CIA ve MI6'nın Kaspersky sınavı

CIA ve MI6'nın Kaspersky sınavı
Haber Tarihi : 24 Haziran 2015 08:02:27
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

CIA ve MI6'nın Kaspersky sınavı

ABD ve İngiltere istihbaratının dünya çapındaki pek çok güvenlik yazılımı firmasının işleyişini tanıyıp 'kendi çıkarına kullanmaya' çalıştığı ortaya çıktı. Bu firmaların başında ise Rus siber güvenlik firması Kaspersky geliyor.

 

Eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeleri haberleştiren The Intercept sitesi, NSA ve İngiltere İletişim ve İstihbarat Kurumu (GCHQ)'nun Kaspersky Lab ve benzeri güvenlik yazılımı firmalarını 'çökertmeye çalıştığını' yazdı. NSA'in kanunsuzluklarının ortaya çıkarılması için Snowden'la işbirliği yapan eski Guardian gazetesi yazarı Glenn Greenwald'ın kurduğu sitenin açıkladığı belgelere göre, toplamda 23 firma (Finlandiya'dan F-Secure, Çek Cumhuriyeti'nden Avast ve Rusya'dan DrWeb gibi) ikilinin hedefindeydi.

Hedef Rus Kaspersky

Proje CAMBERDADA' adını verilen ve resmi korsanlık operasyonlarında bu firmaların 'bir adım önünde yer almak' için hazırlanan planın odak noktası ise Rus Kaspersky Lab firmasıydı. Nitekim GCHQ imzalı bir belgede, "Kaspersky gibi kişisel güvenlik ürünleri faaliyetlerimize engel çıkarmaktadır. Bu sebeple yazılımlarının mantığını anlamamıza yarayacak tersine mühendislik işlemlerinin uygulanması ve gelecekteki faaliyetlerimizi tespit etmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir" ifadeleri yer alıyordu. GCHQ ayrıca bunu yapabilmek için 7 Temmuz 2008'den 7 Ocak 2009'a kadar İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yasal izin istedi, çünkü normal şartlarda tersine yazılım faaliyetlerinin kanun dışı olduğunu kurum yetkilileri de biliyordu.

Diğer taraftan NSA, faaliyetlerini daha çok söz konusu güvenlik firmalarının açığını yakalamaya, müşterilerin bilgilerine erişmeye ve firma çalışanlarının birbirine gönderdiği e-postalara ulaşmaya yoğunlaştırdı. Yine The Intercept'e konuşan Kaspersky yetkilileri, "Hükümete ait kurumların, kaynaklarını meşru düşmanlarla mücadele etmek yerine güvenliği sağlamaya çalışan bizlere harcaması endişe verici. Ama hiç şaşırmadık. Nihai kullanıcılarımızı her tür düşmandan korumak için sıkı biçimde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.