Cumhuriyet'in 100. yılında Türkçe'nin yüzyılı konuşulacak

Cumhuriyet'in 100. yılında Türkçe'nin yüzyılı konuşulacak
Haber Tarihi : 20 Aralık 2023 15:14:22
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

22-24 Aralık 2023 tarihleri arasında Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Merkez ve Şube Yöneticileri, Düzce Valisi Sayın Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nedim Sözbir'in katılımlarıyla 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nı Düzce'de gerçekleştirecek.

Haber: Süleyman Vehbi Karakulluk

2008 yılında "Dilimiz Kimliğimizdir" düsturuyla İstanbul'da kurulan ve o günden bu yana dil, edebiyat, medeniyet ve kültür merkezli yaptığı çalışmalarla ülke insanımızın ve kültür dünyamızın meselelerine eğilen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, 23 şubesiyle faaliyetlerine devam ediyor. 

TDED Genel Başkanı Sayın Ekrem Erdem, TBMM 22. Dönem Meclis çalışmaları sırasında Türkçenin içinde bulunduğu sorunlara yönelik kurulan "Meclis Araştırması Komisyonu”nun başkanlığını yaptı. Türkçenin bozulması konusunda yaşanan vahameti gören Erdem, bu durumla mücadele etmek için bir grup arkadaşıyla çalışmalara başladı ve bir yıllık hazırlık döneminden sonra Dil ve Edebiyat Derneği kuruldu. Dernek kurucuları, yöneticileri ve Türkçenin İslam medeniyet ve kültürünün kadim üç dilden biri olduğuna, bu kudretini modern hayatın gereği tüm alanlarda, bilim ve sanatta zayıflatılmadan geliştirilmesine inanan dil sevdalıları ilk günkü heyecanla çalışmalarına devam etmektedir.

Son yıllarda Millî Eğitim ve belediyelerle ortaöğretim kademesinde medeniyet şuurunun yerleşmesini amaçlayan “Medeniyet Okumaları Projesi”yle; 2023 yazı boyunca gezici kütüphanelerle Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgeyi karış karış gezerek kitap dağıttığı ve merkezî noktalara kalıcı kütüphaneler kurduğu “Bir Kitap da Benden Projesi”yle; edebiyat, kültür, akademik ve sanat alanlarında yayımladığı Dil ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat Araştırmaları, Olağan Şiir, Olağan Hikâye ve Kardelen Çocuk dergileriyle; söyleşi, konferans, eğitim ve kurs gibi devamlı programlarıyla amaç ve ilkelerinden taviz vermeden yürüyüşüne devam eden Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, faaliyetlerinin sonuçlarını müzakere etmek ve “Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılında Türkçenin Yüzyılı”na adım atarken dil ve kültür politikalarını tartışmak üzere Düzce’de yapacağı toplantıda tüm basın mensuplarını misafir etmekten onur duyacaktır.

21-24 Aralık 2023 tarihlerinde Düzce’de düzenlenecek istişare toplantısında, TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem başta olmak üzere Genel Merkez yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve yöneticileri hazır bulunacak.

22 Aralık 2023 Cuma günü yapılacak açılış sunumunda Düzce Valisi Sayın Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Sayın Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nedim Sözbir, TDED Genel Başkanı Sayın Ekrem Erdem'in yapacakları konuşmalar basına açık olacak.