Canlı kalkan tuzağı

Canlı kalkan tuzağı
Haber Tarihi : 08 Eylül 2015 09:58:44
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Terör örgütü PKK’nın Dağlıca’da yüzlerce kilo patlayıcıyla düzenlediği hain saldırıda 16 askerimiz şehit oldu.

Terör örgütü PKK'nın Dağlıca'da yüzlerce kilo patlayıcıyla düzenlediği hain saldırıda 16 askerimiz şehit oldu. 6 askerimiz yaralandı.

Çatışmaların sürdüğü bölgede 73 terörist öldürülürken, 150 PKK'lı da çembere alındı. HDP'nin bölgede desteklediği canlı kalkan eylemcileriyle saldırı düzenleyen teröristlerin bağlantılı olduğu belirlendi. Emekli binbaşı Yarar, teröristlerin eylemcilerle bölgeye geldiği istihbaratını aldığını söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yurt içi ve dışında düzenlendiği operasyonlarda 2 binden fazla militanı etkisiz hale getirilen terör örgütü PKK, önceki akşam olumsuz hava koşullarından yaralanarak kalleş saldırılarına bir yenisini ekledi. Teröristler, Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması maksadıyla bölgede çalışma yapan askerlerimize yüzlerce kilo patlayıcı ile tuzak kurdu. Yeşiltaş köyü yakınlarında 100 metre arayla döşenen patlayıcılar, Dağlıca Tabur Komutanlığına ait zırhlı askeri araçların geçişi sırasında uzaktan kumanda ile infilak ettirildi. Zırhlı araçlardan 2'si parçalandı. Saldırıda Dağlıca Tabur Komutanı Kurmay Yarbay İlker Çelikcan'ın da arasında bulunduğu 16 askerimiz şehit oldu, 6'sı da yaralandı. Yaralı askerler, helikopterle Yüksekova Devlet Hastanesine kaldırıldı.

73 terörist öldürüldü

Saldırının hemen ardından bölgedeki yağışa ve sise rağmen hava destekli operasyon başlatıldı. F-16 ve F-4 savaş uçakları terör örgütüne ait 6 mağara, 2 depo, 3 barınma alanı ve 12 Doçka mevzisini yerle bir etti, teröristlerin kaçış yollarını da ateşe aldı. Son dönemin en kapsamlı operasyonu gerçekleştirildiği bölgede 73 terörist öldürüldü, 150 terörist de çembere alındı. Yüksekova 3'üncü Tümen Komutanlığı ve Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığından kalkan kobra helikopterlerinin de Dağlıca yönüne doğru gittikleri görüldü. Hakkari kent merkezinde ise zırhlı araç hareketliliği yaşandı. Dağlıca bölgesinden dün gün boyunca silah seslerinin geldiği duyuldu.

Saldırı emri Kandil'den

Dağlıca'daki hain saldırı emrinin Kandil'den verildiği, eylemin ise terör örgütünün Hakkari bölge sorumlusu Fikri Ç.A'nın başında olduğu grup tarafından yapıldığı bilgisi elde edildi.

Dağlıca bölgesinde 14 Ağustos'tan bu yana devam eden ve HDP milletvekilleri ile DBP yöneticilerinin de katıldığı canlı kalkan eylemi devam ederken hain saldırı gözleri buradaki eylemci gruba çevirdi. Dağlıca Tabur Komutanlığının zırhlı araçlarına el yapımı patlayıcılarla saldırı düzenleyen PKK'lı teröristlerin HDP'nin desteklediği canlı kalkan eylemine katılanlarla bölgeye geldikleri iddia edildi. Özel Kuvvetler Komutanlığından emekli binbaşı Mete Yarar da kendisine bu yönde istihbaratın geldiğini ifade ederek, PKK'nın 11 Nisan'da Ağrı'da, 19 Ağustos'ta Diyarbakır'da saldırılarını canlı kalkan eylemcileri arasından gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Şehir yapılanması dağı geçti

PKK'nın canlı kalkan arasından saldırma stratejisini 11 Nisan'da başladığını hatırlatan Yarar, canlı kalkan arasında karışan teröristlerin 14 Ağustos'ta 3 askerin şehit olduğu, 7 askerin yaralandığı saldırıdan itibaren bölgede canlı kalkan eyleminin yapıldığını hatırlattı.

