VF kat sol
VF kat sağ

Dev derbide neler yaşandı?

Dev derbide neler yaşandı?
Haber Tarihi : 26 Ekim 2015 08:27:58
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Dün akşam oynanan ve 1-1 berabere biten Fenerbahçe - Galatasaray maçında neler yaşandı?

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki derbinin ilk yarısını sarı-lacivertli takım 1-0 önde tamamladı.

Konfeti yağmuru altında başlayan karşılaşmada Fenerbahçe, ilk dakikadan itibaren baskı kurmaya çalıştı. Topa daha çok sahip olan sarı-lacivertli ekip, duran toplardan gol aradıysa da bunda başarılı olamadı. Nani ve Van Persie ile ceza alanı içinde tehlikeli olan Fenerbahçe, ilk bölümde Muslera'yı geçemedi. Sarı-lacivertli takım, aradığı golü 37. dakikada Gökhan Gönül'ün sağ kanatta hazırladığı pozisyonda Diego ile bularak 1-0 öne geçti. Ev sahibi takım, ilk yarıyı da 1-0 üstün tamamladı.

Karşılaşmaya kontrollü başlayan Galatasaray, tedbiri elden bırakmadan hücum etmeyi tercih etti. Hücumda iyi organize olamayan konuk ekip, ilk 30 dakikada rakip kalede pozisyon bulamadı. Fenerbahçe'nin orta sahasındaki baskısı karşısında sık sık geri paslarla oyunu açmaya çalışan Galatasaray, Carole'ün sakatlık yaşadığı 37. dakikada savunmanın solunda oluşan açıkta Diego'nun attığı golle 1-0 geriye düştü ve soyunma odasına bu skorla gitti.

6. dakikada Galatasaray ceza alanı içinde iyi paslaşan Fenerbahçe'de Diego'nun topuk pasıyla ceza alanı içinde topla buluşan Nani, meşin yuvarlağa vurmakta gecikince ev sahibi takımın tehlikesi etkisini yitirdi. Nani'nin etkisiz ortasında Galatasaray savunması meşin yuvarlağı uzaklaştırdı.

16. dakikada Caner'in soldan ortasında, ön direkte topla buluşan Nani'nin kötü vuruşunda meşin yuvarlak auta gitti.

28. dakikada Nani'nin uzak mesafeden kullandığı serbest vuruşta, kaleci Muslera üstüne gelen topu kornere yumrukladı.

29. dakikada Nani'nin soldan kullandığı korner atışında ceza alanı içinde De Souza'nın kafa vuruşunda, altıpasta Van Persi'nin dokunduğu meşin yuvarlak kaleci Muslera'dan döndü.

Aynı dakikada Caner'in soldan ortasında ceza alanı içinde topla buluşan Van Persie'nin kafa vuruşunda, kaleci meşin yuvarlağa sahip oldu.

37. dakikada Fenerbahçe öne geçti. Orta sahada aldığı topla sağ kanattan ilerleyen Gökhan Gönül, ceza alanı içine etkili bir orta yaptı. Muslera, Van Persie'den önce topu ceza alanı dışına uzaklaştırdı. Ancak ceza alanı önünde boş pozisyonda topu önünde bulan Diego'nun sert şutunda, kaleye koşan Chedjou'nun müdahale edemediği meşin yuvarlak fileleri gitti: 1-0.

Karşılaşmanın ilk yarısı 1-0 Fenerbahçe'nin üstünlüğüyle tamamlandı.

İkinci yarı

Maçın ikinci yarısına kontrollü başlayan Fenerbahçe, savunmanın göbeğinde Kjaer ve Ba ile toplara zamanında müdahale ederek rakibin tehlikeli olabilecek ataklarını ceza alanı önünde sonlandırdı. Hızlı hücumlarla etkili olmayan çalışan ev sahibi ekipte Van Persie ve Fernandao'nun ağır kalması bu atakların pozisyona dönüşmesini engelledi. Maçın 83. dakikasına kadar iyi savunma yapan sarı-lacivertli ekip, bu dakikada Sneijder'in ortasında sahanın en kısalarından Olcan Adın'ın kafa golüne engel olamadı. Fenerbahçe, seyircisi önündeki karşılaşmada bir puana razı oldu.

İlk yarıyı 1-0 geride kapatan Galatasaray, ikinci yarıda beraberlik ve ardından üstünlük golü için rakip yarı alana yerleşti. Sarı-kırmızılı takım kurduğu büyük baskıya rağmen savunmada hata yapmayan Fenerbahçe karşısında son 15 dakikaya kadar pozisyon üretemedi. Galatasaray, 83. dakikada aradığı eşitlik golünü Sneijder'in sol çaprazdan yaptığı ortada, Olcan Adın'ın kafa vuruşunda buldu ve Kadıköy'den bir puanla ayrıldı.

