Dünya vuslat için Mevlana’ya koşuyor

Dünya vuslat için Mevlana’ya koşuyor
Haber Tarihi : 15 Aralık 2015 05:12:41
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri devam ediyor. 17 Aralık günü Konya’da yapılan ‘Düğün günü’ yaklaşırken ‘Şeb-i Arus’a her zaman olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı öğrenildi.

Yeni Söz | Haber Merkezi

ŞEB-İ ARUS / DÜĞÜN GÜNÜ

‘Mevlana' nâmıyla tanınan Celaleddin-i Rumî'nin ‘Düğün günü' olarak tasvir ettiği 17 Aralık 1273'de yaşanan ahirete irtihali, her yıl bir dizi etkinlikle yâd ediliyor. Şair, mütefekkir, mutasavvıf ve Mevlevi Tarikatı'nın kurucusu olan Celaleddin-i Rumî'nin en ünlü eseri Mesnevî'dir.

DÜNYA KONYA'YA TAŞINDI

2_4

7-17 Aralık tarihleri arasında Anadolu Selçuklu Devleti'nin başşehri Konya'da gerçekleştirilen ‘Vuslat' Yıldönümü Uluslararası Anma Merasimi'nin 742'ncisi devam ediyor. Dünyanın pek çok yerinden Mevlana'yı sevenlerin akın ettiği Konya'da bugünler ayrı bir heyecana yol açıyor.

HOŞGÖRÜ YÜRÜYÜŞÜ VE GÜLBANG DUASI

1_3

742'nci vuslat törenleri, Kültür Bakanı Mahir Ünal ile Konya Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in bu yıl, ‘Kandil Uyandırma Merasimi', ‘Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü' ve Mevlana Türbesi'ndeki ‘Gülbang Duası' ile başladı. Şeb-i Arus'a Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu da katılacak.

TAZE BAKAN MERASİMDE

Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen merasimlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri tasavvuf konseri veriyor, sema gösterileri yapılıyor. Açılış merasimine çiçeği burunda Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'da katıldı.

İlk olarak Alaaddin Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi'nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn (İki denizin buluşması) Kandili; Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve misafirler tarafından yakıldı.

Müze'deki Mevlana Dergâhı Semahanesi'nde sema gösterisi gerçekleştirildi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nda görevli Semazenbaşı Ahmet Sami Küçük tarafından, bir Mevlevi geleneği olan Gülbang duası yaptı.

3_3

ŞEB-İ ARUS'DA ‘HZ. FATIMA'NIN ELİ'

Merasimlere katılmak için yurt içi ve yurt dışından Konya'ya gelen misafirler, ‘bereket ve şifa' verdiği inancıyla hattatlar tarafından üretilen ‘Hz. Fatıma'nın eli' kolyesine ilgi gösteriyor. Bu yılki anma etkinliklerine katılan ziyaretçilerin en fazla rağbet gösterdiği takı ise Anadolu'da ‘bereket ve şifa' verdiğine inanılan ‘Hz. Fatıma'nın eli' kolyesi oldu. Misafirlerin en çok şikâyet ettiği şey; hediyeliklerin kalitesiz, sanat değerinin olmaması ve Konya'ya özgün bir mahiyet taşımaması.

KILIÇDAROĞLU KATILACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in geçtiğimiz yıl Şeb-i Arus törenlerinde yaptığı konuşmayı beğenmeyen CHP Genel Başkanı Şeb-i Arus'a bir daha gitmeme kararı aldığını söylemişti. Erdoğan'a DAVOS'ta küresel sisteme ‘one minute' çekerken Kılıçdaroğlu'nun Konya'ya ve Mevlana'ya bir daha gelmem sözleri tepkilere neden olmuştu. Kılıçdaroğlu'nun bu yıl ki törenlere katılıp katılmayacağı merak edilirken, Bahçeli'nin katılıp katılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'den

“Men bende-i Kur'ânem, eger cân dârem, Men hâk-i reh-i Muhammed Muhtârem Eger nakl kuned cüz in kes ez güftârem Bîzârem ez u vez an suhan bîzârem.”

(Bu canım var oldukça ben Kur'an'a tutsağım Muhammed Mustafa'nın yolundaki toprağım  Benden başkaca bir söz nakledenler olursa  Bîzârım onu söyleyenden, o sözden de uzağım!)

Şeb-i Arus nedir?

Düğün Gecesi mânâsındaki Şeb-i Arus, Farsça şeb (gece) ve Arapça arus (düğün) kelimelerindne oluşan bir terimdir. Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin vefat ettiği gecedir. Celaleddin-i Rumi'nin kendisi bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü düğün gecesi olarak adlandırır. Rumi'nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Merasimleri olarak isimlendirilir ve "Şeb-i Arus" etkinlikleri 17 Aralık gecesi Konya'da icra edilir.