VF kat sol
VF kat sağ

Canlılar antibiyotik tehdidi altında

Canlılar antibiyotik tehdidi altında
Haber Tarihi : 10 Aralık 2015 05:13:15
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Antibiyotiklerin tarım ve hayvancılıkta çok yaygın kullanılması, insan sağlığını tehdit ettiği bir kez daha ispatlandı. İngiliz çalışma grubunun başkanı Jim O'Neill zirai amaçlı antibiyotik kullanımıyla ilgili rakamları 'sarsıcı' olarak nitelendirdi.

Yeni Söz / Haber Merkezi

ÜRETİCİLER KAZANIYOR İNSANLAR ÖLÜYOR

3

İngiliz hükümetinin oluşturduğu çalışma grubunun yayımladığı raporda, antibiyotiklerin tarımda ve hayvancılıkta enfeksiyonlarla mücadelenin yanı sıra çoğunlukla sağlıklı canlıların hızla büyümesi için kullanıldığına dikkat çekildi. Tarım ve hayvancılıkta yoğun olarak kullanılan antibiyotiklerin, insanlara geçmesi nedeniyle insanlığın büyük bir tehditle karşı karşıya kaldığı açıklandı. 

RAKAMLAR KORKUTUCU

ABD'de her yıl hayvanlar için 8 bin 900 ton, insanlar için ise 3 bin 400 ton antibiyotik kullanılıyor. Hayvanlarda kilo başına antibiyotik kullanımı İngiltere'de 50 miligramın biraz üstündeyken, ABD'de yaklaşık 200, Kıbrıs'ta ise en az 400 miligram. Tüm dünya hesaba katıldığı rakam telaffuza güç boyutlara ulaşırken Türkiye'nin ziraat ve hayvancılık sektörüne ait sağlıklı verilerine ulaşılamıyor. TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ

Türkiye antibiyotik kullanım sıklığının çok yüksek olan ülkelerin başında geliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Hollanda'da bir kişi günde 14 birim antibiyotik tüketirken ülkemizde ise bu rakam 42 birim. Kişi başına Hollanda'nın 3 katı daha fazla antibiyotik tüketen Türkiye, antibiyotik kullanımında 40 Avrupa ülkesi arasında birinci sırada yer alıyor.

TEHDİT ÇOK BÜYÜK

4

Antibiyotiklerin bu şekilde ziraat ve hayvancılıkta aşırı derecede kullanılması nedeniyle, bazı enfeksiyonların tedavisinin artık mümkün olmamaya başladığı ifade edilen raporda, bu durumun da insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğu ve antibiyotikli hayvanların yenilmemesi uyarısı yapıldı.

Mevcut rakamlardan yola çıkıldığında, antibiyotik tüketiminin 2030 yılında yüzde 67 oranında artması bekleniyor. Hayvanlarda kilo başına antibiyotik kullanımı İngiltere'de 50 miligramın biraz üstündeyken, ABD'de yaklaşık 200, Kıbrıs'ta ise en az 400 miligram.  RAKAMLAR SARSICI, MİLYONLARCA İNSAN ÖLEBİLİR

1 İngiliz akademik araştırma ekibinin başkanı Jim O'Neill, zirai amaçlı antibiyotik kullanımıyla ilgili rakamları "sarsıcı ve ürkütücü" olarak nitelendirdi. O'Neill, 2050'ye kadar her yıl 10 milyon insanın ilaçlara dirençli enfeksiyonlardan yaşamını yitireceği öngörüsünü dile getirdi.  HAYVANLARIN HIZLA BÜYÜMESİ İÇİN KULLANIMI YASAKLANDI ANCAK... Çiftlik hayvanlarında kilo başına kullanılan antibiyotik miktarının 50 miligrama düşürülmesinin hedeflendiğini, bu hedefe, hali hazırda Danimarka'nın ulaştığını vurgulayan O'Neill, çiftçilerin büyük bölümünün antibiyotik kullanımını azaltmaları halinde fiyatların artmasından ve iş yapamayacak duruma gelmekten endişe ettiğini söyledi. Avrupa Birliği, 2006 yılında antibiyotiklerin hayvancılıkta büyütme amacıyla kullanılmasını yasaklamıştı. Ancak bu yasak kullanılmadığı anlamına gelmiyor. Aksine eldeki veriler, hem Avrupa'da hem de Türkiye'de yaygın bir şekilde kullanıldığını gösteriyor.

ENGELLİ DOĞUMLARA NEDEN OLUR

İngiltere'de yapılan yeni araştırma, toplu ve hızlı üretilen tavuklar ile küçük ve büyükbaş havanların hastalanmaması için kullanılan antibiyotiklerin, insanlarda bazı enfeksiyonların tedavisini imkânsız kıldığını gösterdi. Bu açıklamayı yapan İngiliz bilim insanlarına göre, bu durum, yılda 10 milyon insanın ilaçlara dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölmesi anlamına gelebilir.

Bazı gebe kadınlar, gebeliği sürecinde antibiyotikler de dâhil pek çok kimyasal ilaçtan uzak durarak sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeye çalışıyor. Ancak temiz ve besleyici zannederek aldığı meyve, sebze, bakliyat, tavuk, kırmızı ve çiftlik balıklarında kullanılan ürünlerdeki antibiyotiğin engelli doğumlara neden olduğu kaydediliyor. İhtiyaç duymadığı halde gıdalar aracılığıyla antibiyotik almanın sıhhatlerini bozduğu hastalıkları varsa tedaviyi güçleştirdiği biliniyor.

SAĞLIK İÇİN DEVLET 95 MİLAR LİRA HARCADI

TÜİK verilerine 2013 yılına oranla 2014'de Türkiye'nin sağlık harcamaları yüzde 12,3 oranında artarak, 94 milyar 750 milyon TL'ye (35 milyar dolara) ulaştı. 2014 yılında toplam sağlık harcamasının GSYH'ye oranı, yüzde 5,4 olarak gerçekleşti. Sağlık harcamalarının yüzde 77,4'ü genel devlet bütçesinden karşılandı. Sağlık harcamalarının %17,8'i hane halkları tarafından karşılandı.

5

KİŞİ BAŞINA 25 KUTU İLAÇ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 10 yılda kişi başına ilaç tüketimi yüzde 100 arttı. Ülkemizde kişi başına yılda 25 kutu ilaç tüketiliyor ve ilk sırayı mide-bağırsak ve metabolizma ilaçları alıyor. 2005 yılında kişi başına tüketilen ilaç sayısı 12 kutu iken rakam 2014 yılı sonu itibariyle 25 kutuya çıktı. İlaç tüketiminde ilk sırayı mide-bağırsak ve metabolizma ilaçları alırken, bunu sistemik antienfektifler (enfeksiyona karşı kullanılan ilaçlar), solunum ve sinir sistemi ilaçları takip etti.