Caparov'un ilk Türkiye ziyareti neden önemli?

Caparov'un ilk Türkiye ziyareti neden önemli?
Haber Tarihi : 08 Haziran 2021 11:14:42
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'un ilk Türkiye ziyareti, ilişkilerde yeni dönemin habercisi olarak görülüyor.

Kırgızistan’da bu yılın başında Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sadır Caparov'un yeni görevinde 9-11 Haziran'da yapacağı ilk Türkiye ziyareti, ilişkilerde yeni bir dönemin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Kırgızistan’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadelesi, son bir ayda Kırgızistan-Tacikistan sınırında silahlı gerginliklerin yaşanması ve iç siyasette hızlı değişimlerin kaydedilmesi Caparov’un Ankara ziyaretini daha önemli hale getiriyor.

Türk Konseyi gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Caparov, ikili ve çok taraflı iş birliği konularının yanı sıra Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) çerçevesinde güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Ziyaret kapsamında, iki ülke cumhurbaşkanının katılımıyla Kırgızistan-Türkiye Stratejik İşbirliği Yüksek Konseyinin 5. Toplantısı ve Kırgızistan Türkiye İş Forumu yapılacak.

Ticaret hacmi gelişebilir

Bu bağlamda, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da yakınlaştırmak amacıyla kurulan Kırgızistan Türkiye Stratejik İşbirliği Yüksek Konseyinin 5. Toplantısı’nda iki liderin, karşılıklı ticaret hacmini arttırma, kültürel ve insani iş birliği, ekonomi, enerji, eğitim, sağlık, askeri, ulaştırma ve yatırım iş birliğini geliştirme konularını masaya yatırması bekleniyor.