Diktatörlüğün ayak sesleri!

Diktatörlüğün ayak sesleri!
Haber Tarihi : 17 Ekim 2015 05:30:13
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in “iktidara geldiğimizde medyaya el koyacağız” sözleri muhalefette iken gerçek oldu. CHP, MHP ve HDP kontenjanından seçilen RTÜK üyelerinin ittifakıyla Radyo A’ya kilit vuruldu.

Yeni Söz / Özel Haber

BİZİ DESTEKLEMEYEN BASINA EL KOYACAĞIZ

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, 7 Haziran seçimleri öncesinde ‘İktidar olur olmaz ilk iş olarak gazetelere el koyup, patronlarından hesap soracağız' demişti. Gürsel Tekin'i haklı çıkartan RTÜK üyeleri, iktidara gelmeden iktidarı destekleyen radyoyu mühürledi.

RTÜK RADYO A'YI MÜHÜRLEDİ

1994 yılında yayıncılığa başlayan Radyo A uzun bir yayıncılık hayatından sonra kendi istediği ile yayına ara verdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na müracaat ederek 2011 yılında yeniden yayın hayatına dönen radyo, RTÜK'ün hukuksuz kararı neticesinde önceki gün polis tarafından mühürlendi. 

RTÜK KENDİ KARARINI ÇİĞNEDİ

Radyo A, hakkında verilen kararı mahkemeye taşıdı. Danıştay aşamasında olan süreçte RTÜK, geçtiğimiz yıl yüksek mahkemenin verdiği ara karar sonrasında mahkemenin nihai kararının beklenmesine bu süreçte radyonun yayınını sürdürmesine hükmetti. Danıştay nihai kararını vermemiş olmasına rağmen RTÜK, geçtiğimiz Temmuz ayında 4'e karşı 5 oyla Radyo A'yı kapatma kararı aldı.

POLİS VERİCİYİ MÜHÜRLEDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu aldığı kararın uygulanması için polise yazı yazdı. Polis ise önceki gün Radyo A'ya giderek vericiyi mühürleyerek, radyonun yayınını durdurdu. RTÜK, kendi kararı ile çelişerek muhalefetin arzusu doğrultusunda 1 Kasım seçimleri öncesinde 20 yıla yaklaşan yayıncılık hayatı olan bir radyoyu susturdu.

DAVUT DURSUN HANGİ SAFTA?

AK Parti kontenjanından RTÜK üyeliğine getirilen Davut Dursun, iki dönemdir RTÜK Başkanı idi. Görev süresi dolan Dursun, yeniden aday gösterilmeyi bekliyordu ancak AK Parti Dursun'u aday göstermedi. Radyo A hakkında nihai kararın verilmesi için Danıştay'ın nihai kararının beklenmesi yönünde oy kullanan Davut Dursun, geçtiğimiz Temmuz ayındaki kararda ise muhalefetle ortak hareket etti. Eski RTÜK Başkanı Dursun'un CHP+MHP+HDP ittifakına destek vermesi şaşkınlığa yol açmıştı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Danıştay, Radyo A hakkında henüz son sözünü söylemiş değil. HDP ile MHP'nin ortak hareket ettiği Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda Kurul'un mahkemenin nihai kararına uyup uymayacağı da belli değil. Gürsel Tekin'in iktidara geldiklerinde kendileri gibi düşünmeyen basın yayın organlarına el koyacakları açıklaması göz önüne alındığında muhalefetin hukuka uyup uymayacağını da şimdiden söylemek güçleşiyor.

RTÜK'TE HDP VE MHP'NİN İTTİFAKI

Digital Televizyon Platformu'nun kimleri yayınlayıp kimleri yayınlamayacağı konusunda hiçbir yetkisi olmadığı halde RTÜK, Digiturk hakkında önceki gün karar vermişti. Digiturk'ün terör örgütüne destek verdiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararına uymasına bile muhalefetin RTÜK üyeleri tahammül edemediler.

RADYO A'DAN AÇIKLAMA

Radyo A'nın RTÜK tarafından susturulması üzerine radyo yönetimi bir açıklama yayınladı. Radyonun sitesinde yer alan açıklamada, “Radyo A'nın yayınlarını dinleyemeyen vatandaşlar yoğun şekilde telefonla arayarak sebebini soruyorlar. Radyo A, ortada kesin bir mahkeme kararı olmadığı halde RTÜK kararı ile bugün öğleden sonra mühürlenerek susturuldu. Radyo A, Bu sebeple yayın yapamamaktadır” denildi.

SÖZDE BASIN KURULUŞLARI SESSİZ

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'in “iktidara geldiğimizde medyaya el koyacağız” sözleri karşısında çıtlarını çıkarmayan sözde basın meslek örgütleri, RTÜK'ün kendi kararını bile yok sayarak Radyo A'ya kilit vurması konusunda da tepki vermediler. Her fırsatta, ‘basın özgürlüğü elden gidiyor' yaygarası koparan sözde basın meslek örgütleri bir meslek kuruluşunun yüksek mahkeme kararı beklenmeden kilit vurulmasına tepki göstermesi de beklenmiyor.

DAVUT DURSUN VE SEÇİM KUSURU

Basın yayın kuruluşu yöneticilerinde oluşan yaygın kanaate göre, AK Parti kontenjanında RTÜK üyesi seçilen Davut Dursun, yeniden aday gösterilmeyi bekliyordu. Yeniden seçilirse RTÜK Başkanlığı seçimi için muhalefetin oyuna ihtiyacı olacaktı. Bu nedenle geçmişte imza attığı kararların aksine yüksek Mahkeme kararını beklemeden imza attı. Dolayısıyla da bir yayın kuruluşunun kapısına kilit vuruldu. Evet, bu kararda CHP, MHP ve HDP ittifakı söz konusu. AK Parti kontenjanında seçilen diğer üyeler CHP, MHP ve HDP üyelerinin kararına muhalefet ederken, Davut Dursun'un onlarla hareket etmesine ne demeli? İstikbal her şey midir?

İktidar önemli noktalara insan seçerken sıklıkla hata ediyor. İnsan tercihlerinde akademik titr ve batıda okumuşluk hastalığından kurtulup, sadakat ve liyakat esas alınmış olsa her kararda adalet daha kolay tesis edilir, toplumsal karşılığı daha yüksek olur. Hangi siyasi iktidar olursa olsun sadakat ve liyakat öncelemediğinde sadece kendi ayağına sıkmış olmuyor.