Bu haritaları ne zaman değiştireceksiniz?

Bu haritaları ne zaman değiştireceksiniz?
Haber Tarihi : 02 Nisan 2016 02:16:25
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Batının büyük yalan ve algı yönetimi araçlarından birinin de dünya haritası olduğunun ortaya çıkmasına rağmen, Türkiye dahi bu hatalı haritayı -eğitim de dâhil- kullanmaya devam ediyor.

Yeni Söz / Haber Merkezi

 

DÜNYA HARİTASI NE ZAMAN ÇİZİLDİ

Halen bütün dünyada kullanılan ‘dünya haritası' Gerardus Mercator tarafından 16 asırda çizilir. ABD ve Rusya'yı büyük, Güney Amerika, Asya ve Afrika'yı da küçük gösteren haritaların hatalı olduğunun bir asır önce fark edilmesi ve Alman bilim adamı Arno Peters'in 1974'de yaptığı çalışmada ise bilinen dünya haritasının önemli bir bölümünün yalandan ibaret olduğunu ortaya koymasına rağmen batı mevcut durum işine geldiği için algı oyununu sürdürür. Türkiye'nin Milli Eğitimi ve YÖK'ü ise gerçeğin peşinden gitmeyi akıl edemiyor.

İŞLERİ GÜÇLERİ YALAN DOLAN

Astronom James Gall, 19. asırda ‘Merkatör Projeksiyonu' adı verilen tüm haritaların hatalı olduğunu fark edip bir çalışmasında "Güney Amerika Grönland'ın 5 katı büyüklüğündedir" diye not düşer.  Mevcut haritaları esas alarak geziye çıkan amatör kâşifler, yaşadıkları garipliği şöyle anlatır: Grönland'ın güney kıyılarına ulaşmak için uzun bir yolculuk yapacağımızı sanıyorduk, yolculuk sandığımızdan çok kısa sürdü. Ümit Burnu'na ulaşmak için hesapladığımız zaman ise iki katına çıkmıştı. Belli ki mevcut haritalar son derece yanlıştı.

ALGI OYUNUNA DEVAM

Alman bilim adamının gerçek büyüklükleri gösteren ve bilim çevrelerinin ‘dünyanın en doğru haritası' dediği ‘Peters-Galls Projeksiyonu' adlı çalışması 1974'de tamamlandığında 80 milyon adet basılıp dağıtılır. Bu gerçek işine gelmeyen batı bunu okullara sokmaz, medyanın ilgi göstermesini de engelleyerek yalanda ısrar eder. İlk bakışta ABD, Kanada, İngiltere, Grönland ve Rusya'yı çok büyük, Afrika, Güney Amerika ve Ortadoğu'yu küçücük gösteren harita batının işine geldiği için algı oyunu olarak kullanmayı sürdürür. Diğer ülkeler ise doğru haritayı bir türlü gündemine alarak yaygınlaştırmazlar.

HER ŞEYİ YENİLİYORLAR AMA ESKİ HARİTADA ISRARLILAR

Batı işine geleni tersyüz etme konusunda hayli becerikli. Kendi topraklarını büyük gösteren haritaları kullanarak insanlığın algılarıyla oynamayı sürdürerek bilimin de kendi amaçlarının bir  oyunuolduğunu bir kez daha gösterdiler.

Gerard De Kremer adlı matematikçinin 16. yüzyılın sonlarına doğru çizdiği ve adına ‘Merkatör Projeksiyonu' denilen harita hâlâ dünyada kullanılmaya devam ediliyor. Kremer haritasını Kuzey denizlerinde yolculuk yapacak batılı gemiciler için çizer. Üstünden beş asırlık bir zaman geçmesine rağmen çizilen bu harita ilk bakışta batılı devletlerin topraklarını büyük gösterdiği için egemen yapılarca bunca ‘bilimsel özgürlük' ve gelişmişliğe rağmen değişime gidilmez.

