Dünyadan patlamayı kınayan mesajlar

Dünyadan patlamayı kınayan mesajlar
Haber Tarihi : 10 Ekim 2015 19:00:36
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ankara'daki patlama pek çok ülke tarafından kınanırken, Azerbaycan ve Rusya devlet başkanları Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara'da meydana gelen patlama sonucunda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde yayımlanan mesajda Aliyev, patlama sonucunda çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden son derece sarsıldığını bildirdi.

Saldırının kendilerini öfkelendirdiğini belirten Aliyev, şunları kaydetti:

"Terörün tüm şekillerine karşı hep birlikte mücadeleyi zaruri görüyoruz. Yaşanan facia nedeniyle kederinizi paylaşıyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum."

 Putin de taziye mesajı gönderdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ankara'da meydana gelen patlama sonucunda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Kremlin'in resmi sitesinden yayımlanan mesajda Putin, saldırıda hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulunarak yaralılara acil şifalar temenni etti.

Putin mesajında menfur saldırıyı düzenleyenlerin ve azmettirenlerin gereken cezayı alacağını ümit ettiğini belirterek, terörle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Pakistan

Pakistan, Ankara'daki patlamayı şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ankara Tren Garı yakınlarında meydana gelen patlamanın derin üzüntüyle öğrenildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Pakistan, 30 kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin yaralandığı bu saldırıyı mümkün olan en güçlü anlamda şiddetle kınamaktadır. Kardeş Türk halkına ve Türkiye'ye en içten dileklerimizle başsağlığımızı iletmekte ve bu iğrenç saldırı sonucu yaralananların bir an önce sağlığına kavuşmalarını temenni ediyoruz. Pakistan, terörün her türlüsünü şiddetle kınamakta olup, kardeş Türk ulusunun teröre karşı mücadelesine de sonuna kadar destek olmaya ve dayanışma içerisinde kalmaya devam edecektir. Türkiye'nin kendine özgü sorunları çözmedeki kararlılığı, bu felaketin de üstesinden gelecektir."

Avrupa Birliği

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın Ankara'daki saldırıya ilişkin yaptığı ortak açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilendi.

Türk insanının ve yetkililerin acılarının paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, "Saldırı mağdurlarının ailelerine içten başsağlığı, yaralananlara acil şifa diliyoruz. Türk insanı ve bütün siyasi güçler, terörizme ve ülkedeki istikrarı bozmaya çalışanlara karşı birlik halinde durmalı" ifadeleri kullanıldı.

ABD

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin Twitter'daki resmi hesabından yapılan açıklamada ''Ankara'daki son saldırıyı kuvvetle kınıyoruz. Hepimiz birlik içinde teröre karşı durmalıyız'' ifadelerine yer verildi.

İngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Ankara'da düzenlenen saldırıyla "derinden sarsıldığını" bildirdi.

Patlamaya tepkisini Twitter aracılığıyla dile getiren Hammond, "Ankara'daki vahşi saldırılarla derinden sarsıldım. Kalbim ölen ve yaralananların sevdikleriyle. İngiltere, Türk halkının yanındadır" ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bombalama görüntülerinin ''şok edici'' olduğunu belirtti.

Moore mesajında, ''Bu tarz terör olayları insanlık dışıdır ve hiçbir durumda kabul edilemez. Londra'daki 7/7 bombalı saldırısını yaşamış biri olarak; şimdi zaman, herkesin sakin ve ölçülü tepki vermesi zamanıdır'' dedi.

 Arnavutluk

Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı "şiddetle" kınadığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Masum sivil halkın ölümüyle sonuçlanan Ankara'daki bombalı terör saldırısını kınıyoruz" ifadesine yer verildi.

Afganistan

Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliği, Ankara'da düzenlenen "bombalı saldırının" şiddetle kınandığını bildirdi.

Yunanistan

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ankara'da düzenlenen "bombalı saldırıyı" kınadı.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “Ankara'da bu sabah meydana gelen, çok kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını kati olarak kınıyoruz. Masum kurbanların ailelerine en sıcak taziyelerimizi ifade ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara'da düzenlenen "bombalı saldırıyı" kınadı.

Steinmeier, açıklamasında barışçıl göstericilere yönelik bu vahşi terör saldırısının aynı zamanda Türkiye'deki demokratik sürece bir saldırı olduğunu belirterek, “Bunu sert bir şekilde kınıyorum” ifadesini kullandı.

İtalya

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, mevkidaşlarına taziye mesajı gönderdi.

İtalya Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde, Mattarella'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajına yer verildi.

Cumhurbaşkanı Mattarella, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, “Barbar vahşeti ile terörün acıyan yarasına karşı birlikte mücadele etme aciliyetini hatırlatan bu aşağılık ve kınanması gereken girişimi, olabilecek en kati şekilde kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Gentiloni'nin de mevkidaşı Feridun Sinirlioğlu'na gönderdiği taziye mesajında “Ankara'daki acımasız saldırı dolayısıyla derinden etkilendim. İtalya bu saldırıyı sert şekilde kınıyor” mesajına yer verdi.

İspanya

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İspanyol hükümeti, çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan Ankara'da bu sabah meydana gelen patlamayı sert bir şekilde kınamaktadır. Bu tip bir suç olayının sorumlularının en kısa zamanda adalet karşısına çıkarılmasını umut ediyoruz" denildi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ankara'nın merkezinde gerçekleşen ve birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi.

Stoltenberg, "Barış için yürüyüş yapan insanlara karşı böyle korkunç bir saldırının hiçbir gerekçesi olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur, Ankara'daki terör saldırısını kınadığını bildirdi.

Brasseur, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralananlara şifa diledi.

Türk yetkilileriyle dayanışma içinde olduklarını belirten Brasseur, "Masum insanlara yönelik bu aşırı derecedeki şiddet eylemi, hiçbir şekilde haklı çıkartılamaz ve Avrupa Konseyinin ilkelerine tamamen aykırıdır. Bu üzücü olay ve seçim öncesi kampanya ile gerilimin artması, özgür seçimlere ve demokratikleşme sürecine kesinlikle zarar vermemeli" ifadelerini kullandı.

Makedonya

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mektubu gönderdi.

İvanov, "Şiddet ile suç eylemlerine karşı kararlılık ve azimli mücadelenizde yanınızdayız. Düşünce ve dualarımız sizinle ve tüm Türk halkıyla birliktedir" ifadesini kullandı.

Saldırıyı "hain ve korkakça" olarak niteleyen İvanov, saldırının terörle mücadele konusundaki uluslararası mücadeleyi daha da yoğunlaştıracağını umduğunu kaydetti.

Makedonya Türk Demokratik Partisi de saldırıyı kınadı.