22 Ağustos'ta özel güvenlik alanı ilan edilen Gürkavak bölgesinde canlı kalkan eyleminin sürdüğüne dikkati çeken Yarar, Dağılca Tabur Komutanlığının da burada bulunduğu vurguladı. Yarar, şöyle konuştu: “PKK, Ağrı'nın ardından 17 Haziran'da 3 askerin şehit olduğu Diyarbakır Hani'deki saldırıyı canlı kalkanlarla gelenler gerçekleştirmişti. Bunu da TSK açıklamıştı. Önceki gün de Dağlıca saldırısı böyle gerçekleştirildi. Kuzey Irak'ta operasyon yapılırken, bu kadar kalabalık bir grup nasıl giriyor? Eskiden bu tür saldırıları dağ yapılanması gerçekleştirirdi. Şehir yapılanmasındaki sayı, neredeyse dağ yapılanmasını geçti. Son dönemdeki anti tank mayınları, roket atarlar ve ağır silahlar şehirde kullanılıyor. Kamplardan sızıp saldırı yapmaya gerek yok. Zaten yığınak şehirde. Eskiden dağdan inerek Dağlıca'ya saldıran grupları gördük. Şimdi yerleşim yerlerinden çıkıp saldıranlar var. Bana gelen istihbarat da böyle.”

HDP'li ZEYDAN DA EYLEMDE

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, HDP ve DBP'li yöneticileri ile Büyükçiftlik Belediyesi Eş Başkanı Rüştü Zeydan da bölgede canlı kalkan eylemlerine katılmıştı. Hollandalı gazeteci Frederike Hanneke Geerdink'in de arasında olduğu canlı kalkan eylemine katılan 32 kişi, saldırıdan 1 gün önce gözaltına alınmıştı. Canlı kalkan eylemlerine HDP milletvekilleri ile ‘özerklik' ilanlarını gerçekleştiren DBP'li yöneticiler destek vermişti.

SALDIRI YÖNTEMİ DEĞİŞTİ

PKK, Dağlıca'daki karakolların Kalekol'a dönüştürülmesinden sonra saldırı yöntemini değiştirdi. Daha önce karakollara saldırı düzenleyen örgüt, Dağlıca'ya Kalekol inşaa edilince mayınlı ve bombalı saldırılarla hain eylemler yapmaya başladı.

DAĞLICA HEP PKK'NIN HEDEFİNDE

Bölücü terör örgütü PKK sıkıştığı her dönemde, çareyi sınıra sıfır noktasında olan bölgelerdeki karakollara ve birliklerine saldırmakta buluyor. Dağlıca da bu bölgelerin başında geliyor. Bölgede konum itibarı ile doğal bir hedef olan karakol ve birliklere yapılan saldırılarda teröristler genelde hava koşullarının elverişsiz olduğu dönemleri seçiyor. Bu da gösteriyor ki saldırıların hepsi planlı ve organize bir şekilde düzenleniyor. Teröristlerin Dağlıca bölgesindeki bu yıl düzenlediği 19 saldırıda 4 asker şehit oldu, 5 asker ve 2 çocuk yaralandı. 21 Ekim 2007'de Dağlıca Komando Taburu'na ağır silahlarla düzenlenen saldırıda 12 asker şehit olmuş, 16 asker yaralanmıştı. Aynı saldırıda 8 askerle de irtibat kesilmişti. 7 Mayıs 2010'da çıkan çatışmada 2 asker, 19 Haziran 2012'de Yeşiltaş Karakol Komutanlığı'na düzenlenen hain saldırıda ise 8 asker şehit olmuştu. Saldırılar sırasında çıkan çatışma ve ardından düzenlenen operasyonlarda 54 terörist öldürülmüştü.

BEŞTEPE'DE GÜVENLİK ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında dün akşam Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde güvenlik zirvesi gerçekleştirildi. Bir saat 15 dakika süren toplantıya TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ve ilgili üst düzey bürokratlar katıldı. Öte yandan Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu'nun talebi ile gerçekleşen görüşmede, Dağlıca saldırısı değerlendirildi.

MİLLETÇE YÜREĞİMİZ YANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölücü terör örgütünün hain saldırısında şehit düşen güvenlik güçlerimizin acısı milletçe yüreğimizi dağlamaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Askerlerimizin şehit düşmesine ve yaralanmasına neden olan menfur saldırıyı şiddetle kınadığını vurgulayan Erdoğan, “Bölücü terör örgütünün hain saldırısında şehit düşen güvenlik güçlerimizin acısı milletçe yüreğimizi dağlamaktadır. Milletimizin birlik ve beraberliğine, kardeşliğimize ve geleceğimize kasteden bu tür saldırılar hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Dağlıca'daki menfur saldırıyı bir kez daha lanetliyor, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailelerine, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı diliyor, yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum” açıklamasını yaptı.

MİLLETİMİZ SAĞ OLSUN

Yaralı uzman çavuş Hakan Sarı'nın Mersin'de yaşayan babası Turgut Sarı, oğluyla telefonda görüştüğünü belirterek, “Evladım ufak tefek sıyrıklarla saldırıyı atlattı çok şükür. Üç zırhlı aracın geçişi sırasında bomba patlatılmış. Oğlum 3. araçtaymış. Milletimiz sağ olsun. Şehitlerimize de Allah rahmet eylesin. Yaralılarımıza da acil şifalar dilerim. Terörün bir an evvel Türkiye'den bitmesini isterim. Büyüklerimizden beklentimiz budur. Terörün kökünden kazınmasını istiyoruz” dedi.

STAR