Dolar ekimde düşer

Dolar ekimde düşer
Haber Tarihi : 13 Eylül 2015 05:13:56
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TL’deki değer kaybının geçici olduğunu belirterek, dolar kurundaki düşüşün ekimden itibaren hissedilmeye başlanacağını söyledi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TL'deki değer kaybının geçici olduğunu belirterek, dolar kurundaki düşüşün ekimden itibaren hissedilmeye başlanacağını söyledi. Zeybekci, sanayiciye 2.70 TL'den dolar verilemeyeceğini kaydetti.

Hafta içinde tarihi rekorunu kıran ve haftayı 3 liranın üzerinde kapatan dolar kuru konusunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Ekim başında itibaren dolardaki düşüş hissedilmeye başlanacak” dedi.

“Olumsuz bir süreç”

 Bir televizyon kuruluşunun ortak yayınında konuşan Zeybekci, “Kurla ilgili yaratılan bir algı var. Kur konusunda şu anda yaşadığımız tam anlamıyla spekülatif bir yaklaşımın sonucudur. Türk Lirası haziran ayına kadar dolar endeksiyle paralel değer kaybetti. Ama hazirandan sonra olumsuz bir süreç yaşıyoruz.

“Kendiliğinden kalkacak”

Bu sadece sterlin ve yen'den,Kanada dolarından yüzde 7.5 oranında ayrıştırdı. Bu son derece geçici. 1 Kasım seçimleriyle ilgili net resim ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren, ekim başından itibaren hissedilmeye başlanacağına inanıyorum. TL'deki spekülatif marjın kendiliğinden kalkacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“2.70'ten döviz satışı pek uygun değil”

İstanbul Sanayi Odası'ndaki konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zeybekci, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar'ın “Kurdan kaynaklı zararlarımızın karşılanması için, kısa vadeli döviz borcu olan işadamına devlet 2.70'ten döviz satışı gerçekleştirsin” talebini pek uygulanabilir görmediğini söyledi. Zeybekci, “Bu bir çeşit dövize müdahale olur. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybına, yanlış anlaşılsa dahi söylemeye devam ettiğimiz gibi müdahale etmemek lazım. Piyasa bunu kendi dinamikleri içinde bir dengeye muhakkak oturtacaktır” dedi. Gelirleri TL, borçları dövizle olan firmaların bilançolarda döviz artışından kaynaklanan, zarar yazılımları olabileceğini kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu:

“Türkiye'nin toplam borcu 400 milyar, kısa vadeli borçlar 126 milyar dolar. Döviz tevdiat hesapları 190 milyar dolar. Merkez Bankası'nın rezervleri 120 milyar dolar, bunun içinde kullanılabilir rezerv 60 milyar doların üzerinde, artı 20 milyar doların üzerindeki altın rezervi var. Şirketinizin böyle bir bilançosu olsaydı, tefeciye düşme riski olur muydu? Panik olur muydu? Bu Türkiye'nin genel anlamda bir kriz yaşamasını engeller.”

“Büyüme yüzde 4 olur”

Zeybekci, büyümede ihracatın katkısıyla ilgili soru üzerine şu yanıtı verdi. 

“Şu anda ihracatın büyümeye etkisi negatif, eksi yüzde 2 katkısı var. Bu 3. çeyrekte hemen hemen sıfıra yaklaşacaktır. 4. çeyrekte ihracatın katkı vermesiyle 4. çeyrekte yüzde 4'lerin üzerinde bir büyüme bekliyorum.” 

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kurla ilgili yaratılan bir algı olduğunu söyledi. Zeybekçi, “Türk Lirası haziran ayına kadar dolar endeksiyle paralel değer kaybetti” dedi.