Cep telefon kullanıcıları dikkat!

Cep telefon kullanıcıları dikkat!
Haber Tarihi : 10 Kasım 2015 05:57:11
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Giderek bağımlılık haline gelen, elimizden düşmeyen akıllı telefonlar, ‘tetik parmak’ hastalığına neden oluyor.  Facebook’ta  check-in yaparken  hızla bir maile yanıt yazmaya çalışırken ya da tweet atarken parmağınız aniden kilitlenebilir. Uzmanlar uyarıyor 3 saatten fazla telefon kullanmayın!

Günde üç saatten fazla akıllı telefon kullanımının el tendonlarında sıkışmaya ve parmaklarda kilitlenmeye yol açabileceğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Cihan,  son yıllarda tetik parmak hastalığına çok sık rastladıklarını söyledi. Dr. Ruhsan Cihan şu bilgileri verdi:

Parmaklarımızın hareketini sağlayan tendonlar kolumuzdaki kaslarımızın uç kısımlarıdır ve kasların kemiklere yapışmasını sağlar. Tendonlar ip şeklinde dokulardır. Tendon adı verilen bu ipler, parmaklarda sağa ve sola kaymasını engelleyen halka şeklindeki dokularla çevrilidirler. Bu dokuların çeşitli nedenlerle kalınlaşması tendonu sıkar ve nodül oluşmasına neden olur. Parmak hareketiyle tendon üzerindeki bu nodül halka içinden geçemez ve takılır. Devamında aşırı hareketle bu nodül halka içinden geçer ve parmak açılır. Bu olaya parmakta tetiklenme yani tetik parmak denir. Parmakları aşırı kullanmak tendonlarda nodül oluşumuna yol açar ve oluşan nodüller parmakta tetiklenme yani tetik parmağa neden olur.