Beyaz Saray'dan İsrail'e "Refah operasyonuna karşıyız" mesajı

Beyaz Saray'dan İsrail'e "Refah operasyonuna karşıyız" mesajı
Haber Tarihi : 30 Nisan 2024 19:34:26
Son Güncelleme Tarihi : 30 Nisan 2024 19:54:21

ABD yönetimi, Gazze'de ateşkes sağlansa da sağlanmasa da Refah'a yönelik kara saldırısına başlayacaklarını açıklayan Netanyahu'ya, "ABD olarak Refah'a yönelik kara saldırısına karşıyız" mesajını tekrarladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, Gazze ve bölgedeki son durumu değerlendirdi.

Kirby, Hamas'la Gazze'de ateşkes konusunda bir anlaşma sağlansa da sağlanmasa da Refah'a yönelik kara operasyonuna başlayacaklarını açıklayan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun sözlerine tepki gösterdi.

Netanyahu'nun sözlerine ilişkin Kirby, "Refah'ta kapsamlı kara operasyonu görmek istemiyoruz. Oraya sığınmış olan 1,5 milyon insanın güvenlik ve emniyetini göz önünde bulundurmayan bir operasyon görmek istemiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kirby, İsrail tarafından kendilerine halen Refah'la ilgili bir askeri plan iletilmediğini de vurgulayarak, ABD'nin bu tür bir güvenilir planlama olmaksızın Refah'a yapılacak kara saldırılarına karşı olduğunu ifade etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas ile rehine takası mutabakatına varılsa da varılmasa da Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıklamıştı.

Ateşkes konusunda güncel teklif masada

Kirby, Gazze'de ateşkes anlaşmasıyla ilgili masaya sunulan güncel teklifin, Hamas tarafından halen değerlendirildiğini ve bu konuda Hamas'ın cevabını beklediklerini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da Orta Doğu'da ilgili ülke ve liderlerle ateşkesle ilgili görüşmelerini sürdürdüğünü hatırlatan Kirby, ateşkese bir an önce varılmasını, rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze'ye yoğun miktarda insani yardımın girmesini umduklarını belirtti.

TRT Haber