55. dakikada Diego'nun uzak mesafeden şutunda, meşin yuvarlak yandan auta gitti. 

62. dakikada Galatasaray'ın hızlı kullandığı serbest vuruşta, ceza alanı içinde sağ çaprazda topla buluşan Yasin Öztekin'in kötü şutunda kaleci Volkan Demirel topa sahip oldu.

66. dakikada Diego rakip ceza alanına topla giderken, meşin yuvarlağı Nani'ye bıraktı. Bu oyuncunun üstünde atladığı topla ceza alanı içinde buluşan Markovic'nin plase vuruşunda, kaleci Muslera meşin yuvarlağı kornere çeldi.

68. dakikada Sneijder'in soldan kullandığı korner atışında ön direkte topla buluşan Hakan Balta'nın kafa vuruşunda, meşin yuvarlak yandan auta gitti.

83. dakikada Galatasaray skora denge getirdi. Sneijder'nin soldan ortasında ceza alanı içinde topla buluşan Olcan Adın, meşin yuvarlağı kafayla filelere gönderdi ve 1-1 eşitliği sağladı.

Karşılaşma 1-1 berabere tamamlandı.

"Hiç yoktan iyi"

Galatasaray Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, Fenerbahçe karşısında geriden gelip 1-1 berabere kaldıkları derbi maçta aldıkları 1 puanın hiç yoktan iyi olduğunu söyledi.

Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Hamza Hamzaoğlu, her maçı kazanmak için sahaya çıktıklarını belirterek, "Hiçbir maçı beraberlik için oynamayız. Geriden gelip 1-1 beraberlikle tamamladık. Şükürler olsun diyoruz. En azından mağlubiyetten iyidir. Beni asıl üzen şey, istediğimiz oyunu sahaya yansıtamamamız" diye konuştu.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, "Kadıköy'de ayakları titreyecek" şeklindeki sözleri hatırlatılıp, bunun kendilerine etkisi olup olmadığı şeklindeki soru üzerine, "Bizim öyle öyle bir konumuz olmadı" cevabını veren Hamzaoğlu, "Bugün oyunu oturtamadık. Rakip sahada oynadık ve baskılı başladılar. Bunların da etkisi oldu. Bir türlü düzeni tutturamadık. Gol de yedik. İkinci yarıda biraz toparlandık ama yetmedi" değerlendirmesinde bulundu.

"İstediğimiz gibi sonuçlanmadı"

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, Galatasaray karşısına kazanmak için çıktıklarını, ortaya koydukları futbolla rahat bitirmeleri gereken maçı istedikleri gibi sonuçlandıramadıklarını söyledi.

Sesinin kısık olmasından dolayı konuşmakta zorlanan Pereira, maçın ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, buldukları pozisyonlarla skoru 2-0 veya 3-0'a götürebilecek fırsatı yakaladıklarını belirterek, "Bu akşam kazanmak için sahaya çıktık. Rahattık, 2-0 veya 3-0 bitirebileceğimiz maçtı. Bunu yapabilecek pozisyonları bulduk. Bu akşam sahadaki futbolumuzu kazanma üzerine kurgulamıştık, bu şekilde oynadık" dedi.

Ani ataklarda son kararı veremediklerini ve final pasını aktaramadıklarına dikkati çeken Portekizli teknik adam, "Bu şekilde olunca maçı istediğimiz gibi daha erken bitiremedik. Ani ataklarda golü bulabilirdik. Daha rahat maç olabilirdi. Maalesef sonuç istediğimiz gibi olmadı" diye konuştu.

Taraftarların maçın ardından kendilerine tepki gösterdiği yönündeki soruyu yanıtlayan Pereira, şunları söyledi:

"Taraftarlar bize büyük destek verdi ve güzel atmosfer oluşturdu. Bu akşam harika bir atmosfer gördüm. Stadımızda mükemmel bir hava vardı. Çok iyi futbol sergiledik. Taraftarlara oluşturdukları atmosferden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Onlar bu akşam galibiyeti hak ettiler. Hak ettikleri, bu sonuç değildi. Galibiyeti hediye etmek için elimizden geleni yaptık. Benim için de bu derbiyi yaşamak güzel bir tecrübeydi. 90 dakika boyunca taraftarların desteğini hissettim."

