Bu tespit çok ama çok zorlarına gidecek!

Bu tespit çok ama çok zorlarına gidecek!
Haber Tarihi : 21 Nisan 2017 07:56:43
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Beyrut’taki Saint Joseph Üniversitesi'nde görevli Prof. Jana Jabbour, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında malum kesimleri çok üzecek bir tespitte bulundu.

Beyrut'taki Saint Joseph Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörlüğü yapan Jana Jabbour, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arap dünyasında da “Reis” olarak görüldüğünü söyledi.

Arap halkı (çoğunluğu Lübnan, Ürdün ve Suudi Arabistan'dakiler olmak üzere) başkanlık sistemi lehine bir kampanya yürüttü. Sosyal medyada özellikle Recep Tayyip Erdoğan'a karşı içten desteklerini göstermek ve anayasa referandumunu desteklemek üzere Whatsapp grupları ve sayfalar açıldı. Referandum sonuçlarından çok memnunlar.

Arap dünyasının Türkiye'deki Başkanlık Sistemi referandumunun sonuçlarına tepkisi ne oldu?

Arap halkı (çoğunluğu Lübnan, Ürdün ve Suudi Arabistan'dakiler olmak üzere) başkanlık sistemi lehine bir kampanya yürüttü. Sosyal medyada özellikle Recep Tayyip Erdoğan'a karşı içten desteklerini göstermek ve anayasa referandumunu desteklemek üzere Whatsapp grupları ve sayfalar açıldı. Referandum sonuçlarından çok memnunlar. Bazı Araplar “evet”in zaferini kutlamak için tatlı dağıtıyordu.

Arap dünyasında yaşayan çoğu Türk ve Türkmen evet oyu verdi. En yüksek evet oranı %93 ile Lübnan'dan geldi. Bu neden oldu? Çünkü Erdoğan'ın babakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde Türk ve Türkmenlerin yaşam koşulları iyileşti. TİKA ve Türk Kızılay'ı bu nüfusa birçok hizmet sundu. (bedava Türkçe dil kursları, Türkiye'de okumak için burslar, yaşadıkaları köy ve şehirlerin altyapısının iyileştirilmesi). Sonuç olarak, Türkler ve Türkmenler artık Türkiye'ye ait olma ve Türkiye tarafından “korunma” konusunda daha fazla duyguya sahip.

KARİZMATİK BİR LİDER

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Arap halkının zihninde ve kalbinde ne kadar popüler? Bu popülerliğin sebebi ne?

Çoğu Arap Erdoğan'ı Ortadoğu ve ümmet için bir umut olarak görüyor. Erdoğan'ın Batı'ya kafa tutma ve Müslüman dünyasının davasını savunma ( özellike 2009'daki Davos çıkışı ve Mavi Marmara'yı Gazze'ye göndermek için yeşil ışık yakması) cesaretine karşı minnet duyuyorlar. Erdoğan'ı Doğu-Batı ilişkilerini yeniden dengeleyecek, Ortadoğu'yu dünya sahnesinin merkezine yerleştirecek ve İslam medeniyetinin “rönesans”ına katkıda bulunacak bir lider olarak görüyorlar. Onu karizmatik bir lider, bir “reis” olarak görüyorlar.

AB ve Batı, güçlü ve bağımsız Müslüman liderlere alışkın değil. Geçtiğimiz on yıllık dönemlerde Batı hükmedebileceği, Batı'ya karşı aşağılık duygusu olan liderlerle iş birliği yaptı. (Gamal Abdelnasser gibi birkaç istisna dışında). Bugün ise, Arap davasını savunacak cesarette ve bağımsız bir dış politika izleyen bir liderle karşı karşıyalar.