Bilinçsiz kullanmak depresyon nedeni!

Bilinçsiz kullanmak depresyon nedeni!
Haber Tarihi : 09 Aralık 2015 21:37:25
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Sosyal medya artık hayatımızın her alanında... Gerek arkadaşlarımızla iletişim kurmak, gerekse de işimiz ile ilgili paylaşımlar için sosyal medyayı sık sık kullanıyoruz. Peki, sosyal medya kullanımı psikolojimizi ne yönde etkiliyor? Sosyal medya depresyon nedeni mi? İşte detaylar...

Paylaşımlarınız beğenilmediğinde mutsuz oluyorsanız, sosyal medya depresyonu kapınızı çalmış demektir...

Mütehassıslar uyardı, sosyal medyayı bilinçsiz şekilde kullanmak, benlik karmaşası ve kişilik bozukluklarına neden oluyor. Sosyal medyadaki benlik arayışıyla ilgili soruları yanıtlayan Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinde çok fazla zaman harcanması durumunda, "günlük hayattan geri kalma, sorumluluklarını yerine getirememe ve günlük işlevselliğin azalması" gibi sorunların yaşanabildiğini söyledi. 

‘Giderek bağımlılığa dönüşüyor'

 Sosyal medya kullanımının giderek bağımlılığa dönüştüğüne işaret eden Sayar, bunun alkol ve sigara bağımlılığından bile daha tehlikeli olabileceğinin bir çok araştırmacı tarafından ortaya konulduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

 "Her çeşit bağımlılıkta kişi bir aktiviteyi o kadar çok yapar ki o, zararlı bir alışkanlık haline gelir ve bu alışkanlık, kişinin hayatındaki okul, iş, sosyallik gibi önemli alanlarda geri kalmasına ve yanlış tercihler yapmasına yol açabilir. Araştırmalara göre insanlar, internet ve medyadan uzak kaldığı zaman veya cep telefonlarının şarjı bitince, diğer bağımlılıkların yoksunluğuna benzer psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu sorunlar arasında yoğun endişe, depresiflik, nabız yükselmesi ve azalan düşünme kapasitesi yer almaktadır". Sayar, "Her ne kadar arkadaşlarla bağlantı kurmak için yapılan internet siteleri de olsa, bu siteler zamanla insanı yalnızlaştırıp, asıl ve gerçek olan ilişkilerden koparır" dedi.