Taraftarların tepkisine yönelik sorular karşısında ısrarlı bir şekilde Fenerbahçe'nin iyi oynadığı yönünde açıklamalarda bulunan Vitor Pereira, "Bugün çok iyi oynayan ama fırsatları değerlendiremediği için sahadan galibiyetle ayrılamayan Fenerbahçe'den bahsetmenizi beklerdim. Siz olmayan şeylere konsantre olmuş durumdasınız. Bugün Galatasaray'ın top oynadığını görmedim. Savunma yaptı, Fenerbahçe hücum etti" dedi.

Kadıköy'de yenilgi yok

Galatasaray 1-1 berabere kalan Fenerbahçe, son yıllarda Kadıköy'deki lig derbilerinde Galatasaray ve Beşiktaş'a karşı yenilgiyi unuttu.

Sarı-lacivertliler, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'ndeki lig karşılaşmalarında Galatasaray'a 17, Beşiktaş'a ise 11 maçtır mağlup olmadı.

Bugünkü beraberlikle puanını 18'e yükselten Fenerbahçe, Galatasaray'ın averajla arkasında kalarak haftayı 3. sırada tamamladı.

Galibiyet serisi son buldu

Haftaya Fenerbahçe ile 17'şer puanla giren Galatasaray, 1'er puanın paylaşıldığı bu maçın ardından haftayı 18 puanla kapatmış oldu.

Galatasaray, Fenerbahçe beraberliğiyle 5 maçtır süren galibiyet serisini sonlandırdı.

Diego derbide golle tanıştı

Fenerbahçe'nin Brezilyalı futbolcusu Diego, bu sezon ilk golünü derbide attı.

Karşılaşmanın 37. dakikasında takımını öne geçiren Diego, sarı-lacivertli formayla bu sezon 13. resmi maçında golle tanıştı. Brezilyalı oyuncu sarı-lacivertlilere transfer olduğu geçen sezon ise 30 resmi maçta 5 gol kaydetmişti.

Fenerbahçe'de tek değişiklik

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray'la oynadıkları derbi maçta tek değişiklilik yaparak takımını sahaya sürdü.

Portekizli teknik adam, Ülker Stadı'nda oynanan derbinin ilk 11'inde, UEFA Avrupa Ligi'ndeki Ajax maçına göre sadece kalede değişiklik yaptı.

Avrupa maçlarında Fabiano Ribeiro, ligde ise Volkan Demirel'i oynatan Pereira, bu uygulamasına derbi maçta da devam etti.

Kalede Volkan Demirel'e şans veren Portekizli teknik adam savunma dörtlüsünü Gökhan Gönül, Simon Kjaer, Abdoulaye Ba, Caner Erkin şeklinde oluşturdu. Derbide savunmanın önünde Mehmet Topal ile Josef de Souza oynadı. Kanatlarda Lazar Markovic ile Luis Nani'ye formayı veren Pereira, forvet arkasında ise yine Diego Ribas'a şans tanıdı. Hollandalı futbolcu Robin van Persie ise sarı-lacivertlilerin tek forveti olarak sahaya çıktı.

Ajax maçında sonradan oyuna girerek 89. dakikada attığı golle takımına galibiyeti getiren Jose Fernandao ise yine yedek kulübesinde bekledi. Fernandao'nun dışında Fabiano Ribeiro, Michal Kadlec, Şener Özbayraklı, Raul Meireles, Ozan Tufan ve Alper Potuk da yedek kulübesinde maça başladı.

Gökhan ligde de formayı kaptı

Sezon başında geçirdiği sakatlık nedeniyle yaklaşık 1,5 ay sahalardan uzak kalan ve daha sonra formasını Şener Özbayraklı'ya kaptıran Gökhan Gönül, bu sezon ilk kez bir lig maçında forma giydi.

İki eksik

Fenerbahçe derbi maçına iki futbolcusundan yoksun çıktı.

Milli takımlarında sakatlanan Volkan Şen ve son iki antrenmanda yer almasına rağmen hazır olmayan Bruno Alves, 18 kişilik maç kadrosuna dahil edilmedi.

Bu oyuncuların dışında sarı-lacivertli takımın Portekizli teknik direktörü, Mehmet Topuz ile genç oyuncu Uygar Mert Zeybek'i de maç kadrosuna almadı.

6 futbolunun ilk Galatasaray derbisi

Sarı-lacivertlilerde ilk 11'de sahaya çıkan 6 futbolcu, kariyerlerinde ilk kez Fenerbahçe-Galatasaray derbisi oynadı.

