'BM’de reform şart'

'BM’de reform şart'
Haber Tarihi : 04 Ekim 2015 20:14:48
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

ürkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu çarşamba günü New York'taki BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, “Önümüzdeki birçok problemi çözmek için sadece niyet yeterli olmuyor. Mevcut yapıyı değiştirmemiz gerekiyor. BM Güvenlik Konseyini yeniden düzenlemediğimiz sürece yapılan reformlar eksik olur. BM Güvenlik Konseyini daha demokratik, temsilî, şeffaf ve etkili bir hâle getirmek amacıyla mümkün olan en geniş uzlaşmayı sağlamak için hepimizin üzerine sorumluluk düşüyor.' dedi.

Ria Novosti Gazetesi / RusyaTürkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, çarşamba günü New York'taki BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyini daha verimli, demokratik ve temsilî bir hâle getirme çağrısı yaptı.

Başbakan Davutoğlu konuşmasında şunları kaydetti: “Önümüzdeki birçok problemi çözmek için sadece niyet yeterli olmuyor. Mevcut yapıyı değiştirmemiz gerekiyor. BM Güvenlik Konseyini yeniden düzenlemediğimiz sürece yapılan reformlar eksik olur. BM Güvenlik Konseyini daha demokratik, temsilî, şeffaf ve etkili bir hâle getirmek amacıyla mümkün olan en geniş uzlaşmayı sağlamak için hepimizin üzerine sorumluluk düşüyor." dedi.

Başbakan Davutoğlu ayrıca BM'nin 70 yıllık tarihi içinde değişiklikler yaşadığını ancak bu değişikliklerin, saldırganların yaptıkları zulüm karşısında kararlı faaliyetlerde bulunmak için kapsamlı bir nitelik taşımadığını sözlerine ekledi.

Türkiye Başbakanı: Suriye ve Irak'tan Mülteci Kabulü İçin Yaklaşık Sekiz Milyar Dolar Harcandı

Öte yandan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, New York'ta BM Genel Kurulundaki konuşmasında, Suriye ve Irak'tan yaklaşık 2,2 milyon mülteciyi kabul etmenin Türkiye'ye maliyetinin yaklaşık sekiz milyar dolar olduğunu belirtti.

Davutoğlu, “Türkiye, en fazla mülteci kabul eden ülkedir. Kapılarımız onlar için açıktır. Biz Suriye'den iki milyondan fazla, Irak'tan ise yaklaşık 200 bin mülteci kabul ettik. Yurt dışından yardım 17 milyon doları geçmezken bizim mülteciler için harcadığımız rakam yaklaşık sekiz milyar doları buldu.” dedi.

Davutoğlu ayrıca 66 bin mülteci çocuğun Türkiye'de doğduğunu, 230 bin çocuğun ise Türk okullarında eğitim gördüğünü kaydetti. Davutoğlu yine Türk sahil güvenliğin denizde 55 bin göçmeni kurtardığını, yasa dışı yollarla AB ülkelerine geçmeye çalışan 235 bin mültecinin de Türk sınır muhafızları tarafından gözaltına alındığını da sözlerine ekledi.