“Başkan, Türkiye’yi izle”

“Başkan, Türkiye’yi izle”
Haber Tarihi : 28 Nisan 2015 10:54:08
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Cumhuriyetçi Parti adayı olarak Obama’ya rakip olan Jon McChan’in de aralarında olduğu senatörler Richard J. Durbin, Tim Kaine ve Lindsey Graham, Türkiye’nin Suriye politikasına övgüler yağdırarak Obama’yı izlediği yanlış stratejiden vazgeçmesi için mektup gönderdiler.

Kemal Özer / Özel Haber

Senatörler ortak mektuplarında Amerikan politikalarını ciddi eleştiriler getirirken, bu konuda hem doğru politika üreten, hem de mültecilere gerçek anlamda sahip çıkan Türkiye politikalarına destek vermeleri konusunda çağrıda bulundular.

Dünya'da ilk kez ve sadece Yeni Söz gazetesi tarafından yayınlanan mektup, yıllardır Suriye konusunda Türkiye'yi yanlış politika izlemekle suçlayan kesimler için şok etkisi yapacak. Çünkü özellikle Jon McChan gibi Cumhuriyetçi Parti başkan adayı olarak Obama'ya rakip olmasının ötesinde, Amerikan şahin kanadına mensup birisinin Türkiye'yi haklı bulması ezberleri bozacak nitelikte.

Türkiye'nin Suriye politikasına övgüler yağdırarak Obama'yı izlediği yanlış stratejiden vazgeçmesi için mektup gönderen Amerikan Senatosu üyelerinden Jon McChan, Richard J. Durbin, Tim Kaine ve Lindsey Graham, Suriye politikaları konusunda Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'yı eleştirdiler.

Amerika'nın Suriye politikasına eleştiriler yönelten senatörler, Obama'ya Suriye politikaları konusunda Türkiye'ye destek çağrısı yaptı.

MEKTUP İLK KEZ YENİ SÖZ'DE

Dünya'da ilk kez Yeni Söz'de yayınlanan mektupta, 2 milyondan fazla Suriyeliye kucak açan Türkiye ise övülüyor. Çünkü özellikle Jon McChan gibi Cumhuriyetçi Parti başkan adayı olarak Obama'ya rakip olmasının ötesinde, Amerikan şahin kanadına mensup birisinin Türkiye'yi haklı bulması ezberleri bozacak nitelikte.

TÜRKİYE'YE DESTEKOLUNMALI

Ürdün'ün bile 1,3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığı halde, Amerika'nın sadece 800 Suriyeli mülteciyi kabul ettiği, Avrupa ülkelerinin ise çok az sayıda mülteciyi kabul etmekle eleştiren Amerikalı senatörler, Obama'dan Türkiye'nin Suriye konusundaki taleplerini yerine getirmesi istiyor. 21 Nisan 2015 tarihli mektupta, başka ABD ve Avrupa ülkelerince 12 milyon Suriye halkının yalnız bırakıldığına dikkat çekiliyor.

BM'NİN KARARLARINA UYUN

2011'den bu yana Suriye rejiminin 200 binden fazla sivili katlettiğini dile getiren senatörler Jon McChan, Richard J. Durbin, Tim Kaine ve Lindsey Graham, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin oybirliği ile aldığı 2139,2165 ve 2191 sayılı kararlarının derhal hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

Türkiye'nin, Suriye'de topraklarında uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve halkın bu güvenli bölgelere sığınmasını sağlanması önerisinin derhal hayata geçirilmesi gerektiği belirtilen mektupta, Obama'dan Türkiye'ye destek olması çağrısı yapılıyor.