Bu jeneratör 'Hayat' üretiyor!

Bu jeneratör 'Hayat' üretiyor!
Haber Tarihi : 03 May 2016 08:17:05
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Horizon 2020 AB destek programı kapsamında İspanya ve İtalya’dan üniversite öğrencilerinin oluşturduğu genç bir ekip, belki de insanlığın kaderini değiştirecek bir proje üzerinde çalışıyor…

Watly-team-1020x610Watly ekibi…

‘Devrim' niteliğindeki projenin arazi çalışmaları, temiz su sıkıntısı yaşanan Afrika ülkelerinden Gana'da ‘Watly' şifresiyle sürdürülüyor.

Daha doğrusu ‘Watly' ne devrimin ne de projenin ismi… Ona şimdilik sadece bir ‘jeneratör' deniliyor… Watly'i benzerlerinden ayıran ise güneş enerjisi ile çalışması ve hiçbir şarj desteği almadan kirli suyu temiz suya çevirebilmesi…

Aslında Watly'nin yaptığı, doğanın kendi iç dengesinde ve doğal süreçlerde yaşananların hızlandırılmış hali… Bu yönüyle ‘devrim' yakıştırması tartışılır olsa da projenin en azından ‘etkileyici' olduğu kesin…

Gana'da sürdürülen pilot bölge çalışmaları 37 üyesi bulunan Fas merkezli Afrika Eğitim, Araştırma ve Kalkınma İdaresi'nin (CAFRAD) su fonunca da destekleniyor.

İlk denemelerin başarılı olması halinde cihazın seri üretimi ve ihtiyaç bölgelerine gönderilmesi gündeme gelebilecek. Ve eğer güneşimizi de kaybetmezsek belki bu şekilde insanlığın temiz suya erişim sıkıntısı kökten aşılmış olacak.

Güneş enerjisi ile kirli suyu temiz su halide dönüştüren Watly'nin 15 yıl hizmet ömrü biçilen ilk prototipi 40 metre uzunluğunda ve şimdilik günlük ürettiği 5 bin litre temiz su ile 3 bin kişinin günlük su ihtiyacını karşılayabiliyor. Depolanan enerji sayesinde istenmesi halinde gece de arıtma işlemine devam edilebiliyor. Her türlü kirli suyu ‘kabul' eden Watly, okyanus ve deniz suyunu da işleyebilme kapasitesine sahip… Watly, temiz su üretiminin dışında doğal elektrik ve internet erişimi de sağlayabiliyor.

WatlyNASIL ÇALIŞIYOR?

Watly, güneşten elde ettiği elektrik enerjisini önce bir bataryada depoluyor. Daha sonra grafen tabanlı bir teknoloji kullanılarak sudaki hidrokarbonlar, çözücüler ve içme suyunda bulunmaması gereken diğer bileşenler ayrıştırılıyor. Bu esnada ısı vasıtasıyla damıtılan suya özel mineralleştiriciler ve asit düşürücüler eklenerek pH değeri ayarlanıyor ve hizmet tamamlanmış oluyor.

Tahbir.com olarak, kapitalizmin zirve yaptığı ve Doğu'nun zenginliklerinin Batı tarafından kan akıtılarak sömürülmeye devam edildiği; ayrıca ‘su' yüzünden büyük savaşların beklendiği bir süreçte böylesi bilimsel çabaların ‘medeniyetler' ve insanlar arası iyi ilişkilere katkı sağlayacağı inancıyla proje ekibini kutluyoruz.