CHP’ye YSK’dan sonra Danıştay tokadı

CHP’ye YSK’dan sonra Danıştay tokadı
Haber Tarihi : 25 Nisan 2017 08:48:20
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

CHP’nin referandum sonuçlarına gölge düşürme hevesi yargıdan tokat üstüne tokat yiyor. Önce YSK “sonuçları açıklamak için Danıştay’ı beklememe gerek yok” dedi, ardından da Danıştay “Bu işin bizimle alakası yok” diyerek CHP’nin hayallerini yıktı.

Referandumun iptal edilmesi için YSK'ya başvuran CHP, geçtiğimiz hafta ret cevabı alarak umutlarının yarısını kaybetmişti. Türkiye'yi AİHM'e şikayet etmeye hazırlanan CHP, görev alanına girmemesine rağmen şansını denemek için bir de Danıştay'a başvurarak “seçim sonuçlarının açıklanmasını engelleyin” demişti. Hemen ardından da YSK'nın kapısını çalıp “Danıştay karar verene kadar sonuçları açıklamayın” başvurusu yapmıştı.

CHP'ye iki kurumdan da tokat gibi cevaplar geldi. Önce Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP'nin halk oylaması kesin sonuçlarının Danıştay'a açılan dava karara bağlanana kadar açıklanmaması yönündeki talebini reddetti. CHP'nin avukatı Atilla Kart, halk oylaması sonuçlarına yönelik itirazlara ilişkin hukuki aşamalar sonuçlanıncaya kadar, YSK'nın sonuçları kesinleştirmesi işleminin yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da geçen hafta dava açmıştı. Kart, aynı taleple YSK'ya da başvurmuştu. Kart'ın başvurusunu değerlendiren YSK, CHP'nin talebini reddetti.

Danıştay ‘beni ilgilendirmez' dedi

Danıştay 10. Dairesi de, CHP'nin hayallerini yıkan son darbeyi dün vurdu. Danıştay, YSK'nın "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyla ilgili, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Dairenin, YSK'nın mühürsüz oylara ilişkin kararını idari işlem niteliğinde görmediği, seçim iş ve işlemleriyle ilgili YSK kararlarına karşı Anayasa'nın 79/2. maddesi gereğince yargı yoluna başvurulamayacağı değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. Karar bire karşı 4 oyla alındı. Kararın gerekçesinin daha sonra yazılacağı belirtildi.

CHP'nin artık AYM'ye bireysel başvuru ve Türkiye'yi AİHM'e şikayet etmekten başka seçeneği kalmadı.