Bu kimin Merkez’i?

Bu kimin Merkez’i?
Haber Tarihi : 24 Ocak 2017 21:30:51
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Faiz lobisi geceden tezgâhı kurdu, T. C. Merkez Bankası öğleden sonra zokayı yuttu. TCMB yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık tekrarladığı “faiz indirimi” çağrısını ve Başbakan Binali Yıldırım’ın uyarılarını umursamamayı sürdürüyor. Batı Terör Örgütü (BTÖ)’nün finansal tetikçileri UniCredit, JPMorgan, Standard Chartered, Rabobank ve Goldman Sachs son iki günde BIS’in kölesi durumundaki T. C. Merkez Bankası yönetimine baskı uyguladı.

Yeni Söz / Haber Merkezi

TCMB yönetimi Erdoğan yokken yine faizleri artırdı. Dolar kuru ilk anda 2 kuruş düştü, ardından yine tırmanışa geçti. Yatırımcı, sanayici, tüccar ve siyasiler TCMB'ye ateş püskürdü. Millet soruyor: Sen kimin bankasısın, BTÖ'nün mü, milletin mi?

MİLLETİ UMURSAMAYAN TCMB FAİZİ YİNE ARTIRDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) ise yüzde 7,25'te sabit tutarken, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,50'den yüzde 9,25'e ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranını da yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti. Batı terör Örgütü'nün finansal çetelerinin iki gündür uyguladığı baskıya boyun eğen TCMB'ye tepkiler çığ gibi. Millet soruyor: Sen kimin bankasısın?

FAİZ LOBİSİ TOPLANTI ÖNCESİ BASTIRDI

1473 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da kurulan UniCredit (HypoVereinsbank) gelişen piyasalar stratejisti Kiran Kowshik, dünkü toplantıdan önce bankasının “beklentilerini” açıklamış ve “UniCredit ekonomistleri TCMB'nin Salı günkü politika toplantısında gecelik borç verme faizinde 75 baz puan artırıma gidilmesini bekliyor” ifadelerini kullanmıştı. Liranın geç likidite penceresi faiz oranında artırım olsa bile değer kaybetmeye devam edeceği “uyarısında” bulunan Kowshik, “150 baz puanlık bir faiz artırımının ‘piyasa nötr' olacağını, 300 baz puanlık bir artırımın ise seyri tersine çevireceğini” iddia ederek MB'yi faiz çukuruna çağırmıştı. TCMB bu çağrıyı cevapsız bırakmadı.

J.P. MORGAN'IN AĞZININ SULARI AKTI: TÜM ORANLARDA FAİZ ARTIRIN

Pazartesi günü bir rapor yayınlayan Siyonist baronlara ait New York merkezli J.P. Morgan ise, kurdaki zayıflığa likidite koşullarını önemli ölçüde sıkılaştırarak karşılık veren TCMB'nin, Salı günü Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artırımına gideceğini öngörmüştü. TCMB'nin faiz koridoruna ilişkin tüm oranlarda artırıma gitmesini isteyen J.P. Morgan, gecelik borçlanma faizinin 75 baz puan, gecelik borç vermede 150 baz puan, haftalık repo faizinde 100 baz puan artış olacağını ileri sürmüştü. TCMB, J.P. Morgan'ın yalancı çıkmaması için gayret gösterdi ve faizleri artırdı. 

STANCHART VE BLOOMBERGHT'TEN ‘FAİZ ARTIRIN' YAYGARASI

Dünkü toplantıdan önce TCMB'den politika ve üst bantta faiz artırımı bekleyen Londra merkezli Standard Chartered Bank'ın analisti Carla Slim, TCMB'nin 1 hafta vadeli repo faizini ve gecelik borç verme faizini 100'er baz puan artırmasını beklediklerini açıklamıştı. BloombergHT Araştırma Bölümü yaptığı ankette politika faizinde 50 baz puan artırım, geç likiditede ise 100 baz puan artırım öngörmüştü. TCMB büyük bir gayretle İngiliz Standard Chartered Bank ile Yahudi Michael Bloomberg'in Türkiye uzantısı BloombergHT'i de mahçup etmedi. 