Kuzey Amerika

17.806.335

km2

Güney Amerika

24.230.000

km2

Afrika

30.221.530

km2

Asya

44.579.000

km2

Avustralya

8.600.000

km2

Rusya

17.075.389

km2

Bu kıta ve ülkelerin yüz ölçüleri böyle olmasına rağmen haritaya bakıldığında Afrika, Güney Amerika ve Güney Asya küçücük gözükürken, Amerika ve Kanada'nın da yer aldığı Kuzey Amerika, İngiltere, Rusya gibi ülkelerin toprakları olduğundan çok daha büyük gösteriliyor.

Kimse 16 asırda çizilen haritanın kötü niyetle yapıldığını iddia etmiyor ve genellikle günün teknik imkânsızlıklarına bağlıyor. Ancak devasa hataları barındıran eski haritanın kullanılmaya devam edilmesi ise pek çok kimseyi kuşkulandırıyor.

İNGİLİZ İŞİ İSİM OYUN

Kendini merkez kabul ederek dünyayı isimlendiren 19 ve 20'nci asır İngiltere'si, dünyanın tam merkezinde duran Afrika kıtasını ise her yere uzak ve küçücük bir yer gibi sunar. Kendisinin sağında kalana doğu, solunda kalana batı diyen İngiltere, ‘Ortadoğu' diye bir coğrafya üretir. Yakın Asya, uzak Asya gibi kavramlar da aynı oyunun bir parçasıdır. Bugün gerçek bir haritaya geçilse dünyanın karasal merkezinin tam da Sudan, Somali, Çad gibi bir nokta olduğu ortaya çıkacak. İngiltere ise çok uzaklarda ve kıyı da kalmış sıradan bir yere dönüşecek.

1223

YÖK VE MEB NEYİ BEKLİYOR?

‘Merkatör Projeksiyonu' denilen sistemde küre şeklinde bir cismin düzleme çevrilirken yaşadığı eğilmeler ve bükülmelerle karşılaştığı için yanıltıcı bilgiler verdiği açık seçik ortada. Aslında masum bir halmiş gibi gözüken bu durum tümüyle bir algı oyunundan ibaret. Peki, aynı bükülme kuzey büyümeye, güneyde ise küçülmeye neden olur. Kaldı ki Afrika kuzeyde değil dünyanın neredeyse tam ortasında. Bu iddia gerçek olsaydı her yer küçülürken aksine Afrika'nın büyümesi gerekirdi. Oysa en çok Afrika'yı küçültmüşler. Buda algılarımızla oynadıklarının en açık göstergesi. Lâkin soran yok Türkiye'deki Üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı geliştiğimiz ve büyük imkânlara kavuştuğumuz bu günde hâlâ batının kasıtlı eylemine karşı harekete geçmez ve önlem almaz?

23

Yukarıdaki harita: Algı operasyonu yapılan dünya haritası.

 

2

Yukarıdaki harita: Gerçekte olan dünya haritası.

Daha önce konuyla ilgili haber yapan gazeteci Oktay Volkan Alkaya'nın, bölge ve devletlerle ilgili tespitleri şöyle:

Kanada

Merkatör projeksiyonuna göre Kanada, ABD'nin Kuzeyinde devasa bir ülke gibi duruyor. Ama gerçek boyutlarında dünyanın kuzeyine sıkışmış bir ülke görünümünde.

ABD

Merkatör Projeksiyonunda Kuzey Amerika Güney Amerika ile hemen hemen aynı, hatta daha büyük bir kıta konumunda. Ancak gerçekte Güney Amerika, Kuzey Amerika'dan gözle görülür bir şekilde daha büyük. ABD'de bu ölçeklendirme içinde Güney Amerika'nın karşısında daha küçük görünüyor.

İngiltere

Merkatör Projeksiyonu, İngiltere'yi Dünya'ya hâkim bir noktaya konumlandırır. Gerçek dünya haritasında ise İngiltere kuzey denizinde bir ada gibi görünmekte.

