaşındaki Gözükan, daha sonra fındık ağacı lifinden ve taştan yaptığı farklı el sanatı ürünlerine yöneldi.

İlerlemiş yaşına rağmen sanata tutkusunu kaybetmeyen Gözükan, teknolojik ürünlerden uzak durarak, keser, çekiç gibi aletlerle çalışmalarını sürdürüyor. Gözükan, evinin mutfağını atölye, oturma odasını da ürünlerini sergilediği alan olarak kullanıyor.

‘YASİN-i ŞERİF'İ EZBERE OKUYORUM' 

Trabzonlu Fethiye Şahin 60'lı yaşlarında Kur'an-ı Kerim öğrenme aşkını anlattı. 4 sene önce kursa başlayan Şahin'in, şu anda 67 yaşında olduğunu öğrendik. Şahin, ‘Karadeniz insanı çok çalışır' diyerek, gençliğinde çalışmaktan Kur'an öğrenmeye vaktinin olmadığını üzülerek söyledi. ‘Okumam yazmam da yoktu' diyen şahin, ilerleyen yaşına rağmen geçmiş yılları telafi etmek için, 1 senede okuma yazmayı söktüğünü, daha sonra da Kur'an öğrenmeye karar verdiğini söyledi. Şahin, ‘Daha önce hiç temelim yoktu. Tecvid ve Mahreci öğrenmeye başladım. Şimdiye kadar dersten hiç geri kalmadım. Ben 7 yıl Fransa'da yaşadım. Oradayken ezan sesine hasret kaldım. Şimdi evde televizyon izlemektense burada Allah'ın Kelamını öğreniyorum. Şu anda Yasin suresini ezbere okuyabiliyorum. Çevremdeki insanlara da sürekli tavsiye ediyorum' diye ekledi.

azimleriyle-genclere-tas-cikardilar.jpgazimleriyle-genclere-tas-cikardilar_1.jpgazimleriyle-genclere-tas-cikardilar_2.jpg

VAHDET