GOLDMAN SACHS DE FAİZ ARTIŞI İÇİN ÇIRPINDI 

TCMB'nin toplantısı öncesinde görüş yayınlayan bir diğer finansal kurum olan Siyonist baronlara ait, Yunanistan'ı batıran kurumlardan biri olarak gösterilen Goldman Sachs da tüm faizlerde 25 baz puan artırıma gidilmesini öngörmüştü. Piyasaların tüm faizlerde 100 baz puanlık artırım fiyatladığını ileri süren Goldman Sachs'a göre, TCMB faiz artırım sürecine girecek ve faizleri daha da fazla yükseltmek durumunda kalacaktı. TCMB, Goldman Sachs'ın da gözünü arkada bırakmadı.

‘ÖLÇÜLÜ' FAİZ ARTIRIMI SATIŞA NEDEN OLABİLİR

Türk Lirasının görece istikrarlı kalabilmesi için Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerini aşması gerektiğini ileri süren Hollanda merkezli Rabobank stratejisti Piotr Matys ise, haftalık repo faizini yüzde 9 ve gecelik borç verme faizini yüzde 9.5'e getirecek faiz artırımlarının "halihazırda fiyatlandığını" tahmin etmişti. Matys, “100 baz puanın altında ölçülü bir faiz artırımı, Türk lirasındaki satış baskısı tekrar başlarsa gelecek haftalarda bir olağanüstü toplantı yapılmasına neden olabilir” tehdidinde bulunmuştu. BTÖ'nün tüm tetikçilerini mutlu eden BIS üyesi TCMB, Hollandalıları yüzüstü bırakacak değildi. Öyle de yaptı.

TCMB KANUNU DEĞİŞMELİ

Merkez Bankası yönetimleri; her dönemde halka, halkın seçtiği yöneticilere, alın teri için bir ömür çürüten ve memleketin geleceği için alın teri dökenlerin değil, her zaman üyesi oldukları Uluslararası Ödemeler Bankası BIS ve küresel finans çetelerinin isteklerini yerine getirmiştir. Bu dönemde bile siyasiler ve halkın istekleri kulak ardı edilip, batılı finans teröristlerinin istekleri baş üstüne edilecek ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a düşen şey, TCMB'yi lağvedip, yeni bir kanunla yeni bir Merkez Bankası kurmak olmalıdır. OHAL bunun için biçilmiş bir kaftan olarak kullanılmayı bekliyor.

MERKEZ BANKASINDAN FAİZ KARARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre, Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı. Kurul, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,5'ten yüzde 9,25'e yükseltirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi (GLP) uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltildi.

MERKEZ BANKASI ELİNDEKİ BÜTÜN ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEK

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret edildi. İç talebin göreli olarak daha zayıf seyrederken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisini sürdüğü ifade edilen duyuruda, alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Duyuruda, şu ifadelere yer verildi: "Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Toplam talep gelişmeleri enflasyona düşüş yönünde katkı vermektedir. Bununla birlikte son kurul toplantısından bu yana döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır. Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır."

ŞİMŞEK'TEN YUVARLAK CÜMLELER

Davos'ta skandal bir konuşmaya imza atan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise kendisine yönelecek eleştiri oklarını engellemek için her yöne çekilebilecek yuvarlık cümleler kurmuş ve TCMB'nın faiz artımı için hem zemin hazırlamış, hem de desteğini ilan etmişti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 12 Ocak'ta Merkez Bankası ile ilgili konuşmuştu. Şimşek, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Merkez Bankası'nın eli kolu bağlı değildir. Geçmişte olduğu gibi gereken tedbirleri alıyor, alacak. Fiyat istikrarı temel önceliklerimizdendir" demişti.

25-YS-SYF01-r_4