Avrupa

Dünyanın küresel gücü ABD değil mi? Merkatör Projeksiyonu'na göre dünya ABD merkezli gibi olması gerekmez mi? Ama bir zamanlar dünyanın küresel gücü Avrupa ülkeleriydi. Merkatör Projeksiyonuna bakarsanız, Avrupa ülkeleri dünyanın merkezinde durur. Gerçek Dünya haritasında ise merkezde Kuzey Afrika ila Orta Afrika civarında bir bölge duruyor.

Rusya

Topraklarının büyük çoğunluğunu Sibirya'nın karlar altındaki arazilerinin oluşturduğu Rusya, Merkatör Projeksiyonunda korkunç boyutlarda büyük görünüyor. Ama Gerçek dünya haritasında Asya'nın kuzeyinde bir çizgiden ibaret.

Baltık ülkeleri

Merkatör Projeksiyonu sayesinde daha gözle görülür bir alanda karşımıza çıkan Norveç, İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler de aslında gerçek dünya haritasında kuzeye sıkışmış ülkeler konumundalar. Hatta bir baltık ülkesi olarak sayılan Danimarka bile Grönland sayesinde adını büyük harflerle dünyanın gözüne sokabiliyor. Dünya haritasında neredeyse Afrika'dan daha büyük duran Grönland, gerçek dünya haritasında ise kuzeye sıkışmış küçük bir ada görünümünde.

Ne yapılmaya çalışılıyor?

Peki Merkatör Projeksiyonuyla ne yapılmaya çalışılıyor? Aslında bu haritanın ekmeğini yiyen ülkelere baktığımız zaman ne yapılmaya çalışıldığı son derece açık. Ama bir de "Merkatörzede" ülkelere bakalım. Yalanlarla dolu bir haritadan kimler zararlı çıkıyor?

Afrika ülkeleri

Hemen hemen bütün Afrika ülkeleri gerçekte olduğundan çok daha küçük bir şekilde Merkatör Projeksiyonunda gösteriliyor, çünkü zaten Afrika kıtası bütünüyle küçültülmüş!

Çin

Çin Merkatör haritasında bile zaten büyük bir ülke gözükürken, gerçek dünya haritasında aslında ne kadar büyük olduğunu daha rahat bir şekilde görebiliyoruz. Bu noktada Rusya'nın Çin ile arasındaki boyut dengesinde inanılmaz farklılıklar ortaya çıkıyor.

 

Arap Yarım Adası

Dünyaya dayatılan haritada Arap Yarım Adası olarak bilinen alanın ne kadar küçük olduğu gözlerden kaçmıyor. Gerçek dünya haritasında ise Arap Yarım Adasının büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Meksika

Aynı şekilde Merkatör Projeksiyonu Meksika'yı olduğundan daha küçük gösterme eğiliminde. Gerçek Dünya haritasına göre ise Meksika oldukça büyük bir alan kaplıyor.

İran ve Hindistan

İran ve Hindistan da gerçek dünya haritasında, dayatılmaya çalışılan haritaya oranla daha büyük bir alanı kaplıyor.

Güney Amerika

Güney Amerika kıta hâlinde, Kuzey Amerika'dan daha büyük bir alanı kapladığı halde, Merkatör Projeksiyonuyla yapılan haritalarda abartılmış bir Grönland adasıyla birlikte Kuzey Amerika, Güney Amerika'dan daha büyük gözükmekte.

Bölgeler Arası Denge

Kıtalara mevcut dayatılan harita üzerinden objektif bir yorumla bakacak olursak; Büyük bir Rusya, büyük bir Kuzey Amerika, küçük ama merkezde bir Avrupa, bastırılmış bir Afrika ve sıkıştırılmış bir Ortadoğu görüyoruz. Dünyayı politik açıdan değerlendirecek olursanız hemen hemen aynı yorumu yapabilirsiniz. Coğrafi olarak olmasa da politik açıdan gerçekleri yansıtan bir harita karşımızda durmuyor mu? Peki ya dünyaya egemen olan politika, gerçek dünya haritasıyla paralel doğrultuda olsaydı, nasıl bir dünyada yaşıyor olurduk ve dünyaya hangi güçler egemen olurdu?

fgjs

 02-YS-SYF01-r