VF kat sol
VF kat sağ

Bırakın çocuklarınız sorumluluk alsın

Bırakın çocuklarınız sorumluluk alsın
Haber Tarihi : 18 Aralık 2015 18:17:10
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Sorumluluk “bireyin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendisine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi” olarak tanımlanmaktadır. Çocuğunuzun ileride kendi ayakları üzerinde durmasını istiyorsanız, ebeveyne bağımlı yetiştirmemeli ve sorumluluk almasına izin vermelisiniz.

Çocuğun sorumluluk alması, duygusal, sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimi açısından önemli olduğunu söyleyen Uzman Psikiyatrist Gani Eser, ebeveyn-çocuk ilişkisine yönelik açıklamalarda bulundu. Çocuğun aileye bağımlı olarak yetişmemesi için bazı noktalara dikkat etmek gerektiğini aktaran Eser, şunları söyledi: "Dokuz ay içinde taşıdığı bebekle doğumdan sonra da yakın ilişki içinde olmak isteyen annenin emzirme dönemini uzun tutması; karşılıklı sevgi ihtiyacının başka türlü karşılanamayacağına dair inançtan kaynaklanır. Her iyi niyetli eylem iyi sonuçlar doğurmaz. Bize bağımlı çocuklar yetiştirmek istiyorsak onların yerine düşünüp kararlar veririz. Kendi başlarına yapabilecekleri işleri biz üstleniriz. Onların yerine seçimler yapar, onlar için en doğru olanı biz biliriz."

Çocuğunuzun sorumluluk almasına engel olmayın

Bu tutumla yetişen bireyin yaşamı boyunca ebeveyne bağımlı, öz güveni zayıf ve güçlükler karşısında kolay pes eden bir karaktere sahip olacağını dile getiren Eser, "Zor durumlarla tek başına başa çıkma becerisi gelişmediği için birinin gelip çocukluğunda olduğu gibi onu kurtarmasını bekler" uyarısında bulundu.

Peygamberimizin (s.a.v.) çocuklara sorumluluk verme taktikleri

Peygamberimizin sallallahu aleyhi vessellem, çocuklara verdiği sorumluluklarda şu 3 yolu izlemiştir;

1- Çocuğa yaşına takılmadan değer vermeli

2- Değere uygun roller belirlemeli

3- Rolleri oynayacak mekânlar açmalı

Peki nasıl? Örnek vermek gerekirse, şöyle;

Medine Koruyucusu Abdullah b. Zübeyr

Mute'ye gitmek için ordu toplanıyor.  Abdullah b. Zübeyr'de o zamanlar 8 yaşında. Kendi grubunu kurmuş tabiri caizse. Peygamberimizin (s.a.v) yanına geliyor ve Mute'ye gitmek istediklerini söylüyor. Peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem gülmemek için kendini zor tutuyor. Olmaz, gülerse çocuğun hevesi gider, incinir. Diyor ki, “Ya Zübeyr, ben sizin için farklı bir görev düşünmüştüm. Babalarınız Mute'ye gidince, Medine boş kalacak. Ben de buradayım. Siz Medine'yi koruyun olmaz mı?” Demedi ki, yahu sizinle mi uğraşacağım, çekilin oyun oynayın. Hayır, rol biçti, görev verdi, alan sundu. Zübeyr seviniyor ve kabul edip, Mute ordusu dönene kadar nöbetleşerek Medine girişinde güvenlik kalkanı kuruyorlar. Yiğit bir Zübeyr olacak bu çocuğun tohumları böyle ekiliyor.

İzlenecek yol ile ilgili tavsiyeler

1- Çocuğa yaşına takılmadan değer vermeli, “sen küçüksün, daha çok var dememeli” senelere bırakmadan, emellerle değeri, ziyadeleştirmelidir.

2- Değere uygun roller belirlemeli, hedefler ve idealler yükseltilmeli, zihinlerine insanlığın zirve hali olan Sahabe efendilerimiz, yerleştirilmelidir.

3- Rolleri oynayacak mekanlar açmalı, hata yapmalarına kızmamalı, hedeflerine yürüyecek imkânları çoğaltmalıdır.