VF kat sol
VF kat sağ

CIA’dan suikast timi

CIA’dan suikast timi
Haber Tarihi : 10 Eylül 2015 05:36:23
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler üzerine ABD Başkanı Barack Obama, CIA’ya bölgede operasyon yapma yetkisi verdi.

Obama'dan özel yetki almış olan ekibin DAEŞ ve PKK liderleri ile Suriye rejimi yetkililerine yönelik suikastlar yapacağı ileri sürüldü.

NOKTA ATIŞI OPERASYON

The Washington Post'ta yer alan habere göre, doğrudan ABD Başkanı Barack Obama tarafından yetkilendirilmiş olan ekibin görevi ve kapsamı sınırlı olacak. Özel yetkili ekip, öncelikli olarak Suriye ve Irak'ta DEAŞ liderlerine dönük operasyonlar yapacağı kaydedildi.

HAVA HAREKÂTI YETERSİZ

DAEŞ'e yönelik yapılan hava harekâtından istenilen başarılının elde edilememesi üzerine Obama yönetimine bir plan sunuldu. Obama'nın da onayladığı ileri sürülen plana göre, CIA'ye bağlı özel yetkilerle donatılmış gizli bir ekip, tehlikeli militanlara dönük yok etme operasyonları düzenleyeceği kaydedildi.

ÖZEL KUVVETLER DEVREDE

DEAŞ'a yönelik sonuç alıcı operasyonlar planlayan Amerikan yönetimi, CIA Terörle Mücadele Merkezi (CTC) ve Özel Operasyonlar Komutanlığı (JSOC)'ına plan yapması konusunda talimat verdi. Hazırlanan plan Obama'nın onayına sunuldu. Obama ise plan ve bu kapsamdaki yetkileri onayladı.

ÖZEL KUVVETLER DEVREDE

CIA'in Özel Operasyonlar Komutanlığı (JSOC), hedefini çoğunlukla insansız uçakla izleyip, en uygun zamanda etkili operasyonlar yapmakla tanınıyor.  CIA'in Terörle Mücadele Merkezi (CTC) ise tanımlama ve yerinde nokta atışı operasyonlar yapmaktan sorunlu. Her ki birimde El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi ve Abdullah Öcal'ın yakalanmasındaki rolleriyle de tanınıyorlar

İLK HEDEF DEAŞ AMA…

Basına yansıyan kısmıyla ilk hedef Iran ve Suriye'deki DAEŞ yöneticileri. Yeni Söz'e konuşan eski bir NSA görevlisi, bunun DAEŞ'le sınırlı olmadığını, yetki kapsamının daha geniş olduğunu söyledi. DAEŞ, Irak'ın işgali sırasında direnişi azaltmak için CIA ve İngiliz MI6 tarafından 2006'da kurulmuş. Bu nedenle DAEŞ'in yapısını CIA'in çok iyi bildiği bilinmekle beraber, ilerleyen süreçte DAEŞ, CIA'den çok MOSSAD, MI6, BND ve SAVAK'ın kontrolüne girdiği dile getiriliyor.

PKK HEDEFTE VAR MI?

İddialara göre, Türkiye ile yapılan ‘İncirlik Üssü Anlaşması' kapsamında CIA operasyonlarının hedefinde Ermeni terör örgütü PKK'da var. Bunu bilen yahut olabileceğini düşünen ateist, Marksist, Ermeni terör örgütü PKK'nın korkak liderleri, can derdine düşüp Kandil'den Iran ve Suriye'ye kaçtılar. Bir diğer iddiaya göre PKK'ya yönelik operasyonları CIA tek başına değil, MIT ile beraber yürütecek.

ESED HEDEFTE Mİ?

Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Haberalma Teşkilatı Irak ve Suriye'de DAEŞ'in üst düzey yöneticileri etkin militanlarına yönelik operasyonda Beşşar Esed'in olup olmadığı bilinmiyor. Ancak DAEŞ'e destek veren her türlü grubun CIA'in hedefinde olduğu kaydedildi. Bazı kaynaklar ise Obama'nın onayladığı kararın sadece DAEŞ kapsadığını belirtiyor. Amerikan yönetiminin bu kapsamda çok sayıda operasyon yapma kabiliyeti olan insansız hava aracını Irak ve Suriye hava sahasında uçurmaya başladığını doğruladı.