Depresyondan korunmak için balık yiyin!

Depresyondan korunmak için balık yiyin!
Haber Tarihi : 20 Eylül 2015 05:12:15
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Balık tüketimi ile ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen 26 farklı araştırmayı analiz eden Çinli mütehassıslar, çok balık yemenin depresyona karşı koruma sağladığı sonucuna vardı.

Balık tüketimi ile ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen 26 farklı araştırmayı analiz eden Çinli mütehassıslar, çok balık yemenin depresyona karşı koruma sağladığı sonucuna vardı.

Toplam 150 bin kişinin katıldığı araştırmaların incelendiği çalışmada, çok balık yiyenlerin depresyon riskinin yüzde 17 azaldığını gösterdi. Mütehassıslar, bu durumu balıktaki yağ asitlerinin çeşitli açılardan beyin faaliyetleri için önemli olmasıyla açıklıyor. Çinli bilim insanları farklı araştırma türlerini incelediğinde, çok balık yemenin depresyona karşı koruyucu etkisinin sadece Avrupa'da yapılan çalışmalarda alındığını fark ettiler. Bunun sebebi anlaşılamadı. Mütehassıslar daha sonra konuyla ilgili 2001'den bu yana yapılan tüm araştırma verilerini derlediler ve yaptıkları hesaplar sonucu, hem erkeklerde hem de kadınlarda balık yemekle depresyon arasında güçlü bir ilişki olduğunu gördüler.

Balık tüketiminin depresyona etkisi

Olası bir açıklama, balıktaki Omega 3 yağ asitlerinin depresyonda rol oynadığı düşünülen beyindeki dopamin ve serotonin kimyasalları açısından önemli olması. Bir başka açıklama da çok balık yiyenlerin genel olarak sağlıklı beslendikleri için ruh sağlıklarının da daha iyi olması. Qingdao Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dongfeng Zhang,"Yüksek oranda balık tüketimi depresyonun ilk aşamalarında durdurulmasında faydalı olabilir. Bu ilişkinin balığın türüyle değişip değişmediğini görmek için daha fazla araştırma yapılması gerek" dedi.

Türkiye'de balık tüketimi düşük

Türk halkı omega-3 kaynağı balığı yeterince tüketmiyor. ABD, Kanada ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde kişi başı balık tüketimi 25 kilograma varırken, Türkiye'de bu rakam 6 kilogramda kalıyor. Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından 2015 yılında 168 milyon ton su ürünleri üretimini beklediğini belirterek, "Türkiye ortalama 500 - 600 bin ton üretimle dünya üretiminin yüzde 0.35'ini gerçekleştirecek. Balık üretiminin istenilen düzeyde olmadığı ülkemizde tüketim de çok düşük kalıyor. Gelişmiş ülkelerde 4 balık yeniyorsa ülkemizde sadece 1 balıkla idare ediliyor. ABD, Kanada ve Avrupa'nın birçok ülkesinde balık tüketimi yıllık 25 kilogramda, bizde ise bu rakam 6 kilogramda. 4'e 1 oranında kalıyoruz" dedi.

Haftada 2 gün tüketin

Balığın beslenme değeri ve protein içeriği bakımından zengin bir yiyecek olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Karagonlar, balığın yüzde 15 ile 20 oranında protein içerdiğini söyledi. Haftada iki gün yağlı balık tüketilmesini öneren Karagonlar, "İki gün balık yemek omega-3 ihtiyacımızı karşılamak için önemlidir. Günlük besin tüketiminde omega-3 yağ asitlerinin artırılması gerekiyor. Başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere metabolik hastalıkların önlenmesi için balık tüketmek önemlidir" şeklinde konuştu.