VF kat sol
VF kat sağ

CHP'de ittifak arayışları sürüyor

CHP'de ittifak arayışları sürüyor
Haber Tarihi : 06 Eylül 2015 09:20:21
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek arasında gerçekleşen görüşme kulisleri hareketlendirdi. Perinçek’in “1 Kasım’a ittifaklarla gidilse iyi olacaktır” dediği, Kılıçdaroğlu’nun da ‘Desteğe açığız’ cevabı verdiği öğrenildi.

Türkiye, 7 Haziran seçimlerinden 4,5 ay sonra 1 Kasım seçimlerine hazırlanırken, ittifak görüşmeleri kapsamında önceki akşam yaşanan görüşme dikkat çekti. Mustafa Kemal'e hakaretten ceza alan Doğu Perinçek'in önceki akşam saatlerinde bir araya geldi.

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ile Vatan Partisi'nden Em. Tümamiral Soner Polat'ın da bulunduğu görüşmede Perinçek'in ittifak önerisine Kılıçdaroğlu'nun cevabı “Seçilenlere haksızlık olmasın diye büyük olasılıkla seçimlere aynı listeyle gideceğimizi kamuoyuna deklare ettik” oldu. Buna karşılık, sandalye ve koltuk peşinde olmadıklarını iddia eden Perinçek ise ülkenin olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirterek olağanüstü çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. Yaptığı konuşmanın özetini içeren bir mektubu da Kılıçdaroğlu'na sundu.

Tek çatıda seçime gidilebilir

Buna göre, her iki parti adına birer kişi hızlı bir şekilde “1 Kasım'da nasıl bir güç birliği yapılabilir” konusu üzerinde çalışarak bunun sonucunu genel başkanlarına sunacak. İki liderin vereceği karar doğrultusunda da Vatan Partisi ya CHP'nin çatısı altında ya da tek başına seçime girecek. Vatan Partisi, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 0,33 oy almıştı. Vatan Partisi aynı seçimlerde seçim çevresi itibarıyla en yüksek oyu İzmir 1. bölgede yüzde 0,9 olarak almış, İzmir 2. bölge ve Muğla'da yüzde 0,85 oy almıştı.

'İttifak iyi olur'   Perinçek'in 1 Kasım seçimlerine iki partinin birlikte katılması anlamına gelecek bir ittifak önerdiği, ''1 Kasım'a ittifaklarla gidilse iyi olacaktır'' dediği ancak ittifak önerisinin detaylarını paylaşmadığı öğrenildi. Bu önerinin ardından söz alan Kılıçdaroğlu'nun, ittifaklara 7 Haziran'da çoğu ön seçimle seçilen milletvekili arkadaşlarının hukukunu korumak gerektiği mesajını verdiği ve destek açıklamalarına açık olduğunu ilettiği belirtildi.   Görüşmede ayrıca, Türkiye'nin mevcut siyasi atmosferi, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'daki çatışmalı ortam ve önceki gün görüşülen tezkere başta olmak üzere güncel konulara da değinildi.