Başkan Erdoğan: Maskelerini düşüreceğiz

Başkan Erdoğan: Maskelerini düşüreceğiz
Haber Tarihi : 04 Şubat 2021 14:54:53
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

YÖK Anadolu Projesi'nin hayata geçirilmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum. Üniversite öğrenci sayımız 8 milyona yükseldi. Ülkemiz Avrupa'da üniversiteye erişim sayısında ilk sıraya çıktı. Bu artışta kız öğrencilerimizin önemli bir yer tutmasıdır. Üniversitelerde daha önce yüzde 42 düzeyinde olan kız öğrencilerimizin oranı bu yıl itibarıyla yüzde 49'a yükseldi. Bütçeden üniversiteler için ayırdığımız pay da ciddi oranda artmıştır. 

Kalite odaklı yapısal dönüşümler de gerçekleşmiştir. Yükseköğretim Kalite Kurulu ilk defa bu dönemde kuruldu. Ar-ge ve inovasyonu teşvik eden işbirliğine açık bir iklimin oluşmasını, tematik alanlarda ihtisaslaşmasının sağlanmasını hedefliyoruz. Tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır. Hala devletten ve toplumdan kopuk şekilde inşa ettikleri hükümranlık alanlarını korumak isteyenler de var. Ama onlar da bu millete hizmet etmekle mükellef olduklarını anlayacaklar. Yükseköğretim eğitim programları danışma kurulunu hukuki bir zemine kavuşturduk. Meslek Yüksekokullarının özellikle organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermesini özendirmek için öğrenci başına teşvik uygulamasını getirdik. Salgın döneminde üniversitelerimiz başarılı bir uzaktan eğitim hizmetini verdiler. Bu sayede üniversitelerimiz pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi bir hafta açılıp bir sonraki hafta kapandığı bir belirsizlik dönemi yaşamadı. 

Kızlarımızın yükseköğretim görme oranındaki artışta da üniversitelerin Anadolu'da yaygınlaşmasının da etkisi vardır. YÖK artık engellemelerle uğraşmak yerine milletimize ve onun değerlerine hizmet eden yeni bir kuruma dönüştü. 

MASKELERİNİ DÜŞÜRECEĞİZ"

Üniversitelerimiz farklı değerler üreterek birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır. Eski Türkiye alışkanlığında olan da yok değil. Onlar da adım adım bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar. 

Tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz, farklı değerler üretir hale gelerek birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır. Kendi kişisel çıkarlarını demokrasi ve özgürlük maskesi altında ortaya koyanların maskesini düşürmeyi sürdüreceğiz. 

(Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler) Anadolu bozkırlarında kurulan üniversitelerin ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamasını hedefliyoruz.

15 genç üniversitemizin bazı bölümleri, 12 kıdemli üniversitemiz hocalarından dersler alacak. Buralardaki genç akademisyenlerin de kıdemli üniversitelerin yayınlarından faydalanmalarını ortak projeler yürütmesini sağlayacağız. Projenin tamamen gönüllük esasına dayalı olarak, köklü üniversitelerdeki öğretim üyelerince yürütülmesidir.

Buradan bir müjde daha vermek istiyorum. YÖK Akademik Kariyer Liyakat Projesini önümüzdeki haftadan itibaren hayata geçireceğiz.