Fenerbahçe'nin sezon başında kadrosuna kattığı Kjaer, Ba, De Souza, Nani, Van Persie ve Markovic, ilk kez Galatasaray'a karşı derbi heyecanı yaşadı.

Yedek kulübesinde bekleyen Fernandao, Fabiano, Şener Özbayraklı ve Ozan Tufan ise bu heyecanı ilk defa yaşamak için teknik direktör Pereria'dan şans bekledi.

Taraftardan koreografi şov

Fenerbahçeli taraftarlar derbi maçta yaptıkları koreografiyle görsel bir şova imza attı.

Maçın başlamasına kısa bir süre Okul Açık Tribünü'ndeki taraftarlar ellerindeki kartonları kaldırarak Fenerbahçe amblemi ve ay-yıldızlı Türk bayrağının görselini oluşturdu. Ayrıca Fenerium Tribünü'ndeki taraftarlara da Türk ve Fenerbahçe bayrakları dağıtıldı.

Fenerbahçeli taraftarlar, açtıkları pankartlarla Galatasaray'a göndermelerde bulundu. Sarı-lacivertli taraftarların, özellikle Maraton Tribünü'nde açtıkları "Hakim: Yaz kızım 2010-2011 şampiyonu Fenerbahçe, sekizincisi 6alatasaray...Nokta" yazılı pankart dikkati çekti. Bu pankartın altında ise taraftarlar ellerindeki kartonları kaldırarak "Game Over (Oyun Bitti)" koreografisini oluşturdu.

Bütün biletleri tamamen tüketen sarı-lacivertli taraftarlar, tribünlerin tamamını doldurdu. Maçı 50 bine yakın Fenerbahçeli taraftar izlerken, Galatasaraylı taraftarlar iki kulüp arasında yapılan anlaşma gereği derbiyi tribünden takip edemedi.

Bazı gazeteciler derbiye de alınmadı

Fenerbahçe Kulübü, Ajax maçında olduğu gibi akreditasyonları olmasına rağmen bazı gazetecileri derbiye de almadı.

Karşılaşmaya Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne (TSYD) başvurarak akreditasyon yaptıran bazı spor muhabirlerinin, Fenerbahçe Kulübü'nün giriş kartı basmadığı için stada girmesine yine izin verilmedi. Ajax maçında stada alınmayan gazetecilerden biri, TSYD üyesi olduğu için maça girebilirken, diğerleri derbiyi de statta izleyemedi.

Öte yandan TSYD üyesi olmayan birkaç basın mensubunun daha stada alınmadığı belirtildi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aiz Yıldırım, hafta içi yaptığı açıklamada, TSYD üyesi olmayan gazetecileri maçlara sokmayacaklarını söylemişti.

Derbiyi 18 yabancı basın mensubu takip etti

Derbi karşılaşmasını Türk gazetecilerin yanı sıra  6 farklı ülkeden 18 basın mensubu da takip etti.

Hollanda futbolunun iki önemli ismi Robin van Persie'nin Fenerbahçe'de, Wesley Sneijder'in ise Galatasaray'da oynaması Hollandalı gazetecilerin derbiye ilgi göstermesine sebep oldu. Hollanda basınından 5 gazeteci, derbiye akredite oldu.

Almanya'dan 6, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 4, İsveç, İngiltere ve Çin'den ise birer gazeteci derbiyi izledi.

Fırat Aydınus'un 8. Fenerbahçe-Galatasaray derbisi

Karşılaşmanın hakemi Fırat Aydınus, kariyerinde 8. kez Fenerbahçe-Galatasaray derbisi yönetti.

Kadıköy'deki karşılaşmayla 8. kez bu büyük randevuda düdük çalan Aydınus'un, yönettiği derbilerde Fenerbahçe 3, Galatasaray ise 2 kez kazandı. Derbide iki maç da berabere bitti. Aydınus ayrıca, kariyerinde 23. derbisinde görev aldı.

Kayserili minik Fenerbahçeli Kadıköy'de

Geçen hafta sarı-lacivertlilerin deplasmanda Kayserispor'la oynadığı maçta giydiği Fenerbahçe forması nedeniyle ev sahibi takımın taraftarları tarafından tepki gördüğü için ağlayan 5 yaşındaki Ahmet Berkay Çoban, derbiyi statta izledi.

Fenerbahçe Kulübü'nün davetlisi olarak İstanbul'a gelen Ahmet Berkay Çoban, serenomiye Fenerbahçeli futbolcularla çıktıktan sonra maçı ailesiyle kendisine ayrılan yerde izledi.

