Cenevre görüşmeleri askıya alındı

Cenevre görüşmeleri askıya alındı
Haber Tarihi : 04 Şubat 2016 09:46:19
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alındığını, bir sonraki görüşmenin 25 Şubat'ta yapılmasının planlandığını söyledi. Yeni Söz, 30 Ocak tarihinde ‘Cenevre’de film koptu’ başlığıyla verdiği manşet haberinde Cenevre görüşmelerinden bir sonuç alınamadan biteceğini duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) ile bir araya geldikten sonra basına açıklamalarda bulunarak görüşmelerin askıya alındığını söyledi.

Başarısızlığa mahkum konuşmalar yapmaya gitmek istemiyoruz

Yeni Söz ilgili haberinde CNN International kanalından Christiane Amanpour'a konuşan Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komisyonu (HCN) koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab'ın şu sözlerine yer vermişti;

 "Başarısızlığa mahkum konuşmalar yapmaya gitmek istemiyoruz. Gidip müzakerelere katılmak istiyoruz fakat uluslararası toplumun yükümlülüklerine uygun şekilde davranması gerekiyor" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un, Suriye muhalefetinin Cenevre görüşmelerini boykot etmesinin Suriye Devlet Başkanı "Beşşar Esed'in ekmeğine yağ sürmek anlamına geleceği" yorumunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

‘Lütfen durduğumuz yeri anlayın'

"Lütfen durduğumuz yeri anlayın. Bugün Suriye halkı açlıktan ve bombalardan ölüyor. Barış ve demokratik geçiş dönemi isteyen bizleriz. Hayalimiz Suriye'de demokratik geçiş sürecinin gerçekleştirilmesi ve trajedinin sona ermesi.

 İnsanların evlerine dönüp herkes gibi normal bir hayata kavuşması. Eşitlik, özgürlük, barış, hukuk istiyoruz. Başarısızlığa mahkûm konuşmalar yapmaya gitmek istemiyoruz. Gidip müzakerelere katılmak istiyoruz fakat uluslararası toplum yükümlülüklerine uygun şekilde davranmalı. BM'nin daimi 5 üyesinden biri olan ABD, Madaya'da açlıktan ölen bir bebeğe bir kutu süt ulaştırmayı başaramadı. Böyle bir uluslararası toplumla mı demokratik geçiş süreci sağlanacak?

Ara verilmesi gerek

Yaşanan gelişmelerin ardından BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, başlayacak görüşmelerin Suriye halkının yararına olması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle de görüşmelere ara verilecek ve bir sonraki görüşmeler 25 Şubat'ta yapılacak. Yine sonuçsuz bir Cenevre görüşmesi yapmak için mi buradayız, yoksa Suriye'nin geleceğini, siyasi süreci, yeni anayasayı, seçimleri konuşurken ciddi miyiz? Suriye halkı bu görüşmeleri yaparken bir çözüm üretmemizi bekliyor. Dürüst olmak gerekirse henüz bunu görmedim ve görüşmelere yeniden başlayabilmek için bir ara verilmesi gerek"

Cenevre'de film koptu