Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana 485 Filistinli öldürüldü

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana 485 Filistinli öldürüldü
Haber Tarihi : 21 Nisan 2024 17:24:14
Son Güncelleme Tarihi : 21 Nisan 2024 19:06:37

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 7 Ekim 2023'ten bu yana 485 Filistinli hayatını kaybetti.

 (AA) 

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ölen ve yaralanan Filistinlilere ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 485 Filistinlinin öldürüldüğü, yaklaşık 4 bin 900 Filistinlinin yaralandığı" kaydedildi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında yaşanan bu tırmanışın, can kaybı ve yaralı sayısında da keskin bir artışa yol açtığı vurgulanan açıklamada, "bu verilerin, Filistinlilere yönelik saldırıların arttığını doğruladığı" ifade edildi.

- Sağlık hizmetini hedef alan saldırılar

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) aynı dönemi kapsayan verilerine de yer verilen açıklamada, Batı Şeria'daki sağlık tesislerine ve çalışanlarına 340'tan fazla saldırı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in "sağlık hizmetlerini kasıtlı olarak engellediği" vurgulanırken bunun uluslararası insancıl hukukun açık şekilde ihlali anlamına geldiği ifade edildi.

İsrail'in Batı Şeria'da uyguladığı ciddi kısıtlamaların insani krizi daha da kötüleştirdiği ve Filistinlilerin temel sağlık hizmetlerine erişimini sınırlandırdığı vurgulandı.

Filistin Esirler Cemiyetinden dün yapılan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 8 bin 340 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtilmişti.