Bartholomeos Bulgaristan'ı karıştırdı

Bartholomeos Bulgaristan'ı karıştırdı
Haber Tarihi : 11 Kasım 2015 07:16:47
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Fener Rum Patriğinin Bulgaristan'a giderek devlet nişanı almasına gösterilen tepkiler, patriğin 2. Dünya Savaşı'nda çaldığınız Bulgar ikonları geri verin demesi üzerine daha da alevlendi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Bulgaristan ziyareti tartışmalara yol açtı. Yunan Kilisesi lobisini yaymakla suçlanan Bartholomeos'un BAN- Bulgar Bilimler Akademisinin en yüksek ünvanı "Fahri doktora" ile ödüllendirilmesi, Cumhurbaşkanı Plevneliev tarafından ise, en yüksek devlet nişanı "Stara Planina" nişanı takdim edilmesi, toplum ve medyada tartışma konusu oldu. Bunun üzerine Patriğin öngördüğü basın toplantısından vazgeçildi, Başbakan Boyko Borisov , önceden planlanmış olmasına rağmen, "çok yoğun program" gerekçesiyle, Bartholomeos'u kabul etmedi.

‘Çaldığın dini ikon ve değerleri geri ver'

Bartholomeos, konuşmasında Bulgaristan'ın iki dünya savaşında Yunanistan'dan "ele geçirdiği ve çaldığı"  dini ikonlar ve değerleri " geri iade etmesini istedi ve bu da "skandal ve yüzsüz bir istek" olarak nitelendi. Bulgar tarihçiler, söz konusu anıtlar ve ikonların, o dönemde Bulgar kiliselerine ait olan Ohri, Seres ve Drama Bulgar Kiliselerinden dini objeler olduğu ve savaşta imha edilmemek için Bulgaristan'a getirildiklerini hatırlattılar. Bulgar dini temsilcileri Cumhurbaşkanı Plevenleiv'in makamında devlet nişanı töreninden sonra, toplu fotoğraf çekmedi ve olayı boykot ettiler.

Bulgarların nefretini kazandı

Fener Rum Patriği bütün konuşmalarında Bulgarların  1882 yılından sonra Yunan kilisesi sayesinde Hristiyan ve Bulgar olarak kaldıklarını, ancak Bulgaristan'ın hiç minnettar olmadığı şeklinde açıklamalar yaptı. Bütün bu üstünlük ve Yunan Kilisesinin hegemonyasını öne sürme ve Bulgarları "aşağılama" tavırları Bartholomeos'un Bulgaristan ziyaretine gölge düşürdü ve Bulgarların nefretini kazandırdı.