Galatasaray'ın kadrosu değişmedi

Fenerbahçe'ye konuk olan Galatasaray'ın kadrosunda değişiklik olmadı.

Galatasaray Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2-1 kazanılan Benfica karşılaşmasının 11'inde değişiklik yapmayarak takımını Fenerbahçe karşısına çıkardı.

Sarı-kırmızılı ekibin derbi ilk 11'i, Muslera, Sabri Sarıoğlu, Chedjou, Hakan Balta, Carole, Bilal Kısa, Selçuk İnan, Yasin Öztekin, Sneijder, Podolski ve Umut Bulut şeklinde oldu.

Galatasaray'ın yedeklerinde ise Cenk Gönen, Jose Rodriguez, Burak Yılmaz, Sinan Gümüş, Semih Kaya, Olcan Adın ve Jason Denayer yer aldı.

Burak yedek soyundu

Sakatlığı nedeniyle bir süre takımdan ayrı kalan ve son oynanan Gençlerbirliği ile Benfica müsabakalarının son bölümlerinde oyuna dahil olan Burak Yılmaz, Fenerbahçe derbisine de yedekler arasında başladı.

Teknik direktör Hamzaoğlu tarafından sakatlığının tekrar etmemesi için son maçlarda çok fazla zorlanmayan Burak, derbinin ilk 11'inde de yer almadı ve müsabakanın başlangıcında kulübede oturdu.

Denayer 18 kişilik kadroda

Galatasaray'ın Medipol Başakşehir ile oynadığı lig karşılaşmasında sakatlık geçiren Jason Denayer, 2 maç aradan sonra 18 kişilik kadroya girdi.

Sakatlığı nedeniyle, milli maç arasına rağmen ligdeki Gençlerbirliği ile UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki Benfica müsabakalarında oynayamayan Belçikalı oyuncu, derbide 18 kişilik kadroya dahil edildi.

Galatasaray'ı taraftarı uğurladı

Fenerbahçe derbisi öncesi dün akşam kulüp başkanı Dursun Özbek'e ait Point Otel Barbaros'ta kampa giren Galatasaray takımını, Kadıköy'e taraftarı uğurladı.

Otel önünde toplanan çok sayıda taraftar, tezahüratlar yaparak takımlarına destek verdiler ve Fenerbahçe karşılaşması öncesi başarı dileklerinde bulundular.

Öte yandan, sarı-kırmızılı ekibin yıldız oyuncusu Wesley Sneijder, otel balkonundan taraftarlara "üçlü" çektirdi.

Otelden yoğun güvenlik önlemleri altında çıkış yapan Galatasaray kafilesi, maçın başlamasına 1 saat 45 dakika kala Ülker Stadı'na giriş yaptı.

Özbek ve Yarsuvat birlikte maça geldi

Galatasaray Kulübü'nün mevcut başkanı Dursun Özbek ile eski başkanı Duygun Yarsuvat, karşılaşmayı izlemek üzere birlikte Kadıköy'e geldi.

Sarı-kırmızılı takımın otobüsünün hemen ardında yöneticileri taşıyan bir midibüs yer alırken, Dursun Özbek ve Duygun Yarsuvat bu araçta stada giriş yaptılar.

Öte yandan, sarı-kırmızılı yönetim kurulu üyeleri Cengiz Özyalçın, Can Topsakal, İsmail Sarıkaya  ve Ali Yüce de derbiyi izlemek için statta yerlerini aldılar. 

Maç öncesi küfürlü tezahürat

Derbi maç öncesi ısınmak için sahaya çıkan Galatasaray takımı, küfürlü tezahüratlarla karşılandı.

Sarı-kırmızılı takım, ıslıklar eşliğinde sahaya çıkarken, ısınma bölümü süresince tüm tribünlerin toplu halde küfürlü tezahüratlarına maruz kaldı.

Maçtan sonra gerginlik

Fenerbahçeli taraftarlar ile emniyet güçleri arasında maçtan sonra kısa bir gerginlik yaşandı.

Polis, Okul Açık Tribünü'nden bir taraftarı çıkartınca, sarı-lacivertliler tepki gösterdi. Tribünün bulunduğu alana bir grup çevik kuvvet ekibi gönderildi. Taraftarlar emniyet güçlerine bir süre daha tepki gösterdikten sonra stattan ayrıldı.

Öte yandan sarı-lacivertli taraftarlar, kaçan 3 puanın üzüntüsünü yaşadı. Bazı taraftarlar uzun süre stattan ayrılamadı. Sarı-lacivertli taraftarlar maçtan sonra 2 puan kaybeden futbolcularını alkışlayarak